Eau Rouge - Max Verstappen
Eau Rouge - Max Verstappen

2022 Formula 1 sezonunun on dördüncü yarışı olan Belçika GP için sıralamalar tamamlandı. Pole pozisyonundan yarışa başlayacak isim, Ferrari pilotu Carlos Sainz oldu. Aslında en hızlı turu atan isim şampiyona lideri Max Verstappen oldu ancak komponent değişimleri sebebiyle grid cezasına sahip. Toplamda 7 pilot grid cezasına sahip olduğundan sıralamaların tam olarak gridi belirtmeyeceğini söyleyelim.

Q1 Seansı

İlk sıralama seansının başlaması bariyer tamiri sebebiyle gecikmeli oldu. Sıralama turlarından hemen önce gerçekleşen Porsche Supercup yarışındaki kaza sebebiyle bariyerler hasar aldı. 25 dakikalık gecikme sonrasında Q1 seansı start alabildi.

Seans sonunda başladığında açılışı yapan isim Willams pilotu Nicolas Latifi oldu. Arkasından herkes piste çıktı ve turlamaya başladı. İlk denemelerin sonunda şampiyona lideri Max Verstappen 1:44.581 ile en iyi dereceyi elde etti. Onu takip eden isim 0.469 saniye arkasındaki Carlos Sainz oldu. Ferrari ve Red Bull pilotları ilk denemelerinde ilk dördü kapattılar ve tekrar piste çıkmadılar. 3.5 dakika kala araçlar son denemelerini yapmak için pistin yolunu tuttular. İkinci haklarda atılan turlarda Sebastian Vettel, sadece 0.004 saniye farkla elendi ve Q2’yi kaçırdı.

Image
148 yarış sonra ilk kez Q1’de elenen Valtteri Bottas (2015 Monaco GP’den beri)

İlk seansta elenen isimler Sebastian Vettel (Aston Martin), Nicholas Latifi (Williams), Kevin Magnussen (Haas), Yuki Tsunoda (AlphaTauri) ve Valtteri Bottas (Alfa Romeo) oldu.

Belçika GP Q1 Seansı Sonuçları
Belçika GP Q1 Seansı Sonuçları

Q2 Seansı

İlk denemelerde Verstappen, 1:44.723 tur derecesi ile ilk sırayı elde etti. Hemen arkasında Perez ve Sainz yer aldı. Leclerc başlangıçta temiz bir tur atamadı. Fagnes’e yaklaşırken bir tekerleği ile çimenlere taştı.
Seans sonuna doğru 1:44.551’lik bir tur attı ve en iyi turu 0.172 saniye iyileştirdi.

Q2 seansında elenen isimler Daniel Ricciardo (McLaren), Pierre Gasly (AlphaTauri), Zhou Guanyu (Alfa Romeo), Lance Stroll (Aston Martin) ve Mick Schumacher (Haas) oldu.

Belçika GP Q2 Seansı Sonuçları
Belçika GP Q2 Seansı Sonuçları

Q3 Seansı

İlk denemelerde Verstappen, 1:43.665 tur derecesi ile ilk sırayı elde etti. 0.632s arkasında Sainz yer alırken takım arkadaşı Sergio Perez, 1:44.462 derecesi ile 3. sırayı elde etti.

9 dakika kala Ferrari pilotu Charles Leclerc ile yarış mühendisi Xavier Marcos Padros arasında “Yanlış lastiği takmak” hakkında ilginç bir konuşma geçti. Padros telsizden “Üzgünüm bizim suçumuz. yanlış lastiği taktık.” dedi. İlk turunda taze lastiklerini, takım arkadaşı Carlos Sainz’a hava koridoru sağlamak için harcadı ve 1:44.553 derecesini elde edebildi.

Son haklarda Verstappen, zaten ceza alacağı için tur atmaya çıkmadı, bu sebepten takım arkadaşı Perez, hava koridoru şansı olmadan tur attı.
Leclerc ise takım arkadaşı Sainz’a hava koridoru vermek için piste çıktı. Ancak işler yolunda gitmedi. Buna rağmen Sainz ikinci sırayı korudu ve Verstappen’in grid cezası sebebiyle pole sahibi olan isim oldu.

Grid cezalarının sıralama sonuçlarına eklenmesi ile başlangıç gridi aşağıdaki gibi şekillendi;

Sıralama Sonuçları Sonrası Başlangıç Gridi
Sıralama Sonuçları Sonrası Başlangıç Gridi

Formula 1’e Yeni Başlayacaklar İçin Başlangıç Rehberi

Belçika GP Saat Kaçta? Yarış Bilgileri 2022

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here