Sözleşme? Elon Musk, Hertz ve Tesla arasında sözleşme olmadığını söyledi. Elon Musk, tweetleri ve şirketlerinin hisseleri ile ilgili hayal kırıklıklarına rağmen, yine de firmalarının iş anlaşmaları hakkında tweet atıyor. En son örnekte Musk, Hertz’in Model 3 filosu satın alacağını açıklamasından kısa bir süre sonra gerçekleşti. Tesla’nın hisse senedi fiyatının yükseldiği hakkında Tesla Silikon Vadisi Kulübü’nden bir tweet’e yanıt verdi. Musk’a göre, Hertz için herhangi bir özel filo fiyatlandırması için bir anlaşma yok. Ancak bu, kiralık araba şirketinin 100.000 Tesla Model 3 sedan satın alma planlarını boşa çıkarmadı. Musk ayrıca, “henüz” bir sözleşme olmadığını, bunun da resmi bir anlaşmanın yolda olduğunu, indirimli veya hayır olduğunu ima edebileceğini söyledi.

Toplu Satın Alma; Hertz ve Tesla Arasında Sözleşme

İlk olarak, otomobil endüstrisinde filo satın almanın neden önemli olduğunu tartışalım.

Toplu satın almaya nispeten aşina olan herkesin bildiği gibi, genellikle büyük hacimli satın almalarda indirim vardır. “Ne kadar çok satın alırsanız, o kadar çok tasarruf edersiniz” sadece bir toptan eşya mağazası sloganı değil. Aynı zamanda otomotiv endüstrisinde de geçerlidir. Bununla birlikte, toplu mağazalardan farklı olarak, filo otomotiv satın alımları, satın alan tarafın araçları gerçekten satın almasını veya anlaşmadan dönmeleri durumunda normalde indirim miktarını veya başka bir mali cezayı değiştirerek bir miktar cezayı kabul etmesini sağlamak için bir sözleşme içerir. Bu tür satın alma bayi veya üretici düzeyinde gerçekleşebilir. Bu genellikle hacme, lojistiğe veya her ikisine de bağlıdır. Tesla, hepimizin bildiği gibi, geleneksel bir bayi seviyesine sahip değil ve geleneksel bir üretici gibi de çalışmıyor.

Elon Musk, Hertz ve Tesla Arasında Sözleşme Olmadığını Söyledi

Bu tüketici için kötü değil ama Hertz açıkçası normal bir tüketici değil. Çoğu oligarkı ve petrol baronunu utandıracak sayıda araba filosu satın alarak dünya çapında faaliyet gösteriyor. Evet, tipik bir kiralama kadar gösterişli değildir, ancak en hafif tabirle araç sayısı şaşırtıcıdır. Bu aynı zamanda Hertz’in arabalarını MSRP’den çok daha düşük bir fiyata alma konusunda kazanılmış bir çıkara sahip olmasının nedeni de budur. Bununla birlikte, OEM ve potansiyel olarak Hertz için filo satın alma konusunda bazı uyarılar var.

Hertz’in Toplu Satın Alması Tesla’nın Hisselerini Etkiliyor

Hertz, kiralık filosuna 100.000 Model 3 eklediğini duyurduğunda, Tesla’nın hisse senedi fiyatı, 1 trilyon dolarlık bir piyasa değerine ulaştığı noktaya yükseldi. Musk, Hertz ile herhangi bir sözleşme olmadığını tweetledikten sonra, hisseler 2 Kasım 2021 sabahı 1.175$’a düştü. Yine de, o tweet’ten önce hisse başına 1.200$’ın biraz üzerinde işlem gördüğü için bu düşüş çok büyük değildi.

Bir otomotiv üreticisinin hisse senedinin filo alımı duyurusu ile artması garip. CNBC’nin işaret ettiği gibi, “Yatırımcılar, günlük kiralık filolara büyük miktarda araç sattıklarında geleneksel olarak otomobil üreticilerine kaşlarını çattı.” Bunun nedeni, CNBC’nin söylemeye devam ettiği gibi, filo satın alma anlaşmalarının “şişkin stokları azaltmak ve toplam araç teslimatlarını artırmak için kullanılması”. Bir kez daha Tesla, geleneksel otomotiv üreticisinden başka bir şey değildir.

Elon Musk, Hertz ve Tesla Arasında Sözleşme Olmadığını Söyledi

Aşırı Üretim Tesla Sorunu Değil

Elon Musk’ın daha önceki bir tweet’te söylediği gibi, Tesla “bir talep sorunu değil, bir üretim rampası sorunudur.” Halihazırda üretilmiş ve öylece duran arabaları boşaltmak istemiyor. Ana sorunu, müşterilerden gelen talebi karşılamak için araçlarını daha hızlı üretme ihtiyacıdır. Bu şirketin iyi bildiği bir sorun ve kendi kendine empoze edilen araç tanıtım tarihlerini kaçırmakta buna dahil. Bu, en azından Tesla için, bir filoyu indirimli fiyata sunmak, şu anda ihtiyaç duymadığı veya istemediği bir şey olduğu anlamına geliyor.

Sonra tekrar, bu tweetler Elon Musk’ın Tesla’nın hala birinci sınıf bir marka olduğunu belirledi. Bu büyük satın almanın geleneksel bir OEM için olacağı ile aynı olmadığını söylemesinin bir yolu olabilir. Bu belki de başka bir tweet’te ima edildi. Veya Musk’ın Tesla’yı daha fazla finansal veya yatırımcı desteği ve marka için ücretsiz PR sağlamak için haberlerde tutması durumu olabilir. Her iki durumda da tweet’ler, Tesla’nın hisse senedi fiyatını doğrudan veya teğetsel olarak etkiler.

Hiçbir İndirim Hertz’i Durdurmaz

Hertz, “Geçen hafta açıkladığımız gibi, Hertz 100.000 Tesla elektrikli araç siparişini verdi. Ve şirketin küresel operasyonlarında yeni EV şarj altyapısına yatırım yapıyor.” Aynı açıklamada Hertz, bu Model 3’lerin teslimatlarının çoktan başladığını söyledi.

Ayrıca 100.000 Tesla’nın yarısından fazlasının Uber ile sürmekte olan bir ortaklığa ayıracağı söylendi. Bu sayede araç paylaşım şirketinin sürücülerinin Hertz’den EV kiralayabileceği açıklandı. Bir EV kiralamaları durumunda Uber, sözleşmeli sürücülere yolculuk başına 1 dolar ve yıllık ödemelerde 4.000 dolara kadar daha fazla teklif verecek. Başarılı olursa, Uber ve Hertz, programı önümüzdeki üç yıl içinde 150.000 Tesla Model 3’ü içerecek şekilde genişletmeyi planlıyor.

Hertz, Tesla’dan herhangi bir indirim görmeyecek gibi görünse de, kiralık araba şirketi, “Tesla araçlarına yönelik pazar talebini yansıtan kiralık filomuzda Tesla’lar için çok güçlü bir erken talep görüyoruz” dedi. Bu, Uber ortaklığıyla birlikte bu büyük satın alma işlemini haklı çıkarmak için yeterli görünüyor. Hertz’in kısa süre önce iflas ettiği düşünülürse, bu kesinlikle cesur bir hareket.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here