Otoyolda Güvenli Bir Şekilde Nasıl Arabamızı Durdururuz?… Bu yazımızda kazaya sebep olan bu yanlış durumu ele alacağız. Ardından kazaya sebebiyet vermeyecek şekilde bunun nasıl yapılacağını anlatacağız. Sizde benzer bir durum ile karşı karşıya kaldığınızda ne yapmanız gerektiğini bilmek için okumaya devam edin.

Önce bu şekilde gelişen kazalardan ve ölüm oranlarından bahsedelim. Avrupa sınırlarında trafik kazalarında ölenlerin yaklaşık %21’lik kısmı yayalardan oluşur. Hatta 2020 yılında araba kazalarındaki ölümlerim 3.951 adedi bu yaya ölümleridir. Ayrıca bu ölümler sadece kentsel veya şehir içi alanlarda değildir.

Aynı zamanda otoyollarda, bir otomobil arızasından hemen sonra olmaktadır. Burada herhangi bir acil durum olduğunda arabayı durdurmanız gerektiğinde aracı durdurmalı ve acil durum uyarı üçgenlerini yerleştirmek gerekir. Veya herhangi bir cisme çarptığınızda ve bir kaza geçirdiğinizde de arabayı durdurup bu üçgenleri yola yerleştirmelisiniz. Ancak sorun tam burada ortaya çıkıyor. Yerleştirme işlemi için sürücüler arabadan indiklerinde tam da bu yeni kaza durumu meydana geliyor. Bu da kaza ile birlikte asıl yaya ölümlerine yol açıyor. Peki bu durumda kazaları önlemek için ne yapmak gerekir? Buna nasıl bir çözüm geliştirilebilir?

Otoyolda Güvenli Bir Şekilde Nasıl Arabamızı Durdururuz?

Yukarıda anlattığımız şekilde ortaya çıkan kazaları engellemek için geliştirilmiş bir sistemi ele alalım. Tüm Avrupa kıtasında, hatta polisin bazen filmlerde kullandıklarına benzer bir tür siren sistemi kullanılır. Bu sistemle ülkeler yeni bir çözüm olarak siren V-16’nın kullanımına artık izin veriyor. Buradaki asıl fikir ise bu siren cihazının arabanın çatısına / üst tarafına yerleştirilmesidir. Bu sayede kaza yapan sürücülerin artık araçtan çıkma ihtiyacı ortadan kalkmaktadır. Böylece bu durum engellenerek kaza riskleri azalmaktadır. Bu yeni fikir 2026 yılında zorunlu hale gelecek. Ayrıca hatta o zamana kadar bir coğrafi konum belirleme sistemi de taşıyacak.

Otoyolda Güvenli Bir Şekilde Nasıl Arabamızı Durdururuz?

Ancak henüz 2021 yılındayız hatta 2022’ye çok az kaldı. O zamana kadar yani 2026 yılına kadar otoyolda güvenli bir şekilde durabilmek için aşağıdaki önlemleri aklınızda tutmanız önerilir.

Öncelik insanların yolda ezilmelerini önlemektir ve o yola çıkmalarından çok daha önce başlar. Bu nedenle yola çıkmadan önce aracın periyodik bakımı yapılmalıdır. Ve son olarak sorun olup olmadığını kontrol etmeniz önerilir. Ancak yine de beklenmedik şeyler olabilir ve hiçbir revizyon bizi kazalardan kurtaramaz. Bu nedenle yolda bir arıza olursa, ilk iş duracak güvenli bir yer bulmaktır. Büyük bir otoyolun üzerinde, aracı sağ tarafa çekmek en ideali olacaktır.

Ancak önce diğer sürücülerin görüşünü sınırlayabilecek hiçbir viraj veya tepe olmadığından emin olun. Yani araç durduğu otoyoldaki herkes tarafından görülebilsin. Ayrıca aracı tamamen durdurmadan önce yavaşlarken acil durum ışıklarını açmalıyız. Arabanızda bir sorun olduğu konusunda diğer sürücüleri uyarmanın en hızlı ve en güvenli yolu budur. Özellikle arabanızda ortaya çıkan sorun gece oluyorsa acil durum ışıklarına pozisyon ışıklarını da ekleyebilirsiniz.

Otoyolda Güvenli Bir Şekilde Nasıl Arabamızı Durdururuz?

Ancak Bir Sireniniz Yoksa Ne Yapmalısınız? Yanınıza Nasıl Malzeme ve Kıyafetler Almalısınız?

Hala arabada bir sireniniz yoksa, acil durum konilerini yola yerleştirmek için dışarı çıkmadan önce mutlaka yansıtıcı bir ceket giymelisiniz. Ardından arabadan inerek ön sinyal üçgenlerini aracın 50 metre arkasına yerleştirin. Ayrıca durmanız gereken yol iki şeritli bir otoyol ise üçgenleri aracın önüne ve 100 metre uzaklıktan görülebilecek şekilde yerleştirin.

Ardından arıza veya patlak lastik durumunda yol yardım servisinizi arayın. Ancak şunu önceden bilmeli ve dikkat etmelisiniz. Çünkü ezilme sırasında en yüksek ölüm oranı, tam olarak kurbanın araban inip aracını tamir ettiği andır. Yani, siz bunu nasıl yapacağınızı bilseniz bile, burası uygun yer değil. Böyle bir durumda mantıklı düşünmeli ve aracınızdan gerekmediği sürece çıkmamalısınız. Tabi ışıklarınız açık olmalı ki insanlar sizi gece vakti görebilmeli.

Aracın içinde emniyet kemerleri takılı olarak veya mümkünse diğer yolcularla birlikte yol kenarında bekleyin. Ayrıca korkuluklara yaslanmaktan kaçının ve yoldan tamamen uzaklaşın. Hatta ne kadar uzakta durursanız o kadar iyi.

Tüm bu tavsiyeler, otoyolda güvenli bir şekilde durmanıza yardımcı olabilir. Ancak en önemli iki önlem: Önce arabayı kontrol etmek ve V-16 sirenlerine sahip olmaktır. Bunların her ikisi de yola çıkmadan önce başlar. Bu yüzden her ikisini de yolculuktan önce yaptığınızdan emin olun.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here