Sık Karşılaştığımız Araç Güvenlik Sistemleri

0
3316
araç güvenlik sistemleri nelerdir

Günümüzde otomobillerde birçok teknolojik sistem bulunuyor. Peki en sık duyduğumuz araç güvenlik sistemleri nelerdir ? Gelin bunları birlikte inceleyelim…

Araç Güvenlik Sistemleri Nelerdir ?

ABS (Anti-Lock Braking System / Kilitlenme Karşıtı Frenleme Sistemi) 

abs / araç güvenlik sistemleri

ABS sisteminin gelişim süreci 1936 yılına dayanıyor. Amacı ise araçların durma ve manevra yeteneklerini, aynı zamanda da sürücü hakimiyetini artırmaktır.

Kilitlenme karşıtı frenleme sistemi yaygın olarak araç fren mesafesini kısaltmak olarak da biliniyor. Bu bilgi için yanlış diyemeyiz. Ancak ABS’nin tüm temel işlevi bu değildir. ABS sisteminin bir diğer özelliği ise aracın dört tekerleğindeki fren basıncını dengeleyebilmek. Aracınızı kullanırken ani ve sert bir şekilde frene bastığınızda anda bu sistem devreye girer. Eğer aracınızda ABS yoksa ani frenleme anında tekerlekler kilitlenir. Bu da kızaklamaya neden olur. Kilitlenme Karşıtı Fren Sistemi, adından da anlaşılacağı gibi sert ve ani frenlerde oluşabilecek kilitlenmeyi engeller. Yani fren gücünü azaltır.

TCS (Traction Control System / Patinaj Engelleme Sistemi) 

tcs / araç güvenlik sistemleri

Patinaj engelleme sistemi halk arasında ARS (Anti Slip Regulator System) olarak da bilinmektedir. TCS’nin amacı, aracın buzlu ve çamurlu yüzeylere sahip yollarda ya da kalkış sırasında patinaj yapmasını engellemektir. Tekerleklerde bulunan hız sensörleri, aracın patinaj durumunu algılar. Böyle bir durumda tekerlek, patinajdan çıkabilmesi için çekiş sağlayacak gerekli limitten çıkar. Patinaj engelleme sistemi, sensörler aracılığı ile patinajı algıladıktan sonra tekere giden torku azaltır. Ve tekeri çekiş limitinde tutar.

ESP (Electronic Stability Program / Elektronik Denge Programı) 

esp / araç güvenlik sistemleri

Elektronik Denge Programı, en basit hali ile aracın kötü hava ve yol şartlarında en güvenli şekilde seyretmesine yardımcı olan sistemdir. Bu yardımı da araba motorunun işletim sistemine müdahale ederek gerçekleştirir. Bu müdahale sırasında her bir tekerleğe farklı basınçlar uygulanır. Amacı ise farklı tekerlekler için farklı basınçlar uygulamaktır. Elektronik Denge Programı sayesinde sert ve hızlı virajlarda, virajda oluşabilecek savrulmalarda, yolda karşılaşılabilecek farklı durumlarda meydana gelebilecek ani direksiyon hareketlerinde yola güvenli bir şekilde devam edebilirsiniz.

EBD (Electronic Brake Force Distribution / Elektronik Fren Kuvveti Dağıtım Sistemi) 

ebd

Elektronik Fren Kuvveti Dağıtım Sisteminin ilk amacı hem ön hem arka tekerlekler arasında oluşan fren kuvvetini düzenlemek ve dengeli olarak her iki kısmada iletmektir. Daha açıklayıcı olacak olursak, aracınızla hareket halindeyken frene bastığınızda araca ileriye doğru bir kuvvet uygulanır. Bu kuvvet de süspansiyon sistemi üzerine etki eder. Daha sonra ise aracın ön kısmı yere doğru yaklaşır. Bu yüzden de aracın arka kısmı ön kısmın tam tersine havaya doğru kalkar.

İşte Elektronik Fren Kuvveti Dağıtım Sistemi burada devreye giriyor. Bu sistem ön ve arka tekerleklerde oluşan fren kuvvetini düzenler ve dengeli olarak iki kısma da iletir.

Yorgunluk Tespit Sistemi / Araç Güvenlik Sistemleri

Yorgunluk Tespit Sistemi 

Hepimizin de bildiği gibi yorgun ve uykusuz bir şekilde araba kullanmak oldukça tehlikeli. Bu durum sadece sizin için değil yolcularınız içinde büyük tehdit oluşturmaktadır. Yorgunluk Tespit Sistemi, bulunduğunuz şerit merkezinden çıkışlarınızı, kaç kez çıktığınızı algılar ve sizi sürüşe ara vermek için uyarmaya başlar. Bu uyarılar aracınızın sahip olduğu sisteme göre görsel ve sesli olarak değişebilir. Görsel uyarılar aracınızın ön panelinde bir kahve bardağı görüntülenerek yapılmaktadır.

Park Sensörü 

Park Sensörü 

Park Sensörleri adından da anlaşılacağı üzere, arabanızın etrafındaki cisimleri algılamak ve araç içindeki sürücüyü bu cisimlere olan uzaklığına karşı uyarmak ile görevlidir. Eğer yeni nesil bir araba satın alıyorsanız hemen hemen hepsinin içinde sabit park sensörü olduğunu farkedeceksiniz. Ancak eğer arabanızda park sensörü yoksa sahip olduğunuz arabaya göre daha sonradan park sensörü montajı yaptırmanız da mümkün.

Şehir İçi Fren Desteği / Araç Güvenlik Sistemleri

Şehir İçi Fren Desteği 

Şehir İçi Fren Desteği sisteminin birden fazla fonksiyonu bulunuyor. Bunlar: Frene basılmadığı anlarda ki çarpışmalarda aracın kendi kendine yavaşlayarak durmasını sağlamak. Ve geri park manevralarında kazayı önlemek. Bu sistem seyir halinde devamlı öndeki aracı izler.

Şerit Takip Sistemi 

Şerit Takip Sistemi 

Araç güvenlik sistemleri içinde önemli bir yeri olan Şerit Takip Sistemi artık birçok yeni nesil arabada standart olarak sunuluyor. Görevi ise adından da tahmin edilebileceği gibi sürücünün şeritten çıkıp çıkmadığını gözlemlemek. Bu sistem sürücüyü sürekli olarak gözlemleyerek, şeritte tutmaya çalışır. Araçta yer alan sensörler aracılığı ile bu işlem gerçekleştirilirken iki yola başvurulur: Sürücüyü sesli bir şekilde uyarır. Ya da direksiyona müdahale eder.

Sıfır km araba fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here