Film ve dizilerde görmeye alışık olduğumuz en korku dolu sahnelerden biri, yüksek hızla giden bir arabanın suya düşme anı. Böyle bir görüntü ile karşılaşan hemen hemen herkes, başına bu tür bir felaket gelirse nasıl baş edeceğini hayal ediyor. Çünkü üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz, su kaynakları yönünden son derece bereketli. Zaman zaman sürücülerin dikkatsizlikleri sebebiyle haber başlıklarına yansıyan üzücü kazalar da yaşanabiliyor.

Peki siz arabanız suya düşerse ne yapabileceğinizi hiç düşündünüz mü? Evet, bu ihtimali hayal etmek bile korkunç. Ama her duruma hazırlıklı olabilmek, bir sürücü için son derece önemli. Birkaç kritik önlem ve kesinlikle yapılmaması gerekenleri bilmek, tüm süreci çok daha başarılı bir şekilde yönetebilmenizi sağlayabilir. Biz de konuyu araştırdık ve araba suya düşerse nasıl kurtuluruz sorusunun yanıtını aradık. Sizin için bir araya getirdiğimiz önerilere birlikte göz atalım.

suya giren araba

Su Altındayken Araç Kapısını Açmaya Çalışmak

Olmaz dediğiniz şey oldu ve aracınız suyun içerisine düştü. Bu korkunç durumda, içinde bulunduğunuz alan kısa süre sonra tamamen suyla dolacak. Yani arabadan çıkabilmek için hem zamanınızı hem de gücünüzü akıllıca kullanmanız gerekiyor. Tabi olay anında, korku ve panikle sağlıklı düşünememeniz son derece normal. Bu noktada ani bir kaçma refleksiyle kapılara sarılıp açmaya çalışabilirsiniz. Ancak kapıları açabileceğinizi düşünerek zorlamak, yalnızca gücünüzü boş yere harcamanıza ve kabin içerisindeki havayı tüketmenize sebep olur. Suyun altındayken aracın kabin basıncıyla dışarıda kalan suyun basıncı farklıdır. Bu nedenle ne kadar güç uygularsanız uygulayın kapıları açabilmeniz mümkün değil.

suya batan araç görseli

Kilit Nokta: Camlar

Uzmanlar kurtuluş için ilk 30 ile 60 saniye arasının çok önemli olduğunu vurguluyor. Yani 1 dakika içerisinde aracın içerisinden çıkabilmeniz hayati öneme sahip. Peki araba suya düşerse ne yapmalı, ilk hamle ne olmalı? Araç suya gömülmeden önce ilk yapmanız gereken şey, emniyet kemerini çıkarıp camı açmak. Burada en önemli nokta, aracın henüz büyük ölçüde batmamış olması. Camdan kendinize bir çıkış yolu oluşturarak aracın içerisinden kurtulabilirsiniz. Ancak yeni ve teknolojik modellerde elektrik sistemi, suyun etkisiyle çalışmayabilir ya da cam kolu takılabilir. Böyle bir durumda ayağınızı ya da omzunuzun gücünü kullanarak camı kırmaya çalışabilirsiniz. Araba camlarını kırmak zannettiğiniz kadar kolay olmayacaktır tabii ki. Bu nedenle çevrede sivri uçlu ve sert cisimler bulabilirseniz camı kırma konusunda işinizi kolaylaştırabilir. Cama yönelme hareketinin hızla gerçekleşmesi gerektiği için günlük hayatınızda bu hareketi tekrar ederek refleks haline getirmeye çalışabilirsiniz.

suya batan arabadan kurtulan adam

Arabanın İçine Sular Dolmaya Devam Ediyor

Basınç farkı sebebiyle kapıları açamıyorsunuz, camları da bir türlü açamadınız ve su seviyesi iyice yükseldi. Araçtan kurtulabilme şansınızı iyi değerlendirebilmek için öncelikli olarak yapmanız gereken şey kendinizi sakinleştirmeye çalışmak. “Çalışmak” diyorum çünkü bunun ne kadar zor olabileceğini hepimiz biliyoruz. Fakat sağlıklı kararlar verebilmek için en önemli adım aslında bu. Sonrasında yapmanız gereken, gücünüzü toplamak ve aracın içi tamamen su dolana kadar nefesinizi düzenlemek. Çünkü kapıların açılmama sebebi olan basınç farklı, içerisi tamamen suyla dolduğunda eşitlenecek. Böylece kapıyı açarak araçtan çıkmanız mümkün olacak. Arabanızın içi suyla dolmak üzereyken derin bir nefes alın ve kapıyı açarak dışarı çıkmaya çalışın. Çıktıktan sonra kendinizi var gücünüzle suyun yüzeyine iterek temiz havayla tekrar buluşabilirsiniz.

kaza anında emniyet kemeri kullanımı

Kemer Kullanımı Hayati Öneme Sahip

Fark ettiyseniz kurguladığımız tüm senaryo, sizin tamamen sağlam ve kendinizde olduğunuzu varsayıyor. Ancak tonlarca ağırlıktaki bir metal kafesin içerisinde suya düşmek son derece sarsıntılı bir deneyim olacaktır. Aracın su ile buluştuğu noktadaki çarpma etkisiyle başınızı tavana vurabilir, omurganız ağır hasar alabilir ve ciddi bir kafa sarsıntısı yaşayabilirsiniz. Eğer arabanızın içerisinde ağır yükler varsa bu eşyalar tarafından yaralanabilirsiniz. Yani araba suya düşerse ne olur sorusunun yanıtı, içinde bulunduğunuz duruma göre pek çok farklı yöne gidebilir. Bu noktada emniyet kemeri kullanımı, işlerin seyrini önemli ölçüde değiştirebiliyor. Savrulmanızı engelleyen kemer sayesinde kendinizi sudan çıkaracak gücü kolayca toplayabilirsiniz. 

En Sık İhlal Edilen Trafik Kuralları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here