MotoGP Hollanda GP Sıralama Turları Sonuçları

MotoGP Hollanda GP sıralama turları Assen’de, TT Pistinde tamamlandı. Gün sabah saatlerinde gerçekleştirilen 3.Antrenman seansı ile başladı. Yamaha Fabrika Takımı pilotu Maverick Vinales seansın en hızlı ismi oldu. Sıralama turlarında Q2’ye kalan pilotların belirlendiği 3.Antrenman turunda 10’a giremeyip dışarıda kalan önemli isimler oldu. Geçtiğim yarışın galibi Marc Marquez, Johann Zarco, Jorge Martin, Francesco Bagnaia gibi önemli isimler ilk 10’un dışında kalarak Q1 seansında yarışmak durumunda kaldı. Yarış öncesi yapılan son antrenman turunun en hızlı ismi ise Fabio Quartararo oldu. Antrenman seanslarında kapışmaya başlayan iki Yamaha Fabrika Takımı pilotu pole pozisyonu için de kıyasıya bir çekişme yaşadı. Ancak pole pozisyonunu alan isim Maverick Vinales oldu. Bu pole Vinales’in bu sezonki ilk pole’ü oldu.20-fabio-quartararo_dsc8924.gallery_full_top_fullscreen

Q1 Seansı

Seans, 26 derecelik havada, kuru zeminde başladı. Dizinden yaşadığı sakatlık sonrası ameliyat olan Petronas Yamaha pilotu Franco Morbidelli’nin motoruna; Toprak Razgatlıoğlu’nun Superbike’tan takım arkadaşı Garrett Gerloff oturdu. Yeşil bayrakların sallanmasıyla birlikte bütün pilotlar piste çıkarken; pilotların çoğu önde orta, arkada yumuşak hamur tercih etti. Bu tercihi yapmayan tek isim Garrett Gerloff oldu. Amerikan pilot iki lastiğinde de yumuşak hamur takılıydı.

İlk Tur Geçen Haftanın Galibinden

Genelde bir pilotun arkasına takılıp, hava koridori etkisinden fayda sağlamaya çalışması ile alıştığımız Marc Marquez, bu kez konvoyun başını çeken isimdi. İspanyol pilot ilk zaman turunu attı. Onu sırasıyla Savadori ve Francesco Bagnaia geçti. Bagnaia’nın turu rakiplerinden 0.770 saniye daha iyiydi. Ardından bitime 10 dakika kala Jorge Martin en hızlı ikinci zamanı yakaladı. İlk bölüm tamamlanırken Bagnaia ve Martin’in arkasındaki isimler; Iker Lecuona, Danilo Petrucci, Lorenzo Savadori, Marc Marquez, Brad Binder, Garrett Gerloff, Enea Bastianini ve Luca Marini şeklinde sıralandı. Johann Zarco ve Alex Marquez ise herhangi bir zaman turu kaydetmediler.

İkinci Bölüm

Q2 seansına kimlerin geçeceğinin belirleneceği son 5 dakikaya girildiğinde bütün isimler piste tekrar çıktı. Bu kez Luca Marini’de de iki lastikte de yumuşak hamur tercihi vardı. Lastik ısıtma turlarının ardından bitime 1,5 dakika kala Lecuona kendisini ikinci sıraya yükselten zamanı yakaladı. Ardından M.Marquez dördüncü sıraya, Danilo Petrucci ikinci sıraya yükseldi. Ancak Petrucci’nin turu pist limitlerinden dolayı silindi.

Marc Marquez Yerde, Zarco Zirvede

İspanyol pilot kendisini Q2 seansına atabilmek için zorlarken, bitime 30 saniye kala 9.virajda kendini yerde buldu. Böylece bir önceki yarışın galibi hem pole pozisyonu için savaşma şansını hem de yarışa iyi bir sıradan başlama şansını kaybetti.Marc Marquez Kaza

Marquez’in arkasında turlara başlayan isimler İspanyol pilota takılmadan turlarına devam ettiler. Atılan turlarda Jorge Martin, ilk 3 sektörde kırmızı zaman ile gelirken son sektörde yaptığı hata sonucu üçüncü sırada kalabildi. Bagnaia, kimsenin geçme ihtimali olmadığını düşündüğü için turunu yarıda bıraktı. Bu düşünce aslında doğruydu. Ancak şapkadan Johann Zarco çıktı. Yeni tura başlayabilen pilot olmadığı düşünülürken, bir şekilde o tura başlayan Zarco, Marquez’in sebep olduğu sarı bayraklara da bir şekilde yakalanmadı ve 4 sektörde de kırmızı dereceyle ilk sırayı aldı. Böylece Q2 seansına ve pole mücadelesine kalan iki isim Zarco ve Bagnaia oldu.05-johann-zarco_dsc8716.gallery_full_top_fullscreen

Q2 Seansı

Seansa Quartararo hariç tüm pilotlar yeşil bayrak sallanır sallanmaz başladılar. Alex Rins ve Pol Espargaro iki lastikte de yumuşak, Francesco Bagnaia iki lastikte de orta, diğer pilotlar ise önde orta, arkada yumuşak hamur ile piste çıktı. İlk tur hafta sonunun en hızlı ismi Maverick Vinales’ten geldi. Onun ardından turlayan Espargaro kardeşlerden Pol ikinci, Aleix üçüncü sırayı aldı. Ardından Zarco bu ikiliyi geçerek ikinciliğe yükselirken, Jack Miller üçüncü sırayı aldı. Piste geç çıkan ve ilk turunu atan Quartararo ise en yakın rakibinin 0.077 saniye önünde ilk sırayı aldı.

Quartararo’dan Pist Rekoru

Pilotlar turlamaya devam ederken, dördüncü sıra önce Nakagami’ye ardından Aleix Espargaro’ya gitti. Bu sırada bitime 9 dakika kala turunu tamamlayan Quartararo, pist tarihinde 1:31’li dereceleri gören ilk isim oldu. Şampiyona lideri 1:31.922’lik turu ile hem ilk sıradaki yerini sağlamlaştırdı hem de pist rekorunu kırdı. Bundan önceki rekor yine kendisine ait olan 1:32.017’lik dereceydi. Bu tur sonrası Alex Rins dışında herkes pite döndü.

Quartararo’nun Müthiş Turu:

https://twitter.com/MotoGP/status/1408767785484890113

Pol Pozisyonu İçin Son 5 Dakika

Pilotlar piste geri dönerken Francesco Bagnaia lastiklerini değiştiren tek isim oldu. İtalyan pilot çoğunluğun kullandığı ön orta, arka yumuşak hamur tercihine geçti.

Vinales’ten Mükemmel Tur

Henüz Quartararo’nun rekor turunun üzerinden 7 dakika geçmişken, Vinales takım arkadaşının derecesini 0.108 saniye geliştirdi. Böylece yeni pist rekortmeni bir diğer Yamaha sürücüsü Maverick Vinales oldu. Sonrasında Quartararo’da kendi turundan daha iyi bir tur attı ancak Vinales’in 0.071 saniye arkasında kalmaktan kurtulamadı.

Vinales’in Quartararo’ya Cevabı:

https://twitter.com/MotoGP/status/1408769411285127173

Son Turlar

Kalan pilotlar son hakları için turlarına başladı. Bitime 20 saniye kala Oliviera, üçüncü sıradaki Bagnaia’yı geçerek ilk çizgideki son basamağa yerleşti. Ardından Nakagami bu pozisyonu elde etti. Zarco dördüncü sırayı alırken, son turunda çok başarılı bir zaman elde eden Bagnaia üçüncü sırayı geri aldı. Bu sırada son turuna başlayan Quartararo 2.sektörü tamamladığında Vinales’ten 0.135 saniye daha hızlı gözüküyordu. Ancak Fransız pilot 3.sektörde yaptığı hata sonrası derecesini geliştiremeyerek ikinci sırada kaldı. Ayrıca son turlar sırasında Alex Rins 8.virajda yaptığı hata sonu yerde kaldı.

Böylece iki Fabrika Yamaha’sı ilk sırayı alırken, onları Francesco Bagnaia, Taka Nakagami ve Johann Zarco izledi. Kariyerinin son yarış galibiyetini bu pistte alan ve Assen’i fazlasıyla seven Valentino Rossi ise ancak 12.sıradan başlama hakkı kazanabildi.

MotoGP Hollanda GP Sıralama Turları Sektörlerin En Hızlıları:

https://twitter.com/MotoGP/status/1408810609316147206

MotoGP Hollanda GP Sıralama Sonucu:

Hollanda GP Sıralama Turlarına Kısa Bir Bakış:

https://twitter.com/MotoGP/status/1408817768779112449

MotoGP Hollanda GP Yarış Saat Kaçta?

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here