Belçika GP: Verstappen 14. sıradan kazandı!

0
1775
Belçika GP Kazananı Max Verstappen
Belçika GP Kazananı Max Verstappen

2022 Formula 1 sezonunun 14. yarışı olan Belçika GP için kazanan isim 2021 Dünya Şampiyonu Max Verstappen oldu. Hollandalı pilot, 14. sıradan start aldığı yarışta başarılı bir tırmanışla damalı bayrağı ilk sırada görmeyi başardı. Takım arkadaşı Sergio Perez’in yarışı ikinci sırada tamamlaması ile Red Bull, 21. kez bir yarışta duble yapmış oldu.

"2022

Start

Belçika GP, olaysız bir start ile başladı. Yumuşak lastiklere sahip Ferrari pilotu Carlos Sainz, iyi bir reaksiyon ve çekişle ilk virajı lider dönmeye başardı.

Grup Kemmel düzlüğü sonrası Les Combes’e gelince Lewis Hamilton, Fernando Alonso’ya atak denemesi yaptı. Dışarıdan gelen 7-kez şampiyon, çifte şampiyon Alonso’nun üzerine kapıyı erken kapatınca temas yaşandı ve Hamilton’ın aracı havalanıp hasar aldı.
Bu kazanın fırsatıyla Mercedes pilotu George Russell, bu ikiliyi geçerek üçüncü sıraya yükseldi. Daha sonra Lewis Hamilton, 17. virajda takımından gelen direktifle aracını kenara çekerek yarışa veda etti.

https://twitter.com/F1/status/1563921347859849223?s=20&t=33FqYDK9l0l8kiqb-_rIEA

Bir başka olay Williams pilotu Nicolas Latifi ve Alfa Romeo pilotu Valtteri Bottas arasında yaşandı. Belçika GP ikinci tura girildiğinde Latifi, Les Combes’te kontrolü kaybetti. Valtteri Bottas, Kanadalı pilotu erken görüp manevra yapsa da temastan kaçınamadı. Finlandiya’lı pilotun yarışı, C42’sinin çakıla oturması ile sona erdi. Bu temas sonrası Belçika GP’de güvenlik aracı piste çıktı.

Güvenlik aracı çıkana kadar olan kısımda Verstappen, 8. sıraya kadar yükselmişti ve Ferrari pilotu Charles Leclerc de onu takip ediyordu. Ancak Monakolu pilot, sağ ön lastikten duman çıkması sebebiyle pite geldi. Pitte ön fren kanalına bir kullanılmış kask vizörünün girdiği ve hava girişini engellediği için fren soğutmasının engellendiği anlaşıldı. Takım vizörü kanaldan çıkardı ve pilotuna orta hamur lastikler takarak piste yolladı. Ancak Ferrari pilotu yarışa 17. sıradan dönebildi ve ciddi sıra kaybetmiş oldu.

Güvenlik Aracı Sonrası

Yarış, 5. turda Sainz, Perez, Russell, Alonso, Sebastian Vettel (Aston Martin), Daniel Ricciardo (McLaren), Alex Albon (Williams) ve Verstappen sıralaması ile tekrar start aldı.

Yumuşak lastikler ile yarışa başlayan Verstappen, hızlıca Alexander Albon ve eski takım arkadaşı Daniel Ricciardo’yu geçerek 6. sıraya yükseldi.

Belçika GP 7. turunda Max Verstappen, Vettel ve Alonso’yu geçerek 4. sıraya yükseldi. Sonrasında da DRS yardımı ile George Russell’ı geçti ve sadece 8 turda 14. sıradan podyumun son basamağına ulaşmış oldu.

Yarış lideri Sainz, arkasındaki Perez’in DRS aralığından uzakta yarışını yönetmeye çalışıyordu. 12. turda yeni orta hamur lastiklere geçmek için pite girdi. Kısa süre sonra da Verstappen, takım arkadaşı Perez’i geçerek yarış liderliğine yükseldi. İspanyol pilot ise pitten çıktı ve 3. sırada yarışa döndü.

Red Bull, Perez’i 15. turda pite aldı. Bir tur sonrasında da Verstappen pite girdi ve Sainz’ın 4.7 saniye arkasında, taze orta hamur lastiklerle piste döndü.

Verstappen Liderliği Garantiliyor

18 turda Verstappen, DRS ile yarış lideri Sainz’ı geçerek liderliği geri aldı. Üç tur sonrasında da takım arkadaşı Perez geçti ve ikinci sırayı devraldı.

Carlos Sainz, 26. turda tekrar pite girdi ve sert hamur lastikleri taktı. Hemen birkaç saniye sonrasında da Leclerc pite geldi ve orta hamur lastikleri taktı. Sonrasında da eski takım arkadaşı Sebastian Vettel’i geçerek 5. sıraya yükseldi.

Verstappen, takım arkadaşının 17 saniye önünde giderken iki Red Bull aracı da sorunsuz şekilde son bir pit yaptılar. Bu sırada Russell, Sainz ile farkı kapattı ve Stavelot’ta geçiş yapmayı başardı. Ancak daha sonra yerini geri alan İspanyol sürücü, Belçika GP podyumdaki yerini korumayı başardı.
Dördüncü sıradaki Russell’ın ardında giden Leclerc’i, 42. turda en hızlı tur puanını alabilmesi için takım pite çağırdı. Leclerc bu riski almak istemediğini söylese de takımı dinledi ve pite gelerek yumuşak hamur lastiklere geçti. Bu hatalı pit hamlesi ile pist üstü pozsiyonunu Fernando Alonso’ya kaptırdı. Önündeki Alonso’yu son turda geçebilse de en hızlı turu atma şansını kaçmış oldu. Sonrasında pit yolunda hız limitini aştığı için 5 saniye ceza gelmesi ile çifte şampiyon Alonso’nun ardına düştü ve yarışı 6. sırada noktaladı.
https://twitter.com/F1/status/1563955069992677380?s=20&t=33FqYDK9l0l8kiqb-_rIEA
Alonso’nun (ve 5s cezasıyla arkasına düşen Leclerc’in) arkasında takım arkadaşı Esteban Ocon yarışı 7. sırada noktaladı. Yarışta iki kez çifte geçişe imza atan Fransız Alpine pilotu, başarılı bir yarış geçirdi. Onu takip eden isimler Sebastian Vettel ve Pierre Gasly oldu. 6. sıradan kalkan Tayland’lı pilot Alexander Albon ise bir kez daha Williams’a puan getirmeyi başardı.

Belçika GP Sonrası Puan Durumları;

Pilotlar Şampiyonası
Pilotlar Şampiyonası
Takımlar Şampiyonası
Takımlar Şampiyonası
Sonraki yarış, 2-4 Eylül tarihlerinde yapılacak Hollanda GP olacak.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here