Otokar Güvenli Otobüs Yollarda

4
1408

Otokar Güvenli Otobüs İlk Defa İzmir’de Yollara Çıktı

Otokar, toplu taşımada Covid-19 riskini en aza indirmek için “Güvenli Otobüs” üretti. İlk defa İzmir’de 302 No’lu Konak – Otogar hattında yollara çıkan otobüs, şehir içi toplu taşımada çığır açacak yenilikler sunuyor.

Tüm dünyayı etkileyen Covid-19’un etkilerinin ülkemizde görülmesiyle birlikte Güvenli Otobüs’ün geliştirilmeye başlandığını belirten Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç; “İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde hem vatandaşlarımıza hem de bu zamana kadar büyük bir özveriyle çalışmalarına devam eden otobüs kaptanlarımıza ‘Güvenli Otobüs’ ile daha güvenli bir toplu ulaşım deneyimi sağlamaktan mutluluk duyuyoruz.” açıklamasını yaptı.

Güvenli Otobüs’ün Özellikleri Neler ?

Otokar Güvenli Otobüsü geliştirirken vatandaşların toplu taşımadaki günlük ihtiyaç ve tedbirlerinden ilham almış. Otobüste yer alan “Otomatik Dezenfektasyon Sistemi” sayesinde araç tek tuşla kendi kendini dezenfekte ediyor. Araç kaptanları gerçekleştirdikleri sefer sonrasında, garaja döndüğünde araca eklenen özel bir yazılım sayesinde tek bir tuşla otomatik dezenfektan püskürtme sistemini devreye alabiliyor. Saniyeler içerisinde devreye giren yüksek basınçlı otomatik dezenfektan püskürtme sistemi, aracın iç yüzeyindeki virüs ve bakterileri yok ediyor. Her gün akşam tekrarlanması önerilen işlem sadece 3 dakika sürüyor.

Otokar Güvenli Otobüs

Salgının yaz aylarında da etkisini sürdürmesi, tüm kapalı mekanlardaki havalandırma sistemlerini büyük tehdit unsurları haline getiriyor. Otokar havadan bulaşı azaltmak için yeni otobüsün klima sistemini de olabilecek en güvenli halde geliştirmiş. Fotokatalitik sistem ile entegre çalışan klima sistemi havadan taşınabilecek virüs ve bakteri gibi organik molekülleri hidroksillerle parçalayarak zararsız su buharı ve karbondioksite dönüştürüyor. Tungsten trioksitin (TiO3) ışık yardımıyla zararlı organik maddeleri yok ederek onları su ve karbondioksite çevirip zararsız hale getiriyor. Araç seyir halindeyken 60 dakika içinde virüsleri öldürebilme özelliği bulunan bu sistem, otobüs içindeki havayı sürekli olarak dezenfekte ediyor.

Güvenli otobüs yeni nesil uyarı sistemleri sayesinde otobüse binen yolcuların ateşini ölçüp maske takıp takmadıklarını kontrol edip, istenmeyen durumlarda şoför kabinine haber verebiliyor.

Kaptanların güvenliği de unutulmamış, Otokar’ın tasarladığı yeni nesil sürücü kabini, yolcuların otobüse binerken ya da seyir esnasında sürücü ile direkt temasını engelliyor. Yüksek camlarla çevrelenen kabin ile virüs ve bakteri geçişi sınırlandırılıyor.

4 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here