Tesla araç fiyatlarında Amerika ve Avrupa pazarında ciddi oranda indirime gitti. Hükümetlerin elektrikli araçlar için teşvikleri de bunda etkili oldu.

Tesla Araçlarında Neden İndirime Gitti?

Tesla, araçlarında son zamanlarda araçlarının fiyatlarını yükseltmişti. Ancak bu satışlarının düşmesine sebep oldu. Bu gidişi durdurmak için firma satışları arttırmak için fiyatları düşürme yoluna gitti.

Önce Çin pazarında daha sonra Amerika pazarında satışların ciddi oranda düşmesi firmanın bu kararı almasında etkili. Firma daha önce Çin pazarında fiyatları düşürmüştü. Bundan dolayı yeni araç alan bazı müşteriler tazminat talep etti. Ancak Tesla, bunu ödemeyi reddetti.

Çin pazarında şu an Model 3 229.900 Yuan’dan başlıyor. Bu da 33.425 dolara denk geliyor.

Ne Elon Musk ne de Tesla fiyat indirimlerine ağırlık vermedi. Ancak son kullanıcıların fiyat indirimi dolayısıyla yüzlerinin güleceği kesin. Model 3’ün başlangıç liste fiyatının 35.000 dolar olması gerekiyordu. Ancak kısa bir süre sonra 2022 yılının Mart ayından itibaren bu fiyat 46.990 dolara kadar çıktı.

Model 3

Geçtiğimiz aylarda Tesla CEO’su Elon Musk bu fiyat artışları ile ilgili şu ifadelere yer verdi:

“Radikal faiz oranı değişiklikleri aracın satın alınmasını etkiliyor. Bu yüzden Tesla potansiyel olarak fiyatları düşürebilir.”

Hangi Tesla Araçlarında Ne Kadar İndirim Var?

Tesla’nın en ucuz elektrikli aracı Model 3 RWD 46.990 dolardan 43.990 dolara düştü. Model Y Long Range fiyatı %20 düştü. Bu da güncel 65.990 dolarlık fiyatın 52.990 dolara gerilemesi demek. Ayrıca Amerika pazarı için teşvik indirimi ile beraber Model Y Long Range fiyatı 45.990 dolara kadar gerilebiliyor.

Model S ve Model X versiyonlarının tümü ile Model Y ve Model 3’ün performans versiyonları da fiyat indirimine gitti. Ancak Model Y’nin 7 koltuklu opsiyonu 1.000 dolar arttı. Bu da fiyatın 4.000 dolar olması anlamına geliyor. Bu da fiyatının toplamda 55.000 doların üstüne çıkması demek.

Model y

Amerika dışında Model 3 ve Model Y fiyatları Almanya’da da %1 oranında indirilerek toplamda %17’lik bir düşüş yaşadı. Diğer Avrupa ülkeleri Avusturya, Fransa ve İsviçre’de de Tesla fiyatlarında düşüş oldu.

Türkiye Pazarında Tesla Araçlarında İndirim Olacak mı?

Her ne kadar Avrupa ve Amerika pazarı için teşviklerle beraber indirim gelmiş olsa da, Türkiye pazarında bu durumun Tesla araçlarına nasıl yansıyacağı belli değil.

Kesin olarak olmasa da dünya çapında yapılan indirimler Türkiye pazarı için de gümrük fiyatlarının düşmesine neden olabilir. Eğer Türkiye pazarında Tesla araçları için vergi diliminde de düşüş yaşanırsa çok büyük bir indirim geleceğini söyleyebiliriz.

Uygun Fiyatlı Tesla Y Haberimize de Göz Atabilirsiniz

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here