Sürücüler Otonom Sürüş Sistemlerine Ne Kadar Güveniyor?

0
845
Sürücüler Otonom Sürüş Sistemlerine Ne Kadar Güveniyor?

Sürücülerin otonom sürüş sistemlerine ne kadar güven duyduklarını ölçen bir araştırma yapıldı. Buna göre sürücüler otonom araçlara güvenmiyorlar. Her gün otomobil üreticileri yeni güvenlik sistemleri üzerinde çalışıyor. Böylece yeni özellikler azana otomobiller sürücülere kolaylık sağlamaya çalışıyorlar. Ancak otomotiv sektörünün bu çabası müşteride aynı karşılığı bulamıyor. Her ne kadar yenilikleri kolayca benimseyen bir kitle olsa da çoğunluk bu araçlara güven duymuyor. Son olarak Yol Güvenliği Sigorta Enstitüsü bu konu hakkında bir araştırma yaptı. Bu araştırmadan çıkan sonuçlar ise otonom araçların kendilerini anlatma konusunda gelişim göstermeleri gerektiğini ortaya çıkardı. Çünkü araştırmaya göre sürücüler otonom araç teknolojisine o kadar da güvenmiyorlar.

Sürücüler Kendileri Kullandıklarında Daha Güvende Hissediyorlar

Otonom Sürüş Sistemleri

Araştırma kapsamında yapılan ankete tam bin sürücü katıldı. Bu sürücülere gelişmiş sürücü destek sistemleri hakkında sorular soruldu. Bunların içerisinde şerit takip sistemi ve kör nokta uyarı sistemi de yer aldı. Sürücülerin büyük bir çoğunluğu kontrolün kendilerinde kalmasını sağlayan bu sistemleri kullandıklarını ifade etti. Çünkü bu sitemler ile kontrol kendilerineyken kolaylaştırıcı özellikler kazanıyorlar. Mesela şerit ortalama sistemi sayesinde manevralar çok daha rahat oluyor. Hatta sürücüler ellerini ve kollarını takip eden direksiyon sensörlerinden de büyük ölçüde memnunlar. Çünkü destek olarak kalan kolaylaştırıcılar sürüşlerini kolaylaştırıyor.

Otonom Sürüş Sistemleri Güven Vermiyor

Otonom Sürüş Sistemleri

Araştırmada ellerin serbest kalıp tamamen otonom sürüşe geçilen aşama için cevaplar farklı oldu. Sürücüler kontrolü ellerinden kaybettiklerinde güvende hissetmedikleri belirtti.. Ayrıca bunun tehlikeli olduğunu düşünenlerin sayısı da çoğunlukta. Çünkü sürüşü tamamen bırakan sürücüler dolayısıyla risk anlarında tehlikeli sonuçların ortaya çıktığını düşünüyorlar. Böylece otonom araçların trafikteki diğer araçlar için de tehlike arz ettiğini düşünüyorlar. Bu araştırmanın direktörü Alexandra Mueller da yaptığı açıklamada ellerin direksiyondan ayrılmamasının en iyisi olacağını ifade etti.

Otonom Sürüş Hakkında Yanlış Bilinenler

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here