Türkiye’deki Otomobil Fabrikaları

5
50075

Son zamanlarda yerli otomobil TOGG ile gündeme gelene otomotiv sanayi aslında Türkiye’nin yabancı olduğu bir kavram değil. Türkiye’nin 9 farklı ilinde 13 farklı markanın fabrikası bulunuyor. Türkiye’deki otomobil fabrikaları yalnızca binek otomobil değil, ticari ve hafif ticari araçlar, kamyon ve otobüs de üretiyor. Türkiye’deki otomobil fabrikaları detaylarını kısaca anlatalım.

1. Mercedes-Benz / Aksaray ve İstanbul

30 seneden fazla bir süredir Aksaray’da faaliyet gösteren Mercedes-Benz, burada bulunan fabrikasında kamyon ve çekici (tır) üretimi yapıyor. 1986 yılından bu yana faaliyet gösteren fabrika 2001 yılında Orta ve Doğu Avrupa pazarına başlattığı ihracatını giderek artırarak 70’ten fazla ülkeye kamyon ve çekici ihracatı yapmıştır.

1995 yılında hizmete giren ve 2005 yılında ikinci yatırım aşaması tamamlanan Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası da hem şehirler arası hem şehir içi taşımacılığında kullanılan otobüslerin üretimini yapmaktadır.

2. Fiat / Bursa

1968 yılında kurulan TOFAŞ, bünyesinde hem otomobil hem de hafif ticari araç üretilen tek otomotiv şirketidir. Yıllık 450 bin araç üretim kapasitesine sahip olan fabrika Türkiye’nin en büyük beşinci sanayi kuruluşu olma özelliğini taşıyor. Fabrika bünyesinde Egea Sedan, hatchback ve station wagon üretiminin yanı sıra hafif ticari araç kategorisinde Fiorino üretimi de yapılmaktadır.

3. Ford / Kocaeli ve Eskişehir

2001 yılında 40 bin adetlik Transit modeli üretim kapasitesi ile faaliyete başlayan Kocaeli Fabrikası bugün yıllık 440 bin araçlık kapasiteye ulaşmıştır. Transit modelinin dünyada öncü üretim merkezi konumunda bulunan Gölcük Fabrikası, Custom modellerinin de dünyadaki tek üretim merkezidir. 2015 yılından itibaren hızlandırılan endüstri 4.0 çalışmaları sayesinde Kocaeli Fabrikası dünyadaki 4 otomotiv fabrikası arasına girmeyi başarmıştır.

Ford Eskişehir fabrikasında Ford Trucks (kamyon, çekici) ile ağır ve hafif ticari araçlar için motor ve motor sistemleri üretimi yapılmaktadır. 2024 yılı itibariyle bu fabrikada üretilen ürünlerin 3 kıtada 81 ülkeye ihracatının yapılması hedeflenmektedir. Ford Transit araçlarda kullanılan EcoBlue ve Duratorq motorların yanı sıra fikri mülkiyet hakları %100 Ford OTOSAN’a ait olan Ecotorq motorlar da burada üretilmektedir.

4. Hyundai / Kocaeli

Hyundai’nin denizaşırı ülkelerde kurduğu ilk üretim tesisi olan Kocaeli Fabrikası 1997 yılında faaliyete geçti. “Pres, Gövde, Boya, Montaj ve Motor Montaj” olmak üzere 5 atölyeden oluşan fabrikada, 1.0 lt ve 1.2 lt benzinli Yeni i10 ile 1.0 lt, 1.2 lt ve 1.4 lt benzinli motor seçeneklerine sahip i20’nin üretimi gerçekleştiriliyor. Ayrıca i10 modelinin de üretildiği fabrika endüstri 4.0 standartlarına göre üretim yapıyor.

5. Honda / Kocaeli

Son aylarda kapanması gündemde olan Honda Şekerpınar Fabrikası üretime 1997 yılında başlamıştı. Civic Sedan modelinin üretiminin yapıldığı fabrika Eylül 2021’de kapatılacak. Honda Fabrikasının neden kapatıldığına dair yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

6. Toyota / Sakarya

Eylül 1994 yılında üretime başlayan fabrikada bugün Toyota Corolla ve C-HR modellerinin üretimi yapılıyor.

7. Renault / Bursa

Kurulduğu 1971 yılından bugüne birçok ilke imza atan OYAK Renault Bursa tesisleri 2019 yılı itibariyle yıllık 342 bin 777 araç, 512 bin 584 motor, 227 bin 231 vites kutusu ve 702 bin 960 şasi üretimi kapasitesiye ulaştı. Tesislerde Clio 4, Clio 5, Clio Spor Tourer ve Megane Sedan modellerinin üretimi yapılıyor.

8. ISUZU / Kocaeli

1984 yılında ISUZU lisansı ile üretime başlayan fabrikada bugün kamyon, kamyonet, midibüs, otobüs ve pick-up segmentinde üretim yapıyor. Isuzu’nun meşhur D-Max modeli de bu fabrikada üretiliyor.

9. Otokar / Sakarya

Otokar Sakarya fabrikasında midibüs, otobüs ve savunma sanayii alanında hizmet veriyor. Son 10 yılda Ar-Ge alanında büyük yatırımlar yapan firma, gelecek yıllarda da üretim hedefini artırarak faaliyetlerine devam edecekmiş gibi görünüyor.

10. TEMSA / Adana

1300 kişinin üzerinde çalışanıyla 66 ülkeye ihracat yapan TEMSA, Adana fabrikasında şehiriçi ve şehirlerarası otobüs ve midibüs üretimi yapıyor.

11. BMC / İzmir

1964 yılında kurulan BMC Fabrikası bugün pek çok alanda faaliyet gösteren geniş bir ürün yelpazesine sahip. BMC Pınarbaşı Fabrikası, otobüsten kamyona, mayına karşı korumalı zırhlı araçtan taktik tekerlekli araca kadar pek çok farklı konfigürasyondaki ticari ve savunma sanayi aracını üretebilecek esneklikte çalışıyor.

12. KARSAN / Bursa

KARSAN Bursa fabrikasında şehiriçi ve şehirlerarası alanda hizmet veren otobüs, minibüs ve midibüs imalatı yapıyor. Atak Electric modeli ile tamamen elektrikli otobüs konseptini geçtiğimiz yıllarda tanıtan KARSAN, geleceğin teknolojilerine de önem veriyor.

13. MAN / Ankara

MAN Ankara fabrikası kurulduğu 1966 yılında markanın Almanya dışında kurulan ilk üretim tesisi olma özelliğini taşıyor. Şehiriçi ve şehirlerarası otobüs üretiminin yapıldığı fabrika 2019 yılında günlük 13 araçlık üretim kapasitesine ulaşmıştı.

 

5 YORUMLAR

  1. En önemli konuya girmemişsin hakkı türk halkı asgari ücretlide bu arabayı alabilecek mi.?? Avrupalılar kendi arabalarını yapıyorlar yaptıkları arabalarını kendi halkları asgari ücret maaşıyla çok rahat alabiliyor yerli otomobil diyorsunuz elektriğini bosch markasıyla ortak çalışıyorsunuz çinle anlaşma yapılıyor acaba bu araba ne kadar yerli❓ dışarıya ucuz Türk halkına pahalı bizim millet çok seviniyorsunuz da almaya gücünüz yetecek mi ❓ biz yine tofaşa dewamkee

  2. Türkiyede bu kadar yabancı otomobil fabrikaları var fakat sevindirici yanı maalesef yok çünkü yabancı otomobil şirketleri türkiyede asgari ücretle çalıştırarak ürettiriyor. Kendi ülkelerinde işçilik maaşları çok yüksek olduğu için bu kapitalist ülkeler araçlarını türkiyede ucuza mal ediyor. Burada kazanan sadece otomotiv Holding kartelleri oluyor yani sizin anlayacağınız bu Holding kartelleri normalde işçi vatandaşlara en az italya ve ispanyanın askeri ücretine eşdeğer maaş ödemesi gerekiyor zira kendileri yurt dışına ihracat ettikleri otomobillerden Avrupa fiyatlarına eş değer ücret alıyor.

  3. Olum avrupa zorla Türkiye ye sana sanayi kurayim demiyor.Almanya ile ayni maasi ödeyecekse Türkiye yerine Almanya ya kurar yine fabrikayi .Tam tersi bizim ülkemizin liderleri disaridan yatirim cekmek icin halkini ucuza calistiriyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here