Hangi Araçlar Avrasya Tünelinden Geçebiliyor ?

0
12884
Hangi Araçlar Avrasya Tünelinden Geçebiliyor ?

Avrasya Tüneli, Asya ve Avrupa kıtaları arasında geçişi sağlıyor. Bu tünelin açılışı 22 Aralık 2016’da yapıldı. Avrasya Tüneli, İstanbul Boğazı’nı yer altından geçiyor ve güzergahı da, Kennedy Caddesi’nde Kumkapı ile D-100 Karayolu’nda Koşuyolu mevkii arasında. İstanbul Boğazı’nda alternatif geçiş sağlamak amacı ile yapılan Avrasya Tüneli, Marmaray’ın 1,8 km güneyinde inşa edildi. Tünelin projesi ile Kazlıçeşme-Göztepe hattı arasındaki yolculuk 100 dakikadan yalnızca 15 dakikaya inmiş oldu. Avrasya Tüneli’nden kamyonet geçer mi ? Avrasya Tüneli geçiş ücreti 2021 ? Hangi Araçlar Avrasya Tünelinden Geçebiliyor ?

Hangi Araçlar Avrasya Tünelinden Geçebiliyor ?

Avrasya Tüneli’nin Geçiş Ücretleri Ne Kadar ?

Avrasya Tüneli’nin fizibilite çalışmaları 2008 yılında, yapımı ise 2013 yılında başladı. Tünelin tamamlanması ise 2016 yılında gerçekleşti. Tünel, İstanbul’da Asya ve Avrupa yakalarını deniz tabanından karayolu ile bağlıyor. 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsayan Avrasya Tüneli, Kazlıçeşme – Göztepe hattında hizmet veriyor. Avrasya Tüneli Projesi, 5.4 kilometrelik bölümü deniz tabanı altına özel bir teknoloji ile inşa edilen iki katlı tünelden ve diğer metotlarla inşa edilen bağlantı tünellerinden oluşuyor. Projenin kalan 9,2 kilometrelik kısmı ise Avrupa ve Asya yakalarındaki bağlantı ve yaklaşım yollarını kapsıyor. Peki, verimli bir bağlantı görevi gören Avrasya Tüneli geçiş ücreti 2021 ne kadar?

  • 1 Şubat 2021 tarihinden itibaren Avrasya Tüneli tek yön otomobiller için 36.40 TL,
  • Minibüsler için 54.70 TL olarak belirlendi.
  • Aks aralığı 3.20 metreden küçük iki akslı araçlar otomobil, aks aralığı 3.20 metre ve üstünde olan ve UKOME kararınca tünelden geçişi uygun iki akslı araçlar minibüs tarifesinden ücretlendiriliyor.

Ödemeler için ise nakit gişesi bulunmuyor. Sadece OGS ve HGS hesapları üzerinden yapılıyor. Eğer OGS veya HGS bakiyeniz yoksa ve bu şekilde tünelden geçtiğiyseniz ihlalli geçiş yapmış sayılıyorsunuz. Ancak ihlalli geçişten sonra eğer 15 gün içinde geçiş ücretini öderseniz ihlal cezası uygulanmıyor. Sadece aracınız ile ilgili ücreti ödemeniz yeterli kabul ediliyor. İhlal cezası ne kadar diye soracak olursanız, geçiş ücretinin 10 katı. Üstelik geçiş ihlalinin yaşandığı günden itibaren 15 günden sonra yaptığınız ödemelerde, geçiş ücretine ek olarak birde ihlal cezasını ödüyorsunuz.

geçiş ücreti

Avrasya Tüneli Her İki Yönde de Ücretli Mi ?

Öncelikle Avrasya Tünelinin gidiş dönüş ücreti açısından belirli bir tarifeye sahip olmadığını belirtmeliyiz. Demek istediğimiz her bir geçiş için, araç türüne göre yapılması gereken ödeme bir defa yapılır. Gelin bir otomobilin tünelden 2 defa geçtiğini varsayıp ödemesi gereken ücretin hesaplayalım:

  • 46 (araç türüne göre geçiş ücreti) x 2 (geçiş sayısı) = 92 Türk Lirası
  • Ayrıca minibüsler için gidiş – dönüş Avrasya ücreti ise 69 x 2’den 138 Türk Lirası olacaktır.

Avrasya Tüneli Hangi Saatlerde Açık Olacak?

İstanbul Boğazı’nı yer altından geçen Avrasya Tüneli, 24 saat boyunca hizmet veriyor. Ancak bazı dönemlerde çalışmalar nedeni ile tamamen ya da kısmi olarak kapalı kalması söz konusu olabiliyor. Ek olarak yine bazı dönemlerde hız sınırları da düşebiliyor.

Avrasya Tüneli’nden kamyonet geçer mi ?

Avrasya Tüneli’nden kamyonet geçer mi sorusuna vereceğimiz cevap maalesef ki hayır. Sizler için Avrasya Tünelinden geçemeyen araçları derledik.

Avrasya Tüneli’nden Hangi Araçlar Geçemez ?

Avrasya tünelinden geçemeyen araçlar ise aşağıdaki şekilde:

  • Bisiklet,
  • Motosiklet,
  • Otobüs,
  • Kamyon,
  • Tır,
  • Çekici araç,
  • İkiden fazla aksı bulunan araç,
  • Tehlikeli madde taşıyan araçlar Avrasya Tüneli’nden geçemiyor.

Özet olarak Avrasya Tüneli’nden hangi araçlar geçebilir ? sorusunun cevabı sadece otomobiller ve minibüslerdir diyebiliriz. Avrasya Tüneli’nden geçecek araçlar için belirlenmiş ağırlık sınırı ise 5000 kg. Yükseklik sınırı da 2.8 m.

Avrasya Tüneli'nden kamyonet geçer mi

LPG’li Araçlar Avrasya Tüneli’nden Geçebilir mi ?

Avrasya Tüneli’nden geçişlerde LPG’li araçlar için herhangi bir geçiş kısıtlaması bulunmuyor.

Avrasya Tüneli Uzunluğu Kaç Km ?

Avrasya Tüneli’nin toplam uzunluğu 14.6 km’dir. Tünelde hem gidiş hem de geliş yönünde çift şerit bulunuyor. Ayrıca Avrasya Tüneli’nde yol boyunca şerit değiştirmek yasaktır.

Avrasya Tüneli Hız Sınırı Ne Kadar ?

Tünel boyunca hız sınırı 70 km/s’dir. Eğer hız sınırı aşılırsa Emniyet Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulmuş olan kamera sistemi ile sürücülere ceza yazılır.

güzergah

Avrasya Tüneli Durakları Nereler ?

Avrasya Tüneli’nin giriş ve çıkış noktaları;

  • Asya Yakası’nda Koşuyolu Kavşağı ile Eyüp Aksoy Kavşağı arası mevkiinde,
  • Avrupa Yakası’nda ise Kumkapı mevkiinde yer alıyor.

Bağlantı yollarını soracak olursanız da;

  • Asya Yakası’nda Acıbadem, Uzunçayır ve Göztepe,
  • Avrupa Yakası’nda da Kazlıçeşme, Kocamustafapaşa, Yenikapı ve Kumkapı olarak belirlenmiş durumdadır.

Sıfır km araba fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here