Max Verstappen Pole

Formula 1 Styrian GP sıralama turları tamamlandı. Gün saat 13:00’daki 3.antrenman seansı ile başladı. Ardından saat 16:00’da başlayan sıralama turlarıyla tamamlandı. Günün kazananı; kariyerinin 6, sezonun kendi adına 3.pole pozisyonunu 1:03.841’lik turu ile elde eden, Max Verstappen oldu. Hollandalı pilot üst üste ikinci kez Red Bull’a pole pozisyonunu getirdi. İşte Formula 1 Fransa GP 3. Antrenmen ve Sıralama Turları sonuçları:

3.Antrenman

Gün üçüncü antrenman turu ile başlarken, dün yapılan hava durumu tahminleri yine tutmadı. Dün yapılan tahminlere göre bugün %80 oranında bir yağış ihtimalinde bahsediliyordu. Ancak antrenman yine kuru zeminde ve 21 derece sıcaklıkta başladı. Piste ilk çıkan isim Haas pilotları ve dün 2.Antrenman seansına motor arızası sebebi ile katılamayan Pierre Gasly oldu. Ancak Gasly, pistte attığı keşif turunun ardından pite geri döndü. İlk zaman turu Mick Schumacher’den gelirken, Mazepin’in üst üste attığı turlar pist limitleri sebebiyle silindi.

Pilotlar Piste Çıkmaya Başladı

3.Antrenman

Geçen 10 dakikanın ve Haas pilotlarının sert lastikle attığı birkaç turun ardından pilotlar yavaş yavaş piste gelmeye başladı. Ocon ve Alonso piste orta hamur lastiklerle çıktılar. Sonrasında Raikkonen ve Latifi de pistte turlamaya başladı. Attığı zaman turu ile Ocon ilk sıraya yükselirken onu takım arkadaşı Alonso 0.3 saniye ile geride bıraktı. Ardından Raikkonen’in yumuşak hamurla ilk sırayı elde ettiği zaman turu pist limitleri sebebiyle iptal edildi.

Seansın 17.dakikasına gelindiğinde pistte daha fazla pilot görmeye başladık. Ricciardo ve Giovinazzi’nin peşinden birçok isim piste çıktı. İlk 20 dakikanın sonunda pitte kalan sadece isim vardı: Max Verstappen ve Lewis Hamilton. Bu ikiliden Hamilton’un da piste çıktığı sırada George Russell ilk sırayı aldı. Ardından Bottas onu geride bıraktı ve bitime 36 dakika kala Sainz ikinci sırayı elde etti.

Turlar Geliyor

Pilotlar lastik ısıtma ve keşif turlarının ardından yarış tempolarını test etmeye başladı. Leclerc’in takım arkadaşının arkasında üçüncü sıraya yerleştiği sırada, Bottas da kendi derecesini geliştirdi. Yaklaşık 25 dakikalık bir süre geride kalmışken Max Verstappen de piste çıktı. Mercedes, Haas, Alfa Romeo pilotları ve Gasly yumuşak hamur kullanırken; kalan diğer pilotlar orta hamurla turlamaya devam etti.

Verstappen İlk Sıraya Yerleşti

Pilotlar turlarken, dünkü antrenmanların en başarılı ismi Max Verstappen ilk turunda birinci sıraya yükseldi. Mazepin dışında kalan diğer 19 pilotun, 1.4 saniyelik bir aralığa sıkışmış olması etkileyiciydi. Verstappen’in turundan sonra AlphaTauri pilotu Tsunoda da ikinci sıraya yerleşti. Seansın yarısı geride kalmışken, ilk spin şaşırtıcı olmayacak şekilde Mazepinden geldi. Rus pilot ilk virajda aracın arkasını kaybedip sosis kerblere çıktı ve yarım spin attı.

Bu olay sonrasında Verstappen 1:04.971’lik derecesi ile hafta sonu 1:04’lü zaman elde eden ilk isim oldu. Ardından Hamilton yaklaşık 0.4 saniye farkla ikinci sıraya yerleşti.

Sıralama Tempoları Geliyor

Yaklaşık 8 dakikalık bir durgunluğun ardından bitişe 19 dakika kala pilotlar piste tekrar çıkmaya başladı. Leclerc attığı turla ikinci sırayı aldı. Bottas ise ilk sıraya yerleşti. Ancak tüm sektörlerde mor zaman yakalayan takım arkadaşı Hamilton, Fin pilotu 0.4 saniye geçerek zirveye yerleşti. Vettel beşinci sırayı alırken, 11 dakika kala Perez rakibini geçerek beşinciliği aldı. Verstappen ise bitime 8 dakika kala piste çıktı.

Formula 1 Styrian GP 3.Antrenman En Hızlı Sektörler

Geri kalan dakikalarda Tsunoda dördüncü sırayı, Gasly ise beşinci sırayı elde edecek zamanlar elde etti. Verstappen ise trafikten dolayı vakit kaybettiği ilk turunda 0.2 saniye farkla ikinci sırayı elde etti. Hollandalı pilot pit yolundan geçip trafikten kurtulduktan sonra, seansın sonunda attığı turda da derecesini geliştirdi. Ancak pist limitlerine uymadığı için bu turu silindi.

Böylece 3.antrenman seansının en hızlı ismi Lewis Hamilton oldu. 7 kez dünya şampiyonunu Max Versttapen ve Valtteri Bottas takip etti. Sergio Perez ise attığı son turla AlphaTauri’leri geçerek dördüncü sırayı aldı.

3.Antrenman Sonuçları:Formula 1 Styrian GP 3.Antrenman Sonuçları

Styrian GP Sıralama Turları

Sıralama turlarının detaylarına başlamadan önce Valtteri Bottas’ın, dün pit yolunda yaşadığı olay sonrası komiserler kurulu tarafından 3 sıra cezası aldığını söylemek gerekir. Fin pilot ayrıca bu sezonki ‘’F1 ehliyetine’’ işlenecek 2 de ceza puanı aldı. Bu cezalar sonrası Bottas, sıralama turlarında pole pozisyonunu kazansa bile yarışa pole pozisyonundan başlayamayacak.

Q1

Q1 seansı da 3.Antrenman gibi kuru havada başladı. Seansın açılışını Latifi ve Haas pilotları yaptı. Atılan ilk zaman turlarında Latifi ilk sırayı alırken, onu Schumacher ve Mazepin takip etti. Ancak Mazepin’in turu bir kez daha pist limitlerine uymadığı için silindi.

İddialı İsimler Piste Geç Çıktı

Pilotlar yavaş yavaş yumuşak hamur lastiklerle piste gelmeye başladı. Red Bull sürücüleri ise bitime 12 dakika kala piste çıktılar. Bu sırada atılan turlarda sırasıyla; Russell, Giovinazzi, Stroll, Tsunoda, Gasly ve Norris ilk sırayı birbirlerinden devraldı. Norris’in turu rakiplerinden 0.435 saniye daha iyiydi. Ardından tüm bu isimleri geride bırakan Verstappen oldu.

Mercedes pilotları ise bitime 10 dakika kala piste çıktılar. Bottas attığı turla ikinci sırayı alırken, Hamilton 0.2 saniye geride dördüncü sıraya yerleşti. Bitime 9 dakika kala ise piste son çıkan isimler Alpine sürücüleri, Alonso ve Ocon oldu. Bu isimlerin de orta sıralara yerleştiği turlar sonrası tüm pilotlar pite girdi.

Son Haklar

Formula 1 Styrian GP Sıralama Turları En Hızlı Sektörler Q1

Bitime 4 dakika kala Mercedesler hariç herkes pitteydi. Sonrasında Mercedesler de pite döndü ancak 1 dakika sonra bu kez Verstappen, Bottas, Norris ve Hamilton dışında tüm pilotlar piste geri döndü. Son dakikada atılan turlar pilotları o an için sırasıyla; Giovinazzi 9, Gasly 5, Sainz 6, Alonso 8, Stroll 6, Leclerc 5, Tsunoda 4 ve Peren 5 olacak şekilde yerleştirdi. Tabii isimlerin birbirini geçmesiyle birlikte birçok isim kendi turunda yakaladığı sıradan geriye düşmüş oldu. Ricciardo ve Vettel attıkları sönün turlarla ancak 14 ve 13.sırayı alabildi. Q1 ‘in sürprizi ise Esteban Ocon oldu. Fransız pilot, antrenmanlarda güçlü gözüken Alpine ile Q1’de elenerek büyük şaşkınlık yarattı. Q1 seansında elenen diğer isimler ise Haas pilotları, Raikkonen ve Latifi oldu.

Q1 Sonuçları:Formula 1 Styrian GP Sıralama Turları Sonuçları Q1

Q2

İkinci seansın açılışını Valtteri Bottas orta hamurla yaptı. Yarışa başlanacak lastiğin belirleneceği seansta orta hamur tercihi yapan diğer iki isim Hamilton ve Verstappen’di. Seans başında Giovinazzi de benzer bir taktiği denese de sonrasında bundan vazgeçti. Kalan tüm isimler yumuşak lastikle piste çıktı.

Önemli İsimler Bu Kez Erken Turladı

Bottas’ın ilk turu attığı ve 1:04.7’lik derecesiyle ilk sıraya yerleştiği seansta, Verstappen attığı turla rakibini geride bıraktı. Perez ikinci sıraya yerleşirken, Hamilton attığı turla, tur atan 6 pilot arasında ancak beşinci sırayı aldı.

Pilotlar Piste Geç Çıktı

Piste erken çıkıp turlayan Mercedes ve Red Bull pilotlarıyla birlikte, Russell ve Gioavinazzi dışında kalan isimler; bitime 9 dakika kala piste çıktılar. Vettel attığı turla dördüncü sırayı alırken, Verstappen bitime 8 dakika kala 1:04.4’lük turu ile derecesini geliştirdi. Bu sırada Sainz beşinci, Hamilton üçüncü sırayı aldı.

Gasly İlk Sırada

Hafta sonunun başarı ismi Pierre Gasly ise bitime 8 dakika kala tamamladığı turu ile eski takım arkadaşını binde 4 saniye ile geçti ve ilk sıraya yerleşti. Q2’de ilk turlar atıldığında bitime 5 dakika kala herkes pitteydi. Elenme riskiyle karşı karşıya kalan önemli pilotlar ise Vettel, Leclerc ve Ricciardo’ydu.Gasly

Bottas ve Gasly Hariç Herkes Tekrar Pistte

Kendi derecelerine güvenen Bottas ve Gasly son dakikalara girildiğinde piste çıkmayı tercih etmeyen iki isim oldu. Bu tercih yapılırken Gasly 1, Bottas 3.sıradaydı. Bitime 4 dakika kala kendini riske atmak istemeyen Hamilton, taze orta hamurla beşinci sırayı aldı. Gelen dereceler sonrası kendini riske atmak istemeyen Bottas da piste geri döndü. Gasly ise pitte kalmayı seçti.

Son Haklar

Formula 1 Styrian GP Sıralama Turları En Hızlı Sektörler Q2

Bitime yaklaşık 1 dakika kalan pilotlar son şanslarını kullandılar. Atılan bu turlarla sırasıyla Leclerc 8, Russell 10, Alonso 6.sırayı aldı. Alonso’nun bu turu Russell’ı Q3’ün dışına itti. Atılan son turlarda önce Norris, ardından Perez ilk sırayı aldı. Son haklarında başarılı turlar elde edemeyen Sainz, Vettel ve Ricciardo ise elenen önemli üç isim oldu. Bu üçlü ve Russell’ın yanına eklenen son pilot ise Giovinazzi’ydi. Bu arada pist limitleri nedeniyle silinen bazı turlar olsa da bu turlar herhangi birinin Q3’e yükselmesi ya da Q3’ten elenmesine sebep olmadı.

Q2 Sonuçları:Formula 1 Styrian GP Sıralama Turları Sonuçları Q2

Q3

Q3 seansının açılışını da bir Mercedes pilotu yaptı. Ancak bu kez açılışı yapan isim Hamilton’du. İngiliz pilotu Tsunoda takip etti. Hamilton attığı ilk turda 1:04.205 gibi güzel bir derece yakaladı. Ancak bu arkasından gelen Verstappen 1:03.841 gibi bir derece ile hem 1:03’lü dereceleri gören ilk isim oldu hem de rakibine ciddi bir fark attı. Ardından atılan turlarda önce Perez, ardından Norris üçüncü sırayı aldı. Bottas ise ilk turunda ancak dördüncü olabildi. Bu sırada Hamilton kendi derecesini geliştirdi ancak bu Verstappen’e ciddi anlamda yaklaşmak için bile yeterli değildi.

Son 3 Dakika

Formula 1 Styrian GP Sıralama Turları En Hızlı Sektörler Q3

Styrian GP’de yarışın başlangıç sırasını belirleyecek seansta son 3 dakikaya girilmişken pistte sadece Lance Stroll vardı. Ancak tüm pilotlar hızlı şekilde piste çıktı. Atılan turlarda Leclerc yedinci sırayı elde etti. Valtteri Bottas ise attığı çok iyi turla Verstappen’e yaklaşsa da ancak ikinci sırada kalabildi. Ardından gelen turlarda Norris, Hamilton’u geçemeyip dördüncü sırada kalırken, Perez beşinci sırada kaldı. Son turu atan Hamilton kendi derecesini bile geliştiremeyince; Verstappen, Styrian GP sıralama turları sonucunda kendi adına sezonun 3.pole pozisyonunu elde etmiş oldu.

Sıralamalarda elde ettiği derece ile Bottas ikinci sırayı alırken, Hamilton üçüncü sırada kaldı. Ancak Bottas dün aldığı ceza ile 3 sıra gerileyince; Norris üçüncü sıraya, Perez dördüncü sıraya yükseldi. Valtteri Bottas ise yarışa beşinci sıradan başlayacak.

Q3 Sonuçları:Formula 1 Styrian GP Sıralama Turları Sonuçları Q3

İlk 3 Sıradaki Pilotun Açıklamaları

Max Verstappen Açıklama

Max Verstappen: Çok iyi bir hafta sonuydu, sıralamalarda da araç sürüş açısından iyiydi. Son birkaç virajda trafikle baş edebilmek kolay değildi ancak üçüncü bölümdeki ilk turumuz aslında yeterince iyiydi, iyi bir ilk sektör zamanı çıkardım ve evimizde pole almaktan dolayı çok mutluyum. Burada Red Bull aracını birinci görmek güzel.
Piste baktığınızda çok fazla viraj yok fakat aslında pistteki virajlar zor virajlar. Birinci viraj, üçüncü viraj için frenleme yapmak, dördüncü virajda tepeye çıkmak ve sonrasında aşağı doğru frenleme yapmak gerçekten zor. Burası kesinlikle küçük bir pist ancak iyi bir tur çıkarabilmek gerçekten zor. Üçüncü bölümdeki ilk turum çok kötü değildi. Yani açıkçası hiçbir zaman mükemmeli bulamazsınız ancak yeterince iyiydi.
Umarım yarın Fransa’daki gibi keyifli bir yarış olur.

Valtteri Bottas Açıklama

Valtteri Bottas: Ceza almam üzücü çünkü bu, yarın 5. sıradan başlayacağım anlamına geliyor. İkinci başlamayı tercih ederdim. Bence güçlü bir sıralama seansı geçirdik. İkinci veya üçüncü antrenman seansına bakacak olursak, biraz zorlanmıştım ama bence araç ayarlarında doğru yolu seçtik. Araç çok daha iyiydi ve araçta iyi hissettim. Araçtan çıkarılabilecek çoğu zamanı çıkardığımı düşünüyorum.
Kesinlikle mücadelenin içinde olabiliriz. Ceza aldığımdan dolayı, orta hamurun en iyi seçenek olabileceğini düşündük bu yüzden de yarışa orta hamurla başlamak için ikinci bölümde iki adet orta hamur kullandık. En azından bu, yumuşak lastikle başlayacaklardan biraz daha avantajlı olmamızı sağlayabilir. Yarın yeni bir gün, önümüzde yarış var ve her şey mümkün.

Lewis Hamilton Açıklama

Lewis Hamilton: Max’ı tebrik ederim. Bütün hafta sonu çok hızlılardı, bu yüzden her şeyimizi ortaya koymamız gerekti ve en iyi sıralama seanslarımdan biri değildi. Yine de grid cezası olduğu için ön sıradan başlayacağım. Bu yüzden yarın savaşmak için yarışacağım.
Genellikle tüm hafta sonu bizden 0.25 saniye öndelerdi. Sanırım, sıralamalarda onlara daha çok yaklaşmayı başardık ancak dün yarış temposu olarak çoğu zaman bizden 0.25 saniye hızlılardı. Bu yüzden bunu başarıp başaramayacağımız görmek ilginç olacak. Onları geçmek için yeterli hıza sahip olduğumuzu düşünmüyorum. Fakat belki onları yakalamamız mümkün olabilir.
Yarın tabii ki her şeyimi ortaya koyacağım ama burada hızdan bahsediyoruz ancak belki yarın bir sürprizle karşılaşabiliriz, belki yağmur yağar. Kim bilir?
Styrian GP sıralama turları bu şekildeydi. Daha çok Formula 1 içeriği ve yarın yapılacak yarışın özeti için bizi takip etmeye devam edin 🙂

Formula 1 Styrian GP Saat Kaçta?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here