Otonom araç nedir? Neler yapabilir?

Otonom araç, çevresini algılayabilir ve insan müdahalesi olmadan çalışabilir. Bir insan yolcunun herhangi bir zamanda aracın kontrolünü ele geçirmesi veya bir insan yolcunun araçta bulunması gerekmez. Otonom araç, geleneksel bir otomobilin gittiği her yere gidebilir ve deneyimli bir insan sürücünün yaptığı her şeyi yapabilir.

Otomotiv Mühendisleri Derneği (SAE) şu anda Seviye 0’dan (tamamen manuel) Seviye 5’e (tamamen otonom) kadar değişen 6 sürüş otomasyonu seviyesi tanımlamaktadır.

SAE’ e göre Otonom araç seviyeleri

Otonom araçlarda, seviye 0,1 ve 2 kısmında bulunan araçlarda sürücü olarak insan görevlidir ve yasal mevzuatı oluşturulmuştur. Seviye 3,4, ve 5 araçlarda ise otomatik sürüş sistemi vardır ve pek çok ülke tarafından kullanımı yasal değildir.

SAE’ye göre otonom araç seviyeleri

Dev Otomotiv şirketlerinin son yıllardaki haber ve duyurularına bakacak olursak hiç şüphesiz Otonom araç girişimlerinin önceki yıllara göre kat kat arttığını görmekteyiz. Hata otomotiv şirketi olmayan Google ve Apple gibi birçok tanınmış şirket Otonom araç üzerinde çalışmalar ve ciddi yatırımlar yaptığını duyurmuştur.

Yakında sokaklarda çeşitli sürücüsüz arabalar göreceğimizi söylemeye gerek yok. Volkswagen Grubu CEO’su Herbert Diess, Federal Ekonomi Bakanı Peter Altmaier ile yaptığı röportajda, gerekli teknolojide büyük ilerlemeler kaydediliyor ”dedi. Bu amaçla Volkswagen AG , 2025 yılına kadar araçlarının beşte birinden fazlasının elektrikli olacağını vaat ederken, 2023 yılına kadar otonom sürüş ve “mobilite hizmetlerine” 44 milyar euro (52.07 milyar dolar) yatırım yaptı.

Google ve Apple’ın otonom araçları

Otonom otomotiv sistemlerinin karmaşıklığının benzeri görülmemiş bir hızda büyüdüğünü görüyoruz ve hesaplamalı işlemenin mevcut güç tüketimi, termal özellikler, boyut ve maliyet, güvenlik gibi ilkelerden ödün vermeden bu büyümeye ayak uydurması gerekiyor. Bu teknoloji zorluklarına ek olarak, tüketicinin ve yasal düzenlemelerin tam özerkliğe kabulü hakkında hala birçok tartışma var.

Buradan ‘Waymo ve Volvo Sürücüsüz Araç Ortaklığı Kuruyor’ yazımızıda okuyabilirsiniz.

Otonom Araçlar Nasıl Çalışır?

Otonom araçlar, yazılımı yürütmek için sensörlere, aktüatörlere, karmaşık algoritmalara, makine öğrenim sistemlerine ve güçlü işlemcilere ihtiyaç duyar.

Otonom arabalar, aracın farklı yerlerinde bulunan çeşitli sensörlere dayalı olarak çevrelerinin bir haritasını oluşturur ve sürdürür. Radar sensörleri, yakındaki araçların konumunu izler. Video kameralar trafik ışıklarını algılar, yol işaretlerini okur, diğer araçları takip eder ve yayaları bulur. Lidar (ışık algılama ve menzil) sensörleri, mesafeleri ölçmek, yol kenarlarını tespit etmek ve şerit işaretlerini belirlemek için otomobilin çevresindeki ışık(lazer) darbelerini yansıtır. Tekerleklerdeki ultrasonik sensörler, park ederken bordürleri ve diğer araçları algılar.

Gelişmiş yazılım daha sonra tüm bu duyusal girdileri işler, bir yol çizer ve hızlanmayı, frenlemeyi ve direksiyonu kontrol eden aracın aktüatörlerine talimatlar gönderir. Sabit kodlanmış kurallar, engellerden kaçınma algoritmaları, tahmine dayalı modelleme ve nesne tanıma, yazılımın trafik kurallarını izlemesine ve engelleri aşmasına yardımcı olur.

Otonom araçların faydaları nelerdir?

Rahatlık ve yaşam kalitesi iyileştirmeleri için senaryolar sınırsızdır. Yaşlılar ve bedensel engelliler için son derece bağımsız ve kullanışlı olacaktır. Ancak otonom arabaların gerçek vaadi, CO 2 emisyonlarını önemli ölçüde düşürme potansiyelidir.

Kentsel Ulaşımdaki üç senaryo

Yakın zamanda yapılan bir çalışmada uzmanlar, eşzamanlı olarak benimsenmesi halinde otonom arabaların tüm potansiyelini ortaya çıkaracak üç eğilim belirlediler: araç otomasyonu, araç elektrifikasyonu ve yolculuk paylaşımı. 2050’ye kadar, “kentsel ulaşımda bu üç devrim” şunları yapabilir:

• Trafik sıkışıklığını azaltma (yolda % 30 daha az araç)
• Nakliye maliyetlerini % 40 azaltma (araçlar, yakıt ve altyapı açısından)
• Yürünebilirliği ve yaşanabilirliği iyileştirme
• Diğer kullanımlar için ücretsiz park yerleri (okullar, parklar, toplum merkezleri)
• Kentsel CO 2 emisyonlarını dünya çapında % 80 azaltma

2 YORUMLAR

  1. Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisiyim burdaki bilgiler benim için çok faydalı oluyo otonom araç insanlığın geleceği ve çevre için çok onemli bi teknoloji gerçekten

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here