Generated by pixel @ 2021-08-18T21:41:56.220414

Porsche 911’in ölümü ve yeniden doğuşu… Porsche 928, markanın geleceği olacaktı. Bunun yerine şirkete efsanevi 911’ini kurtarması için ilham verdi.

Porsche 911’in Ölümü ve Yeniden Doğuşu; 70’ler

Yetmişlerin ortaları Porsche için zor bir dönemdi. Alman markası, petrol fiyatlarında çarpıcı bir artış, durgun bir ekonomi ve yakıt ekonomisine sahipti. Egzoz borusu emisyonları, motor ve egzoz gürültüsü konusunda artan tüketici ve hükümet endişesi de dahil olmak üzere bir dizi küresel değişiklik tarafından hazırlıksız yakalanmış veya kasıtlı olarak göz ardı edilmiştir.

Zamanın Porsche 911’i gürültülü, hava soğutmalı, arkaya monte bir motora sahipti. Kompakt boyutu ve kasıtlı olarak zor kullanım özellikleri bu yeni gereksinimleri karşılamaya özellikle uygun değildi. Örneğin bir sürücü sırayla gaz pedalına bastığında arka uç sallanırdı, bu da birçok kişiyi şaşırttı. Zaten on yaşında olan model, otomobil üreticisi tarafından yeni yatırımdan kesildi ve on yılın ortasında satışlar düşmeye başladı.

Porsche 911'in Ölümü ve Yeniden Doğuşu

Buna ek olarak, Porsche ailesi 1972’de şirketin yönetim yapısından çekilmişti. Teknik operasyonlar, markanın imzası olan 911 Turbo, 934, ve 935 performans ve yarış araçlarının baş mühendisi olan Ernst Fuhrmann altında birleştirildi.

Fuhrmann’ın himayesinde Porsche, 911’in eksikliklerini gidermeye çalışacak. Ayrıca uygun bir yedek teklif edecek yeni bir araç ailesi geliştirmeye başladı. Bu arabalar, su soğutmalı bir motoru öne yerleştirerek onlarca yıllık Porsche geleneğini bozacaktı. Ayrıca, 911’de bulunmayan, son teknoloji ürünü, çarpmaya dayanıklı bir tasarıma sahip olacaklardı. Bu anakronizm, şirketin kurucusu Ferdinand Porsche’nin Adolf Hitler için tasarladığı Nazi’nin çıngırak kapanı Volkswagen’e kadar uzanabilecek bir anakronizm.

Porsche 911’in Ölümü

Ortaya çıkan araba, 928, şanzımanı arabanın arkasına yerleştiren bir transaks sistemine dayanıyordu. Bu, ayrıca mükemmel bir 51/49 ön-arka ağırlık dağılımı sağlayarak daha dengeli ve öngörülebilir bir sürüş deneyimi yarattı. Alüminyum gövde panelleri ağırlığı azaltarak verimliliği artırdı. Öne monte edilen V-8, yeni emisyonlara ve gürültü düzenlemelerine daha kolay uyarlanabiliyordu. Ayrıca ambalaj, lüks araç alıcıları tarafından arzulanan konfora izin verdi.

Porsche 911'in Ölümü ve Yeniden Doğuşu

928, 1978’de piyasaya sürüldü ve stili, kararlılığı, kolaylıkları ve performansı açısından son derece iyi bir şekilde gözden geçirildi. Hızlı sürmek nispeten kolaydı Nürburgring’i 911 kadar hızlı ve daha az zorlukla yuvarladı. Ama 911 gibi satmadı. Bir başka önden motorlu araba olan 924, VW tarafından geliştirilmişti, ancak 1977’den itibaren giriş seviyesi bir Porsche olarak satıldı. Ucuz ve güçsüz olduğu için eleştirildi.

Porsche 911’in Ölümü ve Yeniden Doğuşu; 80’ler

1980, Porsche’nin şimdiye kadarki en kötü yılıydı. Marka ilk kaybını gösterdi; başta 924 olmak üzere satılmayan arabalar fabrikanın arkasında birikmeye başladı. Moral en alt seviyedeydi. Ancak, önden motorlu otomobillerin, yukarıda belirtilen küresel kısıtlamaların sınırları içinde performans ve satışları artırmak için hala doğru seçim olduğu düşünülüyordu. 911, geleceği olmayan yaşlı ve modası geçmişti. 1982’den sonra modelin durdurulmasına karar verildi.

Şirket Fuhrmann’ın yerini almaya karar verdi. Halefi, ailesi Nazilerden Amerika’ya kaçan bir Alman Yahudisi olan Peter Schutz’du. Schutz, Caterpillar’da mühendis ve Cummins’te yönetici olarak çalışmıştı. Porsche paydaşlarıyla bir dinleme turuna çıktı ve 911’in şirketin can damarı olduğunu belirledi. Sadece mali başarısının değil, aynı zamanda spor otomobil üreticisi kimliğinin de anahtarıydı. İlginç makine, müşterilerine bir gurur ve başarı duygusu sağladı.

Porsche 911'in Ölümü ve Yeniden Doğuşu

Schutz, markayı yenilemek için Porsche’nin yenilikçi bir şirket olarak güçlü yanlarını kullanması gerektiğine karar verdi. Şirketin kurucusunun oğlu Ferry Porsche’ye ne yapılması gerektiğini düşündüğünü sordu. Porsche, Schutz’un hayalindeki arabayı yapmasını önerdi. Böylece yeni atanan yönetici, Porsche’yi daha erişilebilir kılmamaya, temel öz kaynaklarını vurgularken onu daha da üst sınıfa taşımaya karar verdi.

Porsche 911’in Yeniden Doğuşu

Bu çığır açan skunkworks projesinin sonucu, saygıdeğer ikonun güzel bir şekilde işlenmiş dönüştürülebilir bir versiyonu olan 911 Cabriolet oldu. Porsche’nin sunduğu son tam dönüştürülebilir 356 Roadster’ı yaratan aynı çalışan tarafından sekiz haftada inşa edildi. Ayrıca cabrio, coupe’den yüzde 20 daha pahalı olmasına rağmen, kolayca sattı ve tüketicinin modele olan ilgisini yeniden canlandırdı. Bu, Porsche yöneticilerini Schutz’un tavsiyesi üzerine 911’i yürütmeyi durdurmaya teşvik etmek için yeterliydi.

Porsche, 1982’de büyük bir kâr elde etti ve 1984 model yılında piyasaya sürülen yeni bir 911’in geliştirilmesine büyük miktarlarda yatırım yaptı. Ardından aradan geçen kırk yılda markanın yelpazesi önemli ölçüde genişledi. Böyle olsa da 911, Porsche’nin kimliğinin zirvesi olmaya devam ediyor.

Çağdaş bir röportaj sırasında, Dr. Porsche’ye en sevdiği Porsche arabasının ne olduğu soruldu. Schutz onun yerine cevap verdi: “Henüz inşa etmedik.”

İkinci El Porsche 911 Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here