avrupa otomotiv pazarı 2020

Avrupa otomotiv pazarı için dengeler değişiyor. Elektrikli otomobillerin ve otonom sürüşlerin trend olmaktan çıkıp ana akım haline gelmesiyle birlikte otomotiv dünyasında çeşitli eksen kaymalarına şahit oluyoruz. Atatürk’ün de dediği gibi “Yerinde duran geriye gidiyor demektir. İleri! Daima ileri!” yerinde durup, yeni akıma ayak uyduramayanlar ya da diğerlerine göre nispeten daha küçük çaplı bir devrim içerisinde bulunanlar muhakkaktır ki geriye doğru gidecekler. Bunun tam tersi olarak da trendleri belirleyenler ya da onları titiz bir şekilde takip edenlerse daima ileri yönlü bir gelişim gösterecekler.

Evet ilk paragrafı okuduğunuzda ileri yönlü giden şirketlere örnek olarak aklınıza Tesla gelmiş olabilir. Bu yanlış sayılmaz ancak yapılan son araştırmalara göre elektrikli otomobil ve otonom sürüş teknolojilerine yatırım yapan birçok üretici olması Tesla’ya kan kaybettirmeye başlamış bile. İşte BEV (Battery Electric Vehicle) yani bataryalı otomobiller segmentindeki son durum.

Avrupa otomotiv piyasası

Tesla hala açık ara liderliğini koruyor ancak eksi yönlü ivmesi çok yakında bu tahtı kaybedeceğini gösteriyor. Öyle ki Volkswagen 2023 yılında Tesla’yı geride bırakacağının açıklamasını daha önceden yapmıştı. Bu yazımızı alttaki butona tıklayarak okuyabilirsiniz.

Volkswagen 2023 Yılında Tesla’yı Geçmeyi Hedefliyor

Avrupa Otomotiv Pazarı İçin Tesla’nın Pazar Payı Neden Küçülüyor?

Bunun aslında en büyük sebeplerinden birisi elektrikli otomobil segmentinin genişlemesi. Elektrikli otomobil segmentinin genişlemesi ise karbon salınımındaki artışın artık ciddi derecelere gelmiş olması. Bunun dışında içinde bulunmuş olduğumuz pandemi süreci de Tesla’yı en azından Avrupa piyasası için çok kötü etkiledi. Çünkü Amerika merkezli olan Tesla, Avrupa’da yeterince aktif olamadı. Bu durumun aksine de Avrupa merkezli otomotiv üreticileri elektrikli otomobile geçiş döneminde elde ettikleri bu şansı çok iyi değerlendirerek kendi kıtalarında hızlı bir yayılma gösterdiler. Bu da jeopolitik konumun ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi oldu, tabi doğru kullanıldığında.

Karbon Salınımı Nedir? Zararları Nelerdir?

Jato Dynamics tarafından yapılan araştırmalara göre Avrupa’daki 5 büyük otomotiv üreticisinin geçen yıl ile karşılaştırmalı BEV pazar payları aşağıdaki gibi.

Elektrikli otomobil Avrupa pazarı

Büyük COVID-19 darbesine rağmen, saf elektrikli arabalara olan talep Avrupa’da her yerde olduğundan daha fazla artıyor. 23 ülkede elektrikli binek otomobil kayıtları Ağustos 2020’ye kadar %53 artışla 320.500 adedi buldu. Sonuç olarak, BEV pazar payı Ocak-Ağustos 2019’da %2,0’dan bu yıl %4,5’lik bir rekora sıçradı.

Tesla Model 3’ün 2019’un başlarında piyasaya sürülmesinden sonra, ABD’li üretici, herhangi bir doğrudan rekabet olmaksızın Avrupa’da lider olmayı başardı. Ancak bu yıl Audi, Peugeot, Renault, Volkswagen, Hyundai ve Kia’nın yeni ve daha rekabetçi otomobilleri piyasaya sürmesiyleoyun değişti ve Avrupa otomotiv pazarı için kartlar yeniden dağıtıldı. Bu durumda da geçen yılın Ocak-Ağustos ayları arasında Avrupa’daki elektrikli otomobil piyasasının %27’lik bir kısmına sahip olan Tesla, bu yıl büyük bir düşüşle %14 seviyelerine kadar indi.

Ayrıca geçen yıl Avrupa’da anlık olarak bulunan her 100 elektrikli otomobilin 59’u Tesla’yken bu sayı 46’ya kadar gerilemiş durumda.

avrupa otomotiv pazarı

 

Kaynak: FiatGroupWorld

İkinci El Elektrikli Otomobil Fiyatları

2 YORUMLAR

  1. En çok reklam yapan değil en çok çalışan kazanır 🙂 ön planda hep tesla var ama diğerleri de armut toplamıyor tabi gelecek herkes için geliyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here