Waymo’ya Göre Tesla tam otonom sürüş alanında istenileni sunamaz. Tüm elektrikli araçların yanı sıra, tamamen otonom araçlara doğru olan yarış otomobil sektöründe en büyük yarışlardan biri haline gelmiştir.

Otonom Sürüş Henüz 2.Seviye Olarak Kullanılıyor 

Şu anda, bir dereceye kadar otonom sürüş özelliğine sahip üretim araçları, Tesla’nın Otomatik Pilotu da dahil olmak üzere seviye 2 olarak yani sürücünün ellerini direksiyondan ayırması ancak yine de olası bir kaza sırasında tetikte olması gereken konumda olması yönünde derecelendirilir. Seviye 5 tamamen bir insandan bağımsız bir şekilde sürüş demektir. Bu da aracınızın arka koltuğunda çayınızı yudumlarken telefonunuzla ilgilenebileceğiniz anlamına geliyor.

Tesla 5. Seviye Sürüş İçin Çalışmalar Yapıyor

Tesla tam otomasyon yani 5.seviye kendi kendine sürüş lansmanı devam ederken, Waymo da (Abd’li otonom sürüş teknolojisi geliştirme şirketidir) önemli bir ilerleme kaydediyor. Ancak, ana rakibinden çok daha ihtiyatlı bir yaklaşım sergiliyor. Waymo’ya Göre Tesla yine de 5. seviyeye gelebilir mi şüpheli.

Bu ayın başlarında Waymo, pazarlama ve tanıtım kampanyalarında “daha kasıtlı dil” ile “kendi kendine giden arabalar” terimini kullanmayacağını duyurdu. Pek çok kişiye göre bizce bizce Waymo’ya Göre Tesla içi atılmış bir tokat atarak “Otomatik Pilot” adının birkaç kaza dan sonra yanıltıcı olup olmadığı konusunda incelemeyle karşı karşıya kaldı.

Waymo CEO’su John Krafcik ise Almanya’nın Yöneticisi Magazin’e verdiği röportajda Tesla’nın otonom araçlarla “hiç rakip olmadığını” iddia ediyor. Krafcik, “Tamamen farklı bir otonom sürüş sistemi üretiyoruz.” dedi. “Tesla gerçekten iyi bir sürücü destek sistemi geliştiriyor olduğundan da bahsetti.

Waymo yazılımını ve donanımını kendi araçlarını değil, Chrysler Pacificas filosuna ekliyor. Phoenix, Arizona gibi ABD’nin bazı bölgelerinde, şehir sokaklarında yolcu alarak waymo modifiye Pacifica görmeniz nadir değildir.

Waymo’ya Göre Tesla Gerçekçi Değil

Ancak Tesla CEO’su Elon Musk, otomatik pilotu insan müdahalesi olmadan çalışana kadar geliştirmek istiyor. Krafcık bu yaklaşımın gerçekçi olmadığını düşünüyor.

“Bir gün sihirli bir şekilde tamamen otonom bir sürüş sistemine geçene kadar bir sürücü destek sistemi geliştirmeye devam edebilirsiniz, yanlış bir kanıdır.” “Sağlamlık ve doğruluk açısından, örneğin, sensörlerimiz diğer üreticilerin yolda gördüklerinden daha iyi büyüklükte ve kalite de olmalıdır.”

Waymo kendi kendine sürüş yazılımı üzerinde en teknik çalışmaları tamamladı ve şimdi bu teknoloji ölçeklerine odaklanıyor. Waymo ve Tesla’nın tam kendi kendine sürüş yaklaşımı arasındaki belki de en büyük fark, teslanın Lidar sensörleri kullanmamasıdır. Krafcik bu sensörlerin şart olduğu konusunda ısrarcı, ancak Tesla bu yaklaşımın çok pahalı olduğunu söylüyor. Bunun yerine, artırılmış gerçekliği (AI) görmek için dünya bilgisayarlarını eğitmek istiyor. Bunu tersine mühendislik olarak insan görüşü olarak düşünün. Yakında hangi şirketin haklı olduğunu öğreneceğiz.

İkinci El Otomobil İlanları

 

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here