ESC (Electronic Stability Control) Güvenlik Sistemi Nedir ve Nasıl Çalışır?

0
6392
esc Electronic Stability Control

Günümüz teknolojisi, araçlar seyir halindeyken güvenliğini sağlayan çeşitli güvenlik çözümleri sunuyor. Herkesin aşina olduğu emniyet kemeri, hava yastığı gibi pasif güvenlik sistemleri kaza sırasında hayatınızı korumaya yönelikken, aktif güvenlik sistemleri ise kaza oluşma riskini en aza indirgenmesini sağlar. Kaza oluşma riskini minimuma indiren önemli güvenlik sistemlerinden biri de ESC ( Electronic Stability Control)’dür. Diğer aktif güvenlik sistemleri gibi pasif güvenlik sistemlerinin ön koşulu olan ESC teknolojisini birlikte inceleyelim.

ESC (Electronic Stability Control) Nedir?

esc Electronic Stability Control

Türkçe karşılığı ‘Elektronik Denge Kontrolü’ anlamına gelen ESC güvenlik sistemi, aracın çeşitli bölümlerinden gelen veriyi sürekli olarak değerlendirerek denetler. Örneğin ani bir yön değişikliği yapılması durumunda, dengesiz bir durum algılanırsa kontrol sistemi milisaniye içerisinde cevap verir ve aracın dengesini tekrar kazanmasını sağlar. Bununla birlikte karayollarında bir çok kazanın yön kaybetme ve sapmadan dolayı meydana geldiği düşünülürse, kazaların oluşma riskini büyük oranda önler. Yalnız bu güvenlik teknolojisinin sadece doğru hız sınırları ve trafik kuralları çerçevesinde araç kullanan sürücülerin olası bir savrulma ve yalpalama durumunda harekete geçtiğini unutmamak gerekiyor. Kısacası ESC teknolojisi sürücü dikkatsizliğini telafi etmez.

ESC (Electronic Stability Control) Nasıl Çalışır?

Sistem içerisindeki kontrol ünitesi, sensörler yardımıyla sürekli bilgi alarak sürücünün yol tutuşunu, direksiyon hakimiyetini ve rota arasında sürekli olarak verileri denetler. Eğer tekerleklerden biri diğerlerinden daha hızlı dönüyorsa sistem çekiş gücünü kaybettiğini anlar ve kontrolü geri kazandırmak için hidrolik ünite sayesinde belirlenen tekerleklere daha fazla çekiş gücü uygular.

ESC (Electronic Stability Control) Sisteminin Faydaları Nelerdir?

  • Ani virajlar dönüldüğünde ve hızlı manevra yapıldığında sistem sürücüye daha fazla kontrol verir.
  • Aracın kayma durumunda frenleri otomatik olarak harekete geçirerek yine savrulmada sırasında güvenlik açısından önemli rol oynar.
  • Tehlikeli manevralarda direksiyon kontrolünün tekrar kazanılmasını sağlar.

Dikkat Edilmesi Gerek Unsurlar!

  • Elektronik denge kontrol sistemi fren sistemi ile birlikte entegre çalıştığından aracın fren sisteminin iyi çalıştığından emin olmalısınız.
  • Aşınmış fren balataları ve fren sırasındaki hava veya kirler temizlenmelidir.
  • Lastiklerin havası kontrol edilmelidir. Aksi taktirde ESC güvenlik sistemi iyi çalışmaz ya da hiç çalışmaz.

ESC sisteminin çalışma prensibini birlikte izleyelim;

Araç Güvenlik Sistemleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler!

Aktif Güvenlik Sistemleri Nelerdir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here