Zoox Otonom Araçları Seattle’da test ediyor… Otonom araçlar, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa başta olmak üzere elektrikli araç sektöründen bir sonraki döneme denk düşüyor olabilir. Teknoloji firmaları, bu sektörün öncüsü olmak için ABD’de de uygulanabilir bir ticari robotaksi hizmeti başlatan ilk şirket olmak için birbirleriyle yarışıyor. Bunun bazı örneklerini farklı ülkelerde de görüyoruz. Ancak böyle olsa da öncü olan şirketler genelde Amerika Birleşik Devletleri’nde bu çalışmaları yürütüyorlar.

Bu firmalardan bazıları küçük girişimler gibi görünse de, en ileride olan şirketlerin büyük yatırımlar yapan oldukça fazla destekçileri var.

Zoox, Seattle’da Otonom Araçları Test Etmeye Başladı

“Zoox” adı size hiç tanıdık gelmeyebilir, ancak büyük olasılıkla ana destekleyici şirketi Amazon’un farkındasınızdır. Ve fazlasıyla duymuş hatta kullanmış olabilirsiniz. Görünüşte belirsiz ve çok fazla duyulmamış olan otonom araç şirketi, önemli bir gelişmeyi ortaya çıkardı. Automotive News’in bir raporuna göre Zoox, Seattle yollarında robotaksisini test etmeye başlayacak.

Zoox, Seattle, Washington’da tescilli sensör teknolojisi ve yazılımı ile donatılmış bir Toyota Highlander SUV filosu piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Seattle, Zoox’un şu anda robotaksi filosunu test ettiği üçüncü şehir olacak. Marka daha önce de Las Vegas ve San Francisco ‘da buna benzer sürüş testleri yapmıştı. Ve şimdi üçüncü şehirde de testleri tamamlayacak. Ayrıca Zoox’sun bu üç şehri seçmesinin bazı nedenleri var. Zoox’un Seattle’ı en yeni test yeri olarak seçmesinin nedenlerinden biri şehrin iklimi. Las Vegas, yıl boyunca sıcak ve kuru bir havaya sahiptir. San Francisco’nun havası ise genellikle ılımandır. Seattle’ın iklimi, sıcak hava, yağmurlu hava ve hatta ara sıra kar yağışı ile karşılaştırıldığında daha çeşitlidir. Otonom bir aracın her şartta doğru karar vermesi ve çalışabilmesi için bu şartlara sahip bir yerin seçilmesi oldukça akıllıcadır.Zoox Otonom Araçları Seattle'da Test Ediyor

Seattle lokasyonunun bir başka avantajı da, bölgede pek çok otonom araç firmasının test yapmamasıdır. Böyle bir teknolojinin test edilmesi için gözden uzak sayılabilecek şehirlerden biridir. Yine de, şehir birçok son teknoloji firmasına ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda çok sayıda birinci sınıf bilgisayar bilimi ve mühendislik yeteneğine sahiptir.

Marka Neden Seattle’da Test Yapıyor

Zoox’un kurucu ortağı ve Baş Teknoloji Sorumlusu Jesse Levinson bir röportajda bu şehre ilişkin bazı düşüncelerini paylaştı. Levinson, “Seattle henüz otonom araç mühendisliğinin sıcak noktalarından biri değil. Ancak genel olarak bilgisayar bilimcilerinin sıcak yatağıdır. “dedi. Baş Teknoloji Sorumlusu ayrıca,” Seattle’ın hava durumu da Zoox aracını zorlu hava testlerinden geçirmek için uygun bir yer. Ve suyun sensörleri nasıl etkilediğini görmek için büyük bir neden.”

Zoox Otonom Araçları Seattle'da Test Ediyor

Zoox’un test filosu, yenilenmiş Toyota Highlander’dan oluşuyor. Ancak otonom araç şirketi, tekerlek veya pedalsız kendi robotaksisinde çalışıyor. Ayrıca araçta dört kişi rahatça oturabiliyor ve yolculuk yapabiliyor.

Waymo Şu Anda Gelişmekte Olan Robotaksi Firmaları Paketine Liderlik Ediyor

Waymo, bir Jaguar I-PACE otonom araç filosu işleten Google destekli bir robotaksi şirketidir. Ve bu otonom araç şirketi rakiplerine kıyasla eğrinin önündedir. Yani kısaca diğer şirketlere liderlik yapabilecek bilgi ve test birikimine sahiptir. Waymo, California DMV’den halka açık yollarda ticari olarak çalışmak için izin alan ilk robotaksi şirketlerinden biridir.

Zoox Otonom Araçları Seattle'da Test Ediyor

İzne göre, Waymo otonom araçları San Francisco ve San Mateo ilçelerinde ticari olarak çalışabilir. Waymo’nun robot ekseninin 105 km / saat’e kadar hızlarda çalışmasına olanak tanınır. Ayrıca hafif yağmurda ve hafif siste sürmesine izin verilir.

Başka Bir Girişim, Robotaksi ve Ulaşımı Aynı Anda Ele Alıyor

Robotaksisin ötesinde, otonom araçların bir diğer önemli uygulaması ticari taşımacılık sektörüdür. Bu önemli girişim AKA kamyon taşımacılığıdır. Birkaç robotaksi şirketi de ülke genelinde 7/24 kargo taşıyabilen sürücüsüz yarı kamyonlar üzerinde çalışıyor. Yine de, bu şirketler tamamen otonom yarı kamyonlara genişlemeden önce robotaksiye odaklanıyorlar.

Teksas merkezli otonom bir araç şirketi olan Aurora, işleri daha farklı yapıyor. Otonom araç işinin bir tarafını tek seferde ele almak yerine, her ikisini de kafa kafaya ele alıyor. Aurora’nın CEO’su, ticari robotaksi işinin büyümesini sübvanse eden otonom yarı kamyon işi hedefiyle iki yönlü bir stratejiye inanıyor. Cesur bir strateji, ancak karşılığını alıp almayacağını göreceğiz.

Bu arada Zoox, Seattle’daki testiyle ilerleyecek. Ve eğer iyi giderse, Amazon’un robotaksi şirketinin batı kıyısının ötesine geçtiğini görmek bizi şaşırtmaz.

Sıfır Km Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here