Otomobillerde Bulunmayan Tır Teknolojileri

0
814
tır teknolojisi

Tırlarda otomobillerde olmayan bir çok araç teknolojisi ile karşılaşabiliyoruz. Çok gelişmiş yazılım uygulamalarından mekanik sistemlere günümüzde bir çok teknoloji ilk önce tırlarda test edilip daha sonra araçlara uyarlanıyor. Bunun nedeni ise çok basit. Tırlar daha uzun ve durmadan yol gittiklerinden, tır teknolojileri hem güvenlik hem konfor olarak daha sağlıklı test edilebiliyor. Hatta şuan kullandığımız koltuk ayarlama mekanizması dahi ilk önce tırlarda test edilmiş. Araçlarda olmayıp fakat tırlarda görebileceğiniz tır teknolojileri sizler için inceledik.

1  İnternet Bağlantısı

tır internet bağlantısı

Yeni üretilen tırların çoğu internet sistemine bağlıdır. Bu sayede bağlı oldukları firma anlık lokasyonları, yol durumunu ve araç içi raporları alabiliyor. Aynı zamanda uzun yol giden araçlarından alınan veriler bir tabanda toplanıp sorun kaynakları denetleniyor. Bu sayede yaşanacak arıza ve kazaların önüne geçilmiş oluyor.

2 Sürücü Skorlama

otonom

Hala test aşamasında olan sistem ise şu şekilde; tırların önüne yerleştirilen bir sistem aynı Tesla’nın otonom araçlarında olduğu gibi kaza riskini denetliyor. Eğer önünüzdeki araç tehlikeli bir hareket yaptıysa plakası ile okunarak sisteme kaydoluyor. İlerleyen dönemlerde eğer tır şoförleri bu plaka ile karşılaşırsa sistem onları uyarıyor. Fakat dediğimiz gibi bu hala test aşamasında.

3 Aerodinami İçin Üretilen Kapakçıklar

Tırların ön ve arka (karoser) kısmı arasında bir boşluk bulunuyor. Bu da yüksek hava sirkülasyonuna neden olarak yakıt harcanmasına neden oluyor. Çözüm olarak bazı tır üreticileri sirkülasyonun yaşandığı bölgeye, tır dönüş yaptığında katlanan bir kapakçık yerleştirdi. Bu tır teknolojisi sayesinde yakıt verimliliği neredeyse %10’a kadar arttı.

4 Dinamik Rota Optimizasyonu

dinamik rota optimizasyonu

Yeni üretilen tırlar bizim gibi GPS uygulamalarını kullanmıyor. Onun yerine dinamik rota optimizasyonu denilen bir sistem ile çalışıyor. Bu sayede tır sürücüleri varacakları noktaya ne zaman varacaklarını kesin olarak öğrenir. Kullandığımız otomobillerde varış süreleri 10 veya 20 dakika gecikmesi bizim için normal olsa da, tırların gittikleri uzun yollarla gecikmeler 3 saati bulabiliyor. Bu nedenle özel yazılımlar kullanılıyor. Kullanılan özel yazılımlar sayesinde yükler zamanında, en kısa yolla ve en az yakıt ile ulaşmış oluyor. Bu sayede yük taşımacılığı daha güvenli hale geliyor.

Trink Sat!

Arabam Kaç Para?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here