Japonya’da trafik kazalarını yeniden yapılandıran ve kazaları en aza indirmeye yarayan bu teknolojiyi detaylıca inceleyelim.

Trafik Kazalarını Yeniden Yapılandıran Teknoloji

Ne kadar deneyimli bir sürücü olursanız olun, hiç kimse trafik kazası geçirmeye karşı bağışık değildir. Kaza olmasına siz yerine karşı sürücü sebep olmuş olabilir. Ayrıca kazayı durdurmak çoğu zaman sizin elinizde değildir. Ve bir sigorta şirketinde olmamanız durumunda, büyük olasılıkla bir sigorta şirketini dahil etmeniz gerekecek. Çoğu zaman, özellikle kazanın maliyeti binlerce lirayı içerdiğinde, sigorta şirketi araba kazasının koşullarını doğrulamak isteyecektir. Peki ya trafik kazasını gerçek zamanlı olarak kaydeden ve ardından saniye saniye yeniden oluşturulmasına izin veren bir sistem olsaydı?

Hayır, bir bilim kurgu filminden bahsetmiyoruz. Bu çözüm zaten bir gerçeklik ve onu geliştiren şirket olan Nexar’dır. Bu ürün ayrıca Japonya’da 200.000’den fazla araca yerleştirdi. Amaç basittir: trafik kazalarını çevreleyen koşulları ve olayların sırasını netleştirmek. Bu teknoloji, Nexar’ın bir sigorta şirketi olan Mitsui Sumitomo ile yaptığı anlaşmayla geldi. Ve ilkbahardan beri Japonya’da kullanılıyor.

Bu Teknoloji Nasıl Çalışır?

Firmanın teknolojik gelişimi, araçlar için güvenlik kameraları sağlama konusundaki yılların deneyimine dayanmaktadır. Bu teknoloji sayesinde, bulutta sürüşe göre önemli miktarda video ve veri üretti. Bu, kendi kameralarına ek olarak, diğer şeylerin yanı sıra yolun durumu ve üzerindeki trafik hakkındaki bilgilere dayanarak sürücülerin en iyi kararları vermelerine yardımcı olan bir sistem olan CityStream’i geliştirmesine izin verdi. Bu aynı zamanda direksiyondaki diğer sürücülerin becerilerine de bağlıdır.

Kameraları ve CityStream sistemini ve son yıllarda yapay zekanın gelişimini de ekleyelim. Ayrıca üçünün birleşimi trafik kazasına yol açan olaylar zincirini yeniden kurmayı mümkün kılıyor.

Böylece Nexar teknolojisi, yeniden yapılandırmayı ve araçta bulunan kameralar tarafından çekilenleri, sensörlerden gelen verileri ve GPS konumunu birleştirir. Bu bilgilere dayanarak yapay zeka sistemi, kazanın durumuna ilişkin bir rapor hazırlıyor. Bu rekonstrüksiyonlar, kameralar tarafından üretilen videolara ek olarak, olayların saniye saniye kronolojisini içerir. Sistem görüntü ve video kaydetmeye izin verir. Bu yüzden yeniden yapılanma gerçekleştirildikten sonra, kazaya karışan araçlara ve üçüncü şahıslara verilen hasarın yanı sıra kaza anındaki koşulları (trafik ışıkları, hız, mesafeler vb.) kaydeder. Tüm bunlar, ilgili sürücüleri sigortalamış olan şirketlere ilişkin tazminat taleplerinin çözümlenmesi ve yönetilmesinde muazzam bir yardımdır.

Araç üzerindeki donanımlara (kameralar, sensörler, veri toplama araçları…) ek olarak sistemin ikinci aracı şirket tarafından geliştirilen bir uygulamadır. Bu uygulama sayesinde sürücülerin (veya sigortacıların) kazayla ilgili hem verilere hem de videolara ve toplanan bilgilere dayanarak yapay zekanın sağladığı yeniden yapılandırmaya erişebiliyor.

Nexar kameralarının uygulaması yıllardır çalışıyor. Ve Japonya İsrailli şirketin sürüşü destekleyen hizmetler sunmaya başlamasına izin verdi. Nexar veri tabanını oluşturmayı mümkün kılan, kamera sistemleri ve uygulamanın yüklendiği cihazlar mevcuttur. Ayrıca müşterilerinin (giderek daha akıllı hale gelen) araçları tarafından üretilen bu verilerdir. Ve farklı sürücülerin sürüş modellerini içerir.

Trafik Kazalarını Yeniden Yapılandıran Teknoloji

Kendi Kendine Sürüş Araba Hareketliliği

Otonom otomobillerin geleceğinde, bu teknolojinin yalnızca sigorta meseleleriyle (veya sigortacıların tazminat taleplerini analiz etmeleriyle) uğraşırken yararlı olduğunu hayal etmek mümkün. Sürücüler denklemden çıkarılır çıkarılmaz, sürücüsüz otomobiller kazaya tanıklık edecek. Ayrıca tam olarak ne olduğunu ve nasıl olduğunu belirlemek için analiz edilecek bilgileri toplayacak. Ve sistem sadece kazaya karışan araçlarda etkili değildir. Ayrıca kamera ağı aracılığıyla videolar ve görüntüler bulutta tutulur. Ve bunlar “üçüncü şahıslar” arasındaki trafik kazası koşullarını netleştirmek için bile kullanılabilir.

Ancak trafik kazalarını kaydeden ve yeniden yapılandıran bir sistemin faydasını görmek için çok uzağa gitmemize gerek yok. Üretilen bilgiler, trafik düzenlemelerini uyarlamaya yardımcı olur. Hatta araçların ve otoyolların tasarımlarını, kazaların en sık olduğu durumlarda riski en aza indirecek şekilde değiştirmeye hizmet eder.

Yapay zekadaki ilerlemelerin veya verilerin toplanması ve analizinin en iyi güvenliği sağlamaya yardımcı olur. Ayrıca otoyolları herkes için daha güvenli yerler haline getirmelerini hayal etmek zor değil. Şu an için Japonya’da trafik kazalarını yeniden yapılandırmak için bir adım daha attılar. Açıkça görünen şey, bu sistemlerin giderek daha fazla norm ve daha az istisna olacağıdır.

Araç İçi Ön Panel Kamerası Kullanmanın Faydaları

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here