Apple’ın yeni teknolojisi otomobil kazaları gerçekleşmeden önce uyarı verecek. Bu teknoloji Iphone 14 olmak üzere bazı cihazlarda yer alacak.

Apple’ın Yeni Teknolojisi Nasıl Çalışıyor?

Araç sürerken veya bir araçta yolculuk esnasında Iphone cihazlarında yer alan jiroskop, ivmeölçer, hareket sensörü, GPS, barometre, mikrofon birlikte çalışıyor. Kaza algılama sistemi bu özelliklerin eş güdümlü bir şekilde çalışması ile kazayı tespit ediyor.

Kazanın meydana gelmesinden sonra cihazınızın ekranında 10 saniye boyunca bir uyarı beliriyor. Bu uyarıya cevap verebilecek durumda ise bir kişi acil servisi aramak için ekranı kaydırması yeterli oluyor.

Eğer durum çok acil değilse ya da yanlışlıkla sistem devreye girdiyse uyarıyı kapatmanız yeterli. Ancak 10 saniye sonra herhangi bir işlem yapmazsanız sistem 10 saniyelik bir geri sayım başlatıyor. Bu sürenin bitiminde sistem acil servise bilgi veriyor.

Acil servise ulaşım sağladığında Siri 5 saniye aralıklarla şu mesajı iletiyor:

“Bu cihazın sahibi, ciddi bir araba kazası geçirdi ve telefonuna cevap vermiyor.”

Siri bu mesajı verdikten sonra kazanın olduğu yerin enlemini, boylamını, arama çapını ve tahmini konumunuzu acil servise cihazınızın hoparlörü aracılığıyla bildiriyor.

İlk etapta uyarı sesi çok yüksek oluyor. Daha sonra acil servislerle konuşabilmeniz için bu uyarı sesi azalıyor. Siri’nin mesajı ise mesajı durdur seçeneğine basana kadar sürekli tekrar ediyor.

Eğer acil durumda iletişime geçilecek yakınlarınızı ayarlamışsanız 10 saniyelik bu geri sayımdan sonra bu kişiler de bilgilendirme alacaklar.

Apple’a göre bu sistem önden, yandan, arkadan gelen çarpmaları ve devrilmeleri algılıyor.

Kaza Algılama Sistemini Hangi Cihazlar Destekliyor?

Apple’ın kaza algılama sistemi şimdilik sadece aşağıdaki cihazlarda bulunmakta:

  • iPhone 14
  • iPhone 14 Plus
  • iPhone 14 Pro
  • iPhone 14 Pro Max
  • Apple Watch SE(2. Nesil)
  • Apple Watch Series 8
  • Apple Watch Ultra

Kaza algılama sistemi bu cihazlarda varsayılan olarak etkin bir şekilde geliyor.

Araç Sigortanızı Yaptırmayı Unutmayın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here