BMW Seviye 3 otonom sürüş sistemine 2023 yılı itibariyle geçeceğini resmi olarak açıkladı. Bunu i7 serisi ile ilk örneklerini göreceğiz.

BMW Seviye 3 Otonom Sürüş Sistemine Resmen Geçiyor

BMW’nin Baş Teknoloji Sorumlusu Frank Weber, Ultimate Driving Machine tarafından düzenlenen bir etkinliğe katıldı. Otonom araçlar için yeni teknolojileri tartışmak için 2023 Tüketici Elektroniği Fuarında röportaja da iştirak etti.

Burada Weber’e yeni araç içi teknolojilerin sürüş deneyimine müdahale edip etmeyeceğine dair soru soruldu. Weber yanıt olarak şu cevabı verdi:

“Her zaman bunun ötesi olacak. Ancak bu dünyada i Vision Dee konseptinin geliştiği sanal dünyada daha da artacak.”

Weber ayrıca ön panelde yer alan bir ekranın BMW araçlarında yer alacağını söyledi. Bu ekran BMW araçlarında bilgi iletimine yarayacak. Ancak bazı araçlarda bu ekran şekli değişebilir.

BMW Seviye 3

Röportaj sırasında bu teknolojiyi ne zaman görüleceği sorulduğunda Weber şu yanıtı verdi:

“Mükemmelleşmek için öncelikle Seviye 2+ teknolojisine ihtiyacımız var. Tam özerkliğin zaman alacak ancak gerçekleşecek. Seviye 3 bu sene içerisinde tanıtılacak. Gerçek Seviye 3 teknolojisinde sürücü sorumlu değil araç sorumlu. Bu başlangıç olarak sınırlı bir hızda çalışacak. Ancak zamanla bu teknoloji daha iyi hale gelecek.”

Weber sözlerine şu şekilde devam etti:

“Seviye 3 işlevleri şu an pahalı. Çünkü aracın sensör sistemi kurulumu ve yedek enerji çözümleri şu anda Seviye 3 ile yapabileceklerinize kıyasla işleri çok pahalı hale getiriyor. ”

Weber geçen yıl dedikodudan ibaret olan bir söylentiyi de resmen doğrulamış oldu. Bu Seviye 3 otonom teknolojisinin öncelikle lüks 7 serisinde piyasada olacağını söylediç

Fiyatıyla ilgili de Weber şunu ifade etti:

“On yıl içinde daha uygun fiyatlı bir Seviye 3 gelecek.”

Otonom Sürüşün Önünde ki En Büyük Engel Üretiminin Pahalı Olması

Otonom sürüş teknolojilerinin en büyük sıkıntısı masraflarının çok fazla olması. Bu yüzden pek çok firmanın önünde bu masraflar otonom sürüşe geçmeyi engelliyor.

Weber bu konuyla ilgili de şunları söylüyor:

“Otonom sürüş için küresel bir düzenleyici çerçevenin iyi olacağını belirtebilirim. BMW ve diğer otonom sürüşe geçecek firmalar her ülkede veri merkezlerine ihtiyaç duyuyor. Bu da milyarlara mâl oluyor.”

Otonom sürüş masrafa değer mi sorusuna ise Weber şu yanıtı veriyor:

“Sonuçta araçlar, mobiliteyi daha güvenli ve konforlu hale getirmek için daha fazla destekli sürüşe sahip olacak. BMW Qualcomm ile ortaklaş otonom sürüşü geliştirerek, BMW’ye toplanan verilere erişim sağlayan otonom sürüşü gerçekleştirmek için bu tür bir parayı yatırmaya istekli. Ayrıca BMW teknolojiyi kendi bünyesinde geliştirecek. Bunun yanı sıra potansiyel olarak diğerlerine lisanslayacak.”

BMW Seviye 3Aslında BMW, diğer endüstri uzmanları ile ortaklığa önem veriyor. Firma gelecekteki teknolojilerin araçlar için uygun olması ve maliyetlerin düşmesi için bu ortaklıkların fark önemli olduğunu ifade ediyor.

Mevzuat ile ilgili de Weber şunları ifade etti:

“Almanya’da Seviye 3 otonom sürüş teknik olarak bir insandan daha iyi olması gerektiği anlamına gelir. Bunun güvenli olduğunu kanıtlamak için simülasyonlarda bir milyar km kat edilmiştir.

BMW’nin bu konuda rakibi olan Mercedes ise Seviye 3 otonom sürüşü Avrupa pazarına çoktan getirmiş durumda. Drive Pilot bu sene ayrıca California ve Nevada eyaletlerinde piyasada olacak.

BMW otonom sürüş konusunda hızla ilerliyor. Firma piyasa buna hazır olduğunda BMW’nin sürüş keyfinin kaybolmayacağının da sözünü veriyor. Gelecekte firmanın hangi aşamada ne kadar ilerleyeceğini ise zaman gösterecek.

Sıfır KM BMW Modellerine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here