Volkswagen 2023 Yılında Tesla’yı Geçmeyi Hedefliyor

1
2643
Volkswagen Wolfsburg
Volkswagen Wolfsburg Üretim Tesisleri

Takvim yaprakları birbiri ardına kopuyor, dünya değişiyor ve insanoğlu gelişiyor. Teknoloji lehimize çalışıyor. Benim neredeyse hayat mottom olarak gördüğüm bir sözüm var, “Teknolojik gelişmeleri takip etmeyen şirketler batacaklar, buna mecburlar. Teknolojiyi yakından takip eden şirketler ise belki ayakta kalmayı başaracaklar ancak teknolojiyi üretenler dünyaya yön verecekler.”. Elbette ki kısacık bir geçmişi, gözle görülür bir başarısı olmayan bir kişinin, benim, sözlerimin sizlerin gözünde pek değeri olmayacaktır. Ancak milli gururumuz Semih Saygıner’in de inandığı bir söz bununla aynı mesajı veriyor, belki ona kulak verirsiniz; “Başkasının ayak izlerine basarak onları geçemezsiniz.”. Bu sözler biraz okuyunca size de çok doğru geliyor değil mi? Korkarım ki doğru olmayabilirler. Volkswagen bunu kanıtlamaya hazırlanıyor. Volkswagen, 2023 yılında Tesla’yı geride bırakabileceğini açıkladı.

Volkswagen için Hedef:2023

Elektrikli otomobil deyince şüphesiz hepimizin aklına Tesla geliyor. Seri üretim deyince de şüphesiz çoğumuzun aklına Henry Ford geliyor. Bu iki devrim niteliğindeki teknolojiler dünyaya yön verdi ancak Volkswagen ikisinin gücünü birleştiriyor. Öncüsü olmadığı bir gelişimin lideri olmaya hazırlanıyor. Nasıl mı? 2023 yılına kadar 1,5 milyon elektrikli araç üretim kapasitesine ulaşarak.

Bugün Tesla, Fremot ve Gigafactory Shanghai fabrikalarında en yüksek sayıda elektrikli araç üretimi yapan şirket konumunda. Ancak, Volkswagen İşçi Sendikası Başkanı’nın yaptığı açıklamaya göre Volkswagen 2023 yılında 1,5 milyon elektrikli araç üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyor.

bernd osterloh
Bernd Osterloh

Volkswagen Çalışma Konseyi Başkanı Bernd Osterloh’un Almanca’dan çevrilmiş sözleri aynen şu şekilde, “Eğer Tesla, üretim kapasitesi 300.000 ile 500.000 arası olan üçüncü bir fabrika kurarsa üretim kapasitesi 900 bin ile 1,5 milyon arası olacaktır. Biz Volkswagen olarak bu sayıya 2023 yılında ve belki de daha önce ulaşmayı planlıyoruz.”

 

Tesla’nın şu an ki üretim kapasitesi ise 690.000 adet.

volkswagen 2023 yılında tesla'yı

Ancak Tesla yıl sonuna kadar Fremont’taki üretim kapasitelerini arttırmayı planlıyor. Gelişim aşamasındaki diğer fabrikalar için belirsizlik sürse de gelecek yıl Model Y ile birlikte Shanghai’daki üretim kapasitesi 2 katına çıkabilir gibi görünüyor. Berlin ve Texas’da bulunan Gigafactory fabrikalarında ise her yıl 500.000’er üretim yapılacağını göz önüne alırsak, Tesla’nın üretim kapasitesi yaklaşık 2 milyon gibi bir sayıya ulaşıyor.

Volkswagen ise Zwickau fabrikasının tamamını elektrikli araç üretim fabrikasına dönüştürdü. Emden fabrikasının dönüşümü de 2022 yılında tamamlanması bekliyor. Volkswagen ayrıca Çin’deki bir fabrikada elektrikli araçlar üretiyor ve elektrikli araçlar üretmek için Tennessee’deki Chattanooga fabrikasının yanına yeni bir fabrika daha inşa ediyor. Osterloh bu iddiasının arkasında durduklarını göstermek için Wolfsburg’taki devasa tesisin ihtiyaç halinde elektrikli araç üretimine uygun olacak şekilde revize edilmesinden çekinmediklerini belirtti.

Volkswagen, Daha Önce de Tesla’ya Meydan Okumuştu

Volkswagen’in, Tesla’ya karşı bu savaşı yeni bir olay değil. 2018 yılında da buna benzer bir iddiayla Volkswagen’i görmüştük. 2023 yılında Volkswagen, Tesla’yı elektrikli araç üretim kapasitesi alanında geride bırakır mı bilemem ama bence, bu konuda bir şirket Tesla’yı geçecekse o da ancak Volkswagen olabilir.

Ancak ben hala sözlerimin arkasındayım ve Volkswagen’in bu durumda “Teknolojiyi takip ederek batmayan şirket” statüsünde olacağını düşünüyorum. Teknoloji ve otomotiv sektörü çok hızlı gelişiyor bu sebepten 3 yıl sonrasının trendlerini bugünden tahmin etmek oldukça zor. Belki Volkswagen’in iddiaları doğru çıkar ve elektrikli araç üretim kapasitesi olarak Tesla’yı geçmeyi başarırlar ancak o gün geldiğinde dünyaya yön veren teknolojinin ne olabileceği kim bilebilir?

İkinci El Otomobil İlanlarımızı Görmek için Hemen Tıklayın!

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here