Tam açılımıyla MotoGP, Grand Prix dünyanın farklı yerlerinde yapılan motosiklet yarışıdır. Uluslararası Motosiklet Federasyonu (FIM) tarafından onaylanan pistlerde gerçekleşir. Fakat Uluslararası Motosiklet Federasyonun temeli Grand Prix’dir. Motosiklet yarışlarına da Grand Prix anlamına gelen GP kısaltması eklenmiştir. MotoGP için Formula 1’in motosiklet yarışı karşılığı olduğu söylenir.

MotoGP

İlk kez 1949 senesinde faaliyet göstermeye başlamıştır. Ayrıca MotoGP, Moto2, Moto3 ve MotoE olmak üzere dört sınıftan oluşur. Diğer sınıflardan farklı olarak MotoE’de elektrikli motor kullanılıyor. Fakat şöyle bir detay daha var, yarış için özel olarak üretilen motosikletler yasa gereği kamuya açık yollarda kullanımı yasaklanmıştır.

MotoGP

Önceleri 500cc kategorisine giren şampiyona 2002 senesinde motor kapasitesini 990cc’ye yükseltti. Daha sonra MotoGP’nin kuralları 2007 yılında tekrardan değiştirilerek 800cc oldu. “2012’de ise tekrar 1000cc olarak değiştirildi. MotoGP Şampiyonası’nın 1992’den beri ticari hakları Dorna Sports tarafından, FIM’in denetimi altında yönetiliyor” 

Üreticileri ise; Suzuki, Yamaha, Ducati, Honda, KTM ve Aprilia’dır. Son olarak MotoGP’nin en başarılı isimlerinden bazıları; Giacomo Agostini, Marc Marquez, Mick Dooham ve Mike Hailwood olarak sayılabilir.

MotoGP sürücü

Ayrıca MotoGP süresi ve akışı ise, “45 dakikalık üç serbest antrenman seansına sahip ve ardından bir ilk sıralama belirleniyor.” 45 dakika boyunca izleyenler hem heyecanı dorukta yaşıyor hem de izleyenler görsel şölene doyuyor.

İşte 2023 Geçici MotoGP Takvimi!

MotoGP’nin hayranlarının heyecanla beklediği 2023 MotoGP geçici tarihleri açıklandı. Ülkeleri ve yarışların olacağı tarihleri sizler için listeledik.

ÜLKE TARİH
Portekiz 26 Mart
Arjantin 2 Nisan
Amerika 16 Nisan
İspanya 30 Nisan
Fransa 14 Mayıs
İtalya 11 Haziran
Almanya 18 Haziran
Hollanda 25 Haziran
Kazakistan 9 Temmuz
Büyük Britanya 6 Ağustos
Avusturya 20 Ağustos
Katalonya 3 Eylül
San Marino e della Riviera di Rimini 10 Eylül
Hindistan 24 Eylül
Japonya 1 Ekim
Endonezya 15 Ekim
Avustralya 22 Ekim
Tayland 29 Ekim
Malezya 12 Ekim
Katar 19 Kasım (Gece Yarışı)

 

En Çok Yarış Kazanan Pilotlar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here