Sürüş Desteği Sunan 400 Aracın Kazaya Karıştığı Bildirildi

0
797
Sürüş Desteği

Sürüş Desteği sunan neredeyse 400 kadar aracın kazaya karıştığı araba üreticileri tarafından rapor edildi. Özellikle sürüş desteği olan araçların kazaya karıştığını pek çok otomobil üreticisi bildirdi.

Amerika Güvenlik Ajansı tarafından sunulan istatistiklerde Çarşamba günü yayımlanan istatistiğe göre 273’ü Tesla olmak üzere neredeyse 400 aracın kazaya karıştığı yer aldı.

Bu yüzden Ulusal Trafik Ajansı tarafından otomobil üreticilerinden ikaz geldi. Otomobil üreticileri 2021 Temmuz ayından 15 Mayıs 2022 yılına  kadar olaya karışan araçları bildirdi.

Bu istatistiklere göre Tesla araçları araç oto pilot yani tam kendi kendine sürüş sırasında meydana geldi. Ayrıca trafiğe duyarlı hız kontrolü ve yarı oto pilot sırasında da kazalar meydana geldi. Tesla’nın bu sistemlere sahip 830.000 aracı yer alıyor.

Sürüş Desteği Sunan Araçların Kazaya Karışma İstatistiği

Tesla’dan sonra en fazla kaza bildiren araç üreticisi ise Honda oldu. Honda tarafından bu sistemlere sahip 6 milyon araç yollarda. Honda’nın kazalara karışan araç sayısı ise 90.

Honda’nın ardından Subaru 10 adet aracı ile kazalara karıştığını bildirdi. Geriye kalan otomobil üreticileri 5 veya daha az kazaya karışan raporlar sundular.

Ulusal Trafik Ajansı tarafından tüm araba üreticilerine şu uyarıda bulundu. 2021 Haziran ayından itibaren kazaya karışan araçları 1 gün içinde kuruma bildirmeleri istendi. Çok ciddi kazaya karışmayan araçların 15 gün içinde rapor edilmesi söylendi.

Ulusal Trafik Ajansı kazaları daha aza indirmek için yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Ajansın yöneticisi Steven Cliff şu ifadeleri kullandı. “Daha fazla veri topladıkça ajansımız riskleri ve kaza eğilimlerini iyi bir şekilde tespit edebileceğiz.”

Ajans ayrıca bu kazalarda 5 kişinin öldüğünü, 6 kişinin de ağır şekilde yaralandığını söyledi.

Tesla En fazla Kazaya Karışan Üretici Oldu

Tesla’nın daha fazla kazaya karışma ihtimali var. Tesla otomobillerinde gerçek zamanlı kaza sistemlerden takibi yapılıyor. Diğer araç üreticilerinin gerçek zamanlı bir sistemi bulunmuyor. Bu yüzden kazaya karışan araçların hepsi ya bildirilmiyor ya da daha yavaş raporlar oluşuyor.

Tesla’nın kazaya karışan araçları diğer otomobil üreticilerinin bildirdiği kazalardan 392’sinin %70’ini oluşturuyor. Ajans her ne kadar oto pilot sistemleri olsa da araçların kendi kendilerini sürmesinin tehlikeli olduğunu bildiriyor. Sürücülerin her an sisteme müdahale etmesinin gerekli olduğunu söylediler.

Kaza Bildiren Diğer Üreticiler

Çoğu otomobil üreticisi ajansın paylaştığı raporun tek başına yeterli olmadığını söyledi.

Bunun yanı sıra Ajansın ikazı diğer otonom araç üreten ve kullanan şirketleri de kapsıyordu. Bu şirketlerden 25’i de ayrıca toplam 130 kaza bildirdi.

Google altında faaliyet gösteren Waymo 62 adet ile bu raporda en fazla kazaya karışan şirket oldu. Transdev Alternative Services 34, General Motors’un alt şirketi Cruise LLC ise 23 araç kazası bildirdi.

Waymo Arizona’da diğer şirketlerden daha fazla araç kullanıyor ve tam otonom sürüş desteği sunma kararı aldı.

Tam otonom araçların karıştığı kazaların 108’inde herhangi bir yaralanma bildirilmedi. Sadece 1 adet ağır yaralanma rapora geçti. Kazaların çoğunda araçlara diğer araçlar arkadan çarptı şeklinde ifade yer aldı.

Kaza Sırasında Sigortanız Olsun

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here