Çıkış Uyarısı: Ford, Bisikletlileri Kapı Çarpmasından Koruyor

0
1798
çıkış
çıkış

Çıkış Uyarısı ile Ford önemli bir amaca hizmet ediyor. Her yıl binlerce kaza, sürücülerin veya yolcuların bir bisikletlinin yoluna bir kapı açmasından kaynaklanmaktadır. Sadece İngiltere’de her yıl 60 bisikletçinin ciddi şekilde yaralanmasına veya öldürülmesine neden olan “araba kapıları”, Almanya’da ise 2018’de yaklaşık 3.500 kazaya neden oldu.

Çıkış Uyarısı Nedir?

çıkış-uyarısı-ford
çıkış-uyarısı-ford

Şehirlerde bisiklet sürmeyi ve elektrikli scooter kullanmayı tercih eden daha fazla insan nedeniyle bu sorunun daha da kötüleşmesi bekleniyor. Şimdi Ford, motosikletlileri de içeren savunmasız yol kullanıcıları ile kapı kazalarını önlemeyi bir gün kolaylaştırabilecek bir teknoloji geliştirdi. Çıkış Uyarısı, park halindeki bir arabanın kapısının açılmasının bir çarpışmaya neden olabileceğini algılıyor. Yol kullanıcılarına ve araçta bulunanlara görsel ve sesli uyarılar sağlar; bir araç kapısının birinin yoluna açılmasını da engelleyebilir.

Çıkış Uyarısı Nasıl çalışır?

Ford araçları halihazırda, bisikletçileri otomatik olarak algılayıp frenleyebilen ve sürücülerin diğer yol kullanıcılarının kör noktalarından ne zaman geçtiklerini bilmelerine yardımcı olan sensörler ve teknolojiye sahip. Bu mevcut sensörleri kullanarak, Çıkış Uyarısı, yaklaşan yol kullanıcılarının – ister bisiklet ister e-scooter kullanıyorlar. Aracın hem sürücü hem de yolcu tarafında hareketlerini analiz eder ve anlar.

Sistem, araç kapısının açılmasının bir çarpışmaya neden olabileceğini tespit ederse, sürücüyü veya yolcuyu tehlikeye karşı uyarmak için bir alarm çalar. Yan aynadaki parlak kırmızı LED’ler, bisikletliler için görsel bir uyarı olarak yanıp sönmeye başlar ve kapının iç kaplaması boyunca yer alan ve kapı açıldığında görünür hale gelen kırmızı LED’ler, yoldan geçen yol kullanıcıları için daha fazla uyarı sağlar.

Mühendisler ayrıca, Çıkış Uyarısı sistemi geçen yol kullanıcısının araçtan güvenli bir şekilde uzaklaştığını belirleyene kadar arabanın tam olarak açılmasını geçici olarak engelleyen yeni bir araba kapısı mekanizmasını test ediyor. Araçta bulunan kişi, acil bir durumda bu özelliği manuel olarak geçersiz kılabilecektir.

Ford içinden sürücüler ve bisikletçilerle yapılan testlerin ardından, mühendisler önümüzdeki aylarda müşteri klinikleri yapacaklar. Testin bir kısmı, teknolojinin farklı pazarlardaki yol kullanıcılarını, sağdan ve soldan direksiyonlu araçların yanı sıra farklı yol ve şerit düzenlerini de dikkate alarak barındırmasını sağlamak olacak.

Yolu Paylaş

bisiklet-ford
bisiklet-ford

Ford’un “Yolu Paylaş” kampanyası, yol kullanıcıları arasında uyumu teşvik etmeyi amaçlıyor. Şirketin, özellikle kısa yolculuklar için daha fazla insanın güvenli bir şekilde bisiklet sürmesine olanak sağlamanın herkese fayda sağladığı inancının altını çiziyor.

Ford, kısa süre önce sürücüler ve bisikletliler arasındaki iletişimin zorluklarını sundu. Akıllı düşünmenin potansiyel olarak gerilimleri nasıl azaltabileceğini ve kazaları azaltabileceğini vurguladı. Emoji Ceket, emojileri, göstergeleri ve tehlike uyarı sembolünü görüntülemek için parlak bir şekilde aydınlatılmış LED ağ panele sahip, türünün tek örneği bir giyilebilir cihazdır. Prototip ceket, bisikletçilerin niyetlerini ve duygularını sürücülere ve diğer yol kullanıcılarına daha kolay ve net bir şekilde bildirmesini sağlar.

Şirket ayrıca, sürücülerin ve bisikletçilerin birbirlerinin yolculuklarının zorluklarını daha iyi anlayabilmeleri için ödüllü bir sanal gerçeklik deneyimi de üretti. “WheelSwap”, sürücülerin ve bisikletçilerin, diğer yol kullanıcıları için düşüncesiz sürüş ve sürüşün en azından tüylerini diken diken edici ve potansiyel olarak ölümcül olabileceğini görmelerini sağlar. İlk araştırmalar, deneyimi yaşadıktan sonra neredeyse tüm katılımcıların davranışlarını değiştireceklerini söylediğini gösteriyor.

2.El Ford İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here