Araba kazası sonrası içinde bulunduğumuz korku ve yüksek adrenalin nedeniyle bazen beynimiz mantıklı düşünmeyi bırakabiliyor. Bu nedenle aldığımız kararlar kendimize geldikten sonra pişmanlık duygusunu uyandırıyor.

Eğer bir kaza geçirdiyseniz mümkün olduğunca soğuk kanlı olmak zorundasınız. Çünkü soğuk kanlı olmak içinde bulunduğunuz olayları normalleştirmek sizi sakin tutacaktır ve daha mantıklı kararlar almanızı sağlayacaktır.

Bunların yanında beynimiz soğuk kanlı olsa bile bazı mantıksız kararlar almaya devam edecektir. Her iki durumda da karar alma mekanizmanızın bu durumda ne denli doğru işlediğin, anlamak için araba kazası sonrası yapmamanız gereken 5 şey isimli yazımızı okumaya devam edin.

1)İlgili Araçların Yoldan Ayrılması

Öncelikle aracınızın kaza yaptıktan sonraki konumu polislerin tutanak tutması ve durumun analiz edilmesi konumunda oldukça önem arz etmektedir. Dolayısıyla arabalar kaza yaptıktan hemen sonra emniyet üçgenini bagajdan çıkarmalı ve sizin olduğunuz bölümü trafiğe kapatmalısınız. Sonrasında polisi aramalısınız. Ancak trafik tamamen tıkalıysa ve arabalarınız büyük bir hasar almadıysa diğer sürücü ile anlaşmalı bir şekilde araçların fotoğrafını çekebilirsiniz.

Fotoğraf çektikten sonra arabayı yol kenarına çekmeye hazırlanabilirsiniz. Bunun için birinci önceliğiniz güvenlik olmalı. Arazınızı hareket ettirirken dörtlü ışıklarınızı yakarak olağanüstü bir durum olduğunu trafikte ki diğer sürücülere aktarabilirsiniz. Bu sayede kendinizi güvenli bölgeye çekmek daha kolay olacaktır.  Arabaların yoldan ayrılması esnasında kontrolsüz davranmanız zincirleme bir kazanın habercisi olabilir.

2)Kendini Kaybetme

araba kazası sonrası

Eğer kaza sizin yüzünüzden olmadıysa ve karşı taraf hatasını kabulleniyorsa bu durumda sinirlerinize hakim olmak vicdani bir görev olarak benimsemelisiniz.

Trafikte sinirine hakim olamayan bir çok sürücü yüzünden çok sayıda tartışma ve daha da kötüsü yaralama, ölüm gibi olayların ortaya çıktığını biliyoruz. Aslında tek bir alttan alma durumu hararetli havanın kesilmesini sağlar. Bu konuda sinir probleminiz varsa mutlaka uygun bir tedavi görmeli ve bu tedaviyi hayatınızda yeni bir sayfa açmak gibi kabullenmelisiniz. Bilinçli olmak bunu gerektirir.

3)Kaza Sonrası Kaçmak

Kaza yaptınız hata sizde ancak arabanızda beklediğiniz kadar bir hasar oluşmadı. İlk bakışta kimsenin yaralanmamış olduğuna da kanaat getirdiniz. Peki ya şimdi? Kaçmalı mısınız?

Tabi ki hayır. Kaza sonrası kaçmanız yanlış bir davranış olur. Aracınızın hasarı az bile olsa suçlu siz olduğunuz için kaçmak yerine arabadan inip durum tespiti yapmanız gerekir.

Bu sayede karşı tarafın saygısını da kazanıp trafik görgü kuralları adına seviye atlandığını oradaki herkese hissettirmiş olursunuz.

4)Kaza Tespit Tutanağı Tutmamak

Zorunlu trafik sigortası bünyesinde bulunan teminatların karşılanması için kaza tespit tutanağı tutmak gerekir. Araba kazası sonrası sigorta şirketleri, kazanın durum analiz raporunu ve hasarın karşılanması için bazı evrakların görmek ister. Kaza tespit tutanağı belgeler arasında önemli bir yer alır.

Araba kazası sonrası herhangi bir ölüm olayı olmadığına kanaat getirildiyse tutanağın tutulması gerekir. Eğer tutanak tutulmazsa oluşan hasar sigorta şirketi kapsamına girmemektedir. Dolayısıyla her sürücü hasarını kendi karşılamak zorunda kalır.

5)Suçlu Olan Şoförden Para Almak

Bazı sürücüler araba kazası sonrası hasar tespiti yaptıktan sonra suçlu olan kişinin hasar boyutuna göre ortalama bir tutar çıkarıp size vermesi sizin suçlu olan şoför tarafından mantıklı bir davranış gibi gelebilir. Ancak hasarın boyutu gözle görülür bir şekilde kalmamış tam aksine aracın diğer parçalarında da hasara neden olmuş olabilir. Bu durumda suçlu olan sürücüden aldığınız para hasarın tüm haliyle onarılmasına yetmeyebilir. Dolayısıyla bu noktada prensiplerinizden vazgeçmeyip gerekli trafik tutanağını tutup sigorta şirketinizle iletişime geçmelisiniz.

İkinci El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here