Hava durumunun önemi, trafik güvenliği anlamında önemli konulardan birisidir.

Bugün sizler için trafikte farkındalık serimiz içerisinde, hava koşulları, hava durumu, kış koşullarında araç sürüşü gibi önemli noktalar hakkında bir içerik hazırladık.

Unutmayın “İyi sürücü, zor hava şartlarında belli olur.” derler. 🙂

1Trafikte Hava Durumunun Önemi!

Trafikte hava durumu oldukça hayati bir öneme sahiptir. Kazaların büyük bir çoğunluğu kötü hava şartlarında meydana geliyor.

Bu sebeple trafik kazalarını önlemek istiyorsak, özellikle kış koşullarındaki sürüş dikkatimizi azami seviyelere çıkartmak zorundayız.

Yağmur, kar, sis, dolu, rüzgar, buz, gizli buzlanma…vb hava koşullarında, görüş açılarımız düşer ve kaza riski artar.

Bu da daha dikkatli olmamız gerektiğine bir işarettir.

Hava durumunun önemi

Reflekslerimizin çok daha tetikte olması gereken zorlu hava koşullarında araç sürüşü ile ilgili yapmamız gereken bir kaç önemli husus var.

2Kötü Hava Koşullarında Nasıl Araç Sürmek Gerekir?

Özellikle sis olan havalarda görünürlüğümüzü artırmak amacıyla eğer aracımızda mevcut ise sis farlarını aktif hale getirmeliyiz.

Unutmayın ki sis farları bu amaç için üretilmiştir.

Evet! sis farını normal zamanda yaktığımız zaman aracımız daha yakışıklı veya güzel görünüyor ancak, sis farlarının normal zamanlarda açılmasının cezası olduğunu ve cezadan ziyade normal zamanda karşı taraf araç sürücüleri açısından ciddi anlamda rahatsız edici bir ışık saçtığını unutmayınız.

Bir diğer önemli konu ise hız! Aracınızı kullanırken ne kadar hızlanırsanız, refleksleriniz o kadar azalır. Aslında hızlı gitmenize bağlı olarak bedeninizde adrenalin artışına bağlı olarak dikkatiniz artmış gibi görünse de, olası bir kaza anında alacağınız darbelerin büyüklüğü de hızınız ile orantılı şekilde artacaktır.

Yani hız felakettir, ancak kötü hava şartlarında bir intihardır.!

Lastik konusu da bir diğer önemli detay, aracınızın lastikleriniz muayene kontrollerine göre değiştirmeyiniz.

Hava durumunun önemi

Araç lastikleri, her 5 yılda bir veya 60.000 Km bandında değiştirilmelidir.

Aracınızın yere temas eden ve güvenlik konusundaki en önemli parçası olan lastiklerin, kışın kış lastiği olarak, bahar ve yaz mevsiminde ise diş kalınlıkları yeterli seviyelerde ve kauçuk ömrünü tamamlamamış lastikler olmasına dikkat edin.

Ve tabi ki sürücüler, yani bizler.

Aracımızı kötü hava koşullarında kullanırken, azami dikkati sağlamak, araç kullanırken başka herhangi bir şey ile ilgilenmemek, tüm dikkatimizi yolda toplamak, hız yapmamak…vb her türlü kaza potansiyeli yaratabilecek husus konusunda dikkatli olmamız şarttır.

Bu yazıyı okuduktan sonra, her kötü hava koşulunda bu okuduklarınızı aklınıza getirerek bir refleks oluşturmanızı temenni ederiz.

İkinci El İlanları

Tekerinize taş değmesin.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here