Superveloce Kavramının Lamborghini’deki Yeri

0
1385
SV Logosu

İtalyan üretici Lamborghini’nin otomobilleri agresif ve sportif tasarımlarıyla her otomobil severin ilgisini çekmiştir. Firma bu tasarımları uzun süre, farklı ve özel versiyonlar ile kullanmayı seven bir yaklaşım izliyor. Bu versiyonlar arasında bir çok isim sayabiliriz ancak bir isim hepsinin önüne çıkıyor: Superveloce

Bu yazıda Lamborghini otomobillerdeki Superveloce kavramından ve firmanın “SV” kısaltması ile anılan modellerinden bahsedeceğiz.

SV Kısaltması Nedir?

Aslında bilinenin aksine SV kısaltmasının açılımı “Superveloce” olarak doğmadı. Aynı anlamda olmasa bile aynı kısaltmaya sahip küçük versiyonlara sahip. Açılımlar farklı olsa bile kısaltması ortak ve tek bir anlam ifade ediyor: Özel seri

SV olarak anılan Lamborghini otomobilleri, çoğunlukla özel seri olarak ve “baz” modelinden daha performanslı şekilde üretilmiştir. Bu performans, güç ünitesinin yanı sıra mekanik aksam ve gövdede de yapılan iyileştirmeler ile elde edilmektedir.

İlk SV: Miura P400 SV Prototipo

Lamborghini Miura P400 SV Prototipo

İlk SV kısaltmasına sahip Lamborghini, 1971 yılında firmanın ikonik otomobillerinden olan Miura olarak karşımıza çıktı. Bu otomobildeki SV kısaltmasının açılımı “Superveloce” değil, “Spinto Veloce” olarak anılıyordu. İtalyanca lügatında Spinto Veloce, “Hızlı olmaya ayarlanmış” anlamına gelir. Direkt olarak çevirdiğimizde ise “Hızlı itilen” anlamına gelir.

1971 Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılan otomobil ikonik sarı rengi ve siyah iç deri mekanı ile otomobil severler ile buluştu. Miura modeli, tanıtıldığından itibaren küçük yükseltmeler ve detaylar ile değişim içindeydi ancak SV paketi, büyük bir güncelleme olarak planlanmıştı.

SV’nin ana odak noktası, arabayı çok daha geniş yapan yeni bir arka süspansiyondu. Ayrıca, daha geniş Pirelli Cintaurato lastikleri ile daha büyük Campagnolo döküm magnezyum jantlar eklendi. Bu değişikliklerin çoğu, Claudio Zampolli ile birlikte baş test pilotu Bob Wallace tarafından yapıldı ve Miura’nın yol tutuşu büyük ölçüde iyileştirildi. Yeni kurulumlara uyum sağlayabilmesi, Gandini’nin daha geniş arka gövdeyi yeniden tasarlayabilmesi için (Marcello Gandini, ünlü İtalyan otomobil tasarımcısı) ilk SV şasisi Bertone’a gönderildi.

1971 Lamborghini Miura P400 SV Prototipo

Motor: 3929 cc Atmosferik 60º V12
Güç: 390hp
Tork: 400 nm @5750 rpm
Çekiş: RWD (Arkadan itiş)
Hızlanma: ~5.75s 0-100km/h

Diablo LP 510-2 SV

Lamborghini Diablo SV

Diablo’nun Sport Veloce (SV) versiyonu, 30th Edition Jota yükseltmelerine ve hafif aktarma organlarına da uyan bir 2WD versiyonuydu. Lamborghini, Diablo’nun SV versiyonunda daha da fazla ağırlık tasarrufu için standart modelin elektronik süspansiyonunu dahi kaldırdı. 1999’da SV, sabit ön farlar da dahil olmak üzere Diablo’nun geri kalanının aldığı güncellemelerin aynısını aldı.

Lamborghini Diablo SV

Motor: 5707 cc Atmosferik V12
Güç: 510hp
Tork: 580 nm @5900 rpm
Çekiş: RWD (Arkadan itiş)
Hızlanma: ~3.8s 0-100km/h

Murcielago LP 670-4 SV

Lamborghini Murciélago LP 670-4 SuperVeloce

Standart Murciélago, 640hp olarak zaten performanslı bir araçtı. Ancak neden daha fazlası olmasındı ki? Superveloce versiyonu, normal Murciélago’dan daha güçlü ve daha hafifti. Optimize edilmiş valf zamanlamasının ve yeniden işlenmiş bir emme sisteminin katkısı fena olmadı. 640hp olan motor gücü, 670hp’e yükseltildi. 100 kilogramlık önemli bir ağırlık azalmasını sağlamak için Murciélago LP 670-4 SuperVeloce, şasiden motora ve şanzımandan iç mekana kadar neredeyse her açıdan kapsamlı bir şekilde elden geçirildi ve yeniden geliştirildi. Standart olarak takılan küçük arka kanat ile maksimum hız 342 km/h iken, büyük “Aeropack Wing” ile gelen downforce ile 337 km/h değerinde maksimum hız elde edildi.

Lamborghini Murciélago LP 670-4 SuperVeloce

Motor: 6496 cc Atmosferik V12
Güç: 670hp
Tork: 648.1 nm @6500 rpm
Çekiş: 4WD (Dört Tekerlekten Çekiş)
Hızlanma: ~3.2s 0-100km/h

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP 750-4 Superveloce

Artırılmış güç, daha düşük ağırlık, geliştirilmiş aerodinamik ve yenilikçi teknolojilerle Lamborghini Aventador LP 750-4 Superveloce, belki de bugüne kadar üretilmiş en saf Lamborghini olabilir.  Ağırlık azaltmaya odaklanmak, şimdiye kadarki en spor odaklı ve en hızlı seri üretim Lamborghini’si ile sonuçlandı. Ağırlık, önemli ölçüde karbon fiber kullanımı da dahil olmak üzere geliştirilmiş hafif mühendislik yaklaşımı sayesinde 50 kg daha azaldı. Atmosferik V12 motorun gücü, 750hp olarak canavarlaştı.

Lamborghini Aventador LP 750-4 Superveloce

Motor: 6498 cc Atmosferik 60º V12
Güç: 750hp
Tork: 400 nm @5750 rpm
Çekiş: 4WD (Dört Tekerlekten Çekiş)
Hızlanma: ~2.9s 0-100km/h

İkinci El Lamborghini İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here