Bildiğiniz üzere yerli otomobil için hepimiz sabırsızlıkla bekliyoruz. Bir yandan fuarlarda tanıtımlar görüyoruz, bir yandan fabrikadan yeni görüntüler geliyor. Bu meraklı bekleyişte bir de TOGG’un piyasadaki rakiplerinden bahsedelim. 

Yerli Otomobil

Öncelikle çok kısa 1-2 detay verelim. İlk çıkması beklenen model bir SUV. 400hp gücünde olması ve 300km ila 500km menzili olması bekleniyor. Detaylı bilgi için

Audi E-Tron
Audi E-Tron Sportback yenilikçi tasarımı ile tanıtıldı

E-Tron konsept olarak 2015 yılında Frankfurt Otomobil Fuarında, üretim versiyonu ise 2018 Eylül ayında San Francisco’da tanıtıldı. İlk teslimat ise 2019 Mayıs ayında yapıldı. 

Tamamen elektrikli ilk Audi SUV olan E-Tron, Alman üreticinin meşhur dört tekerlekten çekiş sistemi Quattro’yu 402hp gücünde elektrik motoru ile birlikte sunuyor. Araç 0-100km/h hızlanmasını 5.5 saniyede tamamlayabiliyor. E-Tron’un yaklaşık 2560kg ağırlığında bir SUV olduğunu hesaba katarsak etkileyici olduğu kesin. Hızlı şarj özelliği ile 30 dakikada yaklaşık %80 doluma ulaşan E-Tron, normal şarj ünitelerinde yaklaşık 9 saatte şarj oluyor. Menzil konusunda 336km ila 436km arasında değerler veren SUV, bu konuda başta TOGG olmak üzere rakiplerinin biraz gerisinde kalıyor. Günümüzdeki fiyat etiketi ise 3 milyon Türk lirası civarında. 

Mercedes EQC

Bir diğer Alman üretici olan Mercedes de pazara iddialı bir elektrikli SUV modeli
ile girmişti. EQC de tıpkı Audi’de olduğu gibi markanın ilk tam elektrikli SUV’si.
E-trondan yaklaşık 14cm daha kısa olan EQC, bu sebepten TOGG’a boyut olarak
daha yakın. Rakiplerinde olduğu gibi 4 tekerlekten çekiş sistemiyle donatılan
araç, 408hp gücündeki motoru ile 0-100km/s hızlanma değerini 5.1 saniye
olarak sunuyor. Menzil konusunda ise TOGG’un planlanan menziline daha yakın
bir değer olan 471km ile E-Tronu da geride bırakıyor. Hızlı şarj istasyonlarında 40 dakikada 10%-80% dolumunu gerçekleştirebiliyor.  Aracın Türkiye’deki fiyat etiketi ise 1.7 milyon Türk lirasını işaret ediyor. 


Tesla Model X

Elon Musk liderliğinde elektrikli araç pazarının kuşkusuz en önemli
oyuncularından birisi de Tesla. Markanın şimdilik tek SUV modeli ise Model X.
Güç ve menzil bazında diğer rakiplerine daha yakın olan versiyonunda ise veriler
şöyle; 423hp gücündeki motoru diğer rakiplerde olduğu gibi 4 tekerlekten çekiş
sistemi ile sunan modelin 0 – 100 km/s hızlanması 4.9 saniye. Araç bu
kombinasyon ile 418km menzil sunabiliyor. Bu verilere sahip versiyon
2 milyon Türk lirasını aşan bir fiyat etiketine sahip.

Jaguar I-Pace

Gerek boyutları gerekse performans verileri bakımından yerli otomobile en yakın verileri İngiliz üretici Jaguar’ın I-Pace modeli sunuyor. Bu modelde TOGG’da olduğu gibi 400hp gücünde bir motor ve 4 tekerlekten çekiş sistemi bulunuyor. Yine yerli SUV ile aynı değerde olan 4.8 saniyelik 0-100km/h hızlanma performansını sunuyor. Elektrikli motorları ve dengeli ağırlık dağılımı ile 696Nm tork ve iyi bir hızlanma sunuyor. Aracın tam şarj ile menzili ise 470km olarak açıklanıyor. Bu veriler I-Pace’i hem boyutlar hem de diğer veriler açısından yerli otomobile en yakın rakip yapıyor. Fiyatı ise donanım paketine göre 1.95 ila 2.15 milyon Türk lirası arasında değişiyor. 

BMW iX

Bir başka Alman tamamen elektrikli SUV olan iX, yerli otomobil rakipleri arasında yer alıyor. Sağladığı güç verileri incelediğimiz diğer otomobillere kıyasla düşük kalıyor. İki elektrik motoru ve BMW xDrive elektrikli dört çeker sistemi ile gelen 326hp gücündeki SUV, 0-100km/h hızlanmasını 6.1 saniyede tamamlıyor. Menzili ise 425km olarak açıklanıyor. Ev dışı hızlı şarj istasyonlarında %10’dan %80 doluluk seviyesine 31 dakikadan kısa sürede ulaşabiliyor. Evde ise özel şarj kiti sayesinde 11 kW’a kadar bir güç ile %100 batarya şarjına 8 saatten kısa sürede ulaşabiliyor. Fiyat etiketi 2.45 milyon Türk lirası olarak karşımıza çıkıyor. 

Bonus: Hyundai Kona

Korelilerin elinden çıkan Kona da bu pazarda bulunuyor. 204hp gücü ve 395Nm torku ile Kona, 7.9 saniyede 0-100km/h hızlanmasını tamamlıyor. Bu performans verilerine bakarak “Bu yerli otomobil rakibi olamaz ki” dediğinizi duyar gibiyim. Şöyle düşünelim performans verileri aslında fazla önemli değil. Sürekli kulanımda önemli olan 100km/h hıza ne kadar sürede çıktığınız değil ne kadar yol alabildiğinizdir. Kona, kullanıcılarına 484km menzil sunuyor.

Bir diğer önemli olan detay ise tabii ki şarj süresi. Kona 64 ve 39.2kWh olmak üzere iki farklı batarya seçeneği ile geliyor. 64 kWh batarya ünitesi %10’dan %100 şarj seviyesine 6 saat 50 ila 9 saat 15 dakikada ulaşıyor. 39,2 kWh batarya ünitesi ise %10’dan %100 şarj seviyesine 4 saat 20 dakika ila 6 saatte ulaşıyor. Bu farkların sebebi şarj cihazından kaynaklanıyor. Son olarak elbette bir Hyundai’den yukarıda incelediğimiz Audi, Mercedes, BMW, Jaguar gibi bir kalite bekleyemeyiz. Fiyatı ülkemizde 700.000 ila 1.000.000 Türk lirası arasında değişiyor. 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here