Resmi olarak Red Bull ile ortaklığı biten Honda, tekrar Formula 1’e geri dönmek istiyor. Bilindiği üzere Honda’nın ayrılık kararı alması çok zor olmuştu. Bunun sebebi firma yönetiminin kendi içerisinde fikir ayrılığı yaşamasıydı. Honda Formula 1 pistine geri dönmek isteyerek Red Bull’u zor bir karara sürükleyecek. Bu sefer Honda takım sahibi olmak istiyor. Yani üretici motor tedarikçisi olmak istemiyor. Bundan dolayı motorunu tedarik ettiği AlphaTauri ile ortaklık veya takımı tamamen satın alma gibi seçenekleri de var.

Formula 1

Honda’nın Motor Tedariki Yaptığı Takımlar

Honda

Honda’nın tekrar Formula 1’e geri dönmek istemesi sporseverlerin aklını karıştırmaya devam ediyor. Honda 2008 yılında fabrika takımını geri çekerek F1’e veda etti. Ancak yaptığı araç Brawn GP ismiyle ve Mercedes motoruyla şampiyon oldu. Ardından 2015 yılında Mclaren ile özel anlaşma yaparak geri dönmüştü.

AlphaTauri

Mclaren ile 3 sezon boyunca ortaklık sağlayan takım 2017 yılında yollarını ayırdı. Bu yol ayrılığından sonra 2018 yılında Toro Rosso’ya motor tedarik etti. Bunun yanında üretici Red Bull ile anlaşarak 2018 ile 2021 yılları arası motor tedariki sağladı. Son olarak Honda, 2019 ile 2021 yılları arasında AlphaTauri takımına motor tedariki sağladı.

Üretici, 2015 yılında pistlere döndüğünde zorluklar yaşadığı için Max Verstappen’in şampiyonluğu onlar için çok önemliydi.

Honda 2021 Sezonu Sonunda Formula 1’e Veda Edecek

Honda Neden Formula 1’den Ayrıldı

Honda Formula 1'e geri dönmek istiyor

Bunun nedeni üreticinin F1 AR&GE kaynaklarını alternatif  enerji kaynaklarını aktarmak istemesiydi. Formula 1 teknolojisine harcanan kaynaklar çekilerek farklı noktalarda kullanılacak. Ayrıca Honda, en büyük hedefi olan şampiyonluğu kazandı ve Formula 1 için olan amacına ulaştı.

Bu kadar kararsız olmasının sebebi ise üretim ve yönetimdeki bazı kişilerin fikir ayrılığına düşmesiydi. Yöneticilerin ve üreticilerin bir kısmı Formula 1’de kalmak isterken, bazı yöneticiler başka alana yönelmenin gerektiğini düşünüyor.

AlphaTauri

Bu konuyla ilgili Honda’nın motorsporları şefi Masashi Yamamoto 2021 yılında açıklama yapmıştı. Yamamoto, geri döneceklerini düşündüğü söylemişti. Ayrıca Honda’nın şu anda sıfır karbona odaklanması ve bu projenin hızlandırılması gerektiğini söylüyor. Yamamoto, tüm bu işlerin iyiye gitmesiyle şirket içinde Formula 1’de yer almak isteyenlerin olacağını düşünmekte.

Yamamoto bu açıklamasıyla haklı çıktı. Çünkü Honda, bu sene ki 2022 Japonya Grand Prix’sinin ana sponsoru oldu. Suzuka pisti bunu basın açıklamasıyla duyurdu. Honda bu hareketle Formula 1’den vazgeçmediğini bize gösteriyor.

Honda’nın Yokluğunda Red Bull

Red Bull

Honda F1’den ayrıldıktan sonra bile Red Bull’u desteklemeye devam etti. Red Bull bu ayrılığın üstüne kendi motor üretim şirketini kurma kararı aldı. Red Bull Powertrains adıyla kurulan şirket, Honda’nın çekilmeden önce ürettiği motoru kullanıyor. Honda, mühendislerinden bazılarını Red Bull’a vererek motor üstünde geliştirme yapmalarına yardımcı oluyor. Red Bull, bu şekilde 2025 yılına kadar Honda motor teknolojisini kullanmayı sürdürecek. 2026 yılında ise Red Bull Powertrains üretim tesisinin kurulumunu bitirerek, kendi motorunu üretmeye başlayacak.

Honda Formula 1’e geri dönmek istiyor olsa bile bu durum Red Bull’u sıkıntıya sokabilir. Çünkü motor tedarik bakımından Porsche ve Honda arasında kalacak. Bu yüzden Porsche’nin bu duruma karşı bir alternatif plan düşünmesi gerekecek. Ayrıca Honda’nın AlphaTauri’yi satın alması da üreticiyi eskisi gibi Formula 1 pistinde görmemiz açısından güzel olur.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here