İkinci El Araç Alırken Bütçe Nasıl Belirlenmeli ?

2
3082

İkinci el bir araç almaya karar verdiniz ama , nasıl bir bütçe belirlemeniz gerekiyor.

Bu yazımızda İkinci el araç aldığınızda özellikle araç satış bedelinin dışında, çıkabilecek diğer masraflar ve giderler ile alakalı bir içerik üretiyoruz.

1İkinci El Demek, Masraf Edeceksin Demek!

İkinci el bir araç alırken bütçe konusuna gelindiğinde , alınabilecek en yeni model ve en az kilometredeki araçlar tercih ediliyor.

Özellikle, hasar kaydı , boya durumu , kaza durumu , şase ve podyelerde ki işlem durumu, elektriksel ve beyin parçalarındaki durumlar gibi birçok önemli konuyu dikkatlice araştırıp öyle karar vermekte fayda var.

Dizel bir araç almayı düşünüyorsanız. Ortalama 200.000 kilometredeki bir otomobil için, Enjektör, pompa ve turbo fiyatlarının , tamir ve orijinal parça olarak fiyatlarını öğrenmekte fayda var.

Aracı aldıktan sonra size sorun yaratabilme potansiyeli olan , arıza çıkartmasa bile bakımını yaparak daha uzun süre verimli kullanabileceğiniz parçalardır.

Benzinli araçlar ise Bobinler, bujiler ve buji kablosu gibi parçalar aracı aldığınızda değiştirmenizde fayda olan parçalardır

Ayrıca; arabanızı alır almaz periyodik bakımını yaptırmanız düzenli olarak yaptırabilmeniz için önemlidir.

Motor kulakları, şanzıman takozları gibi zamanla özelliğini yitirecek parçalar içinde bir bütçe ayırmanız gerekiyor.

Ön düzen diye söylenilen aracın alt takımına da bir bütçe ayırmanız en azından bir rot-balans işlemine soktuktan sonra gerek var ise parçaları değiştirmeniz gerekebilir.

Motor kısmıyla ilgili, toparlayacak olursak eğer büyük bir arıza olmaz ise sadece olması gereken bakımlar için ortalama olarak : 1500-2000 TL gibi bir bütçe ayırmanızda fayda var.

2Kaporta Aksamı Ve İç plastikler

İkinci el bir araç alacaksanız mutlaka ufak tefek kaporta işleri olacaktır.

Ayrıca kullanıma bağlı olarak iç mekanda deformasyon olacağından son dönemde popüler olan tuş restorasyon merkezlerini bir araştırın. Üzeri silinen tuşları ilk günkü haline çevirmeniz mümkün.

Direksiyon ve vites derilerini sürekli temas edilen yerler olduğu için değiştirmenizi tavsiye ederiz.

Kaporta ve iç aksamların tamiratı için ortalama 1.000 TL gibi bir bütçe ayırmanızda fayda vardır.

3Diğer Vergi, Harç Vb… Gider Kalemleri

Araç için ortalama 400 liralık bir ekspertiz gideri, 300 Tl gibi noter satış bedeli, var ise muayene için 340 lira civarı bir bedel, trafik sigortası kişiye özel olsa da ortalama olarak 600 lira civarında bir bedel, ilk depoyu şanslı iseniz bir arkadaşınız doldurur 🙂

Ama olmazsa ilk depoyu doldurma, paspasları yenileme derken ortalama olarak : 2000 Tl gibi bir bütçe de bu işler için ayırmakta fayda var.

Elbette bu masrafların hepsi olacak diye bir şey yok ve alır almaz yapmak zorunda olmadıklarınız da var.

bütçe

Ayrıca kredi kartı ile taksit imkanını kullanarak bazı işlemleri de gerçekleştirebilirsiniz.

Gözünüzü çok korkutmayın ama özellikle kredi kullanacak iseniz, aylık ödemelerinizi düzenlerken bu masrafları da göz önünde bulundurmanızda fayda vardır.

Genel toplamda : 4000-5000 lira arasında olası masraflarınız arabanızı aldıktan sonraki 1-2 yıl içerisinde mutlaka yapmanız gereken işlemler olarak hesaba katmanız gereken gider kalemleridir.

Eğer Bütçe tamam ise ;

En güncel otomobil ilanları için sizi arabam.com ilanlarını incelemeye davet ediyoruz.

Tekerinize Taş Değmesin.

 

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here