Güçlendirilmiş Dizel Otomobiller Neden Kara Duman Atar ?

2
12321

Dizel Araç Güçlendirme

Günümüzde birçok kişi 2. el otomobil alırken yakıt tüketimi sebebiyle dizel otomobil tercih ediyor. Ancak bazı kullanıcılar dizel araç aldıktan sonra araçlarından aldıkları performansı yeterli bulmuyor ve araçlarını güçlendirmenin yollarını araştırıyor. İlk olarak yapılan işlem, stage 1 olarak adlandırılan  soft (dumansız) yazılımdır. sonrasında stage 2 ve stage 3 yer alır. Tabiki bu işlemler sonucunda aracın egzosundan kara duman çıkar. Bu yazımızda bu terimlerden bahsedip güçlendirilmiş dizel otomobillerdeki kara dumanın sebebini açıklayacağız.

Dizel Yüklü Otomobiller Neden Kara Duman Atar?

Kara dumanın açıklaması zengin karışımdır. Tam anlamıyla yanamayan mazotun belirtisidir. Yakıt sistemiz arızası sebebiyle araç kara duman atar. Ancak bizim ele alacağımız kısım herhangi bir arıza sonucu değil de yapılan performans uygulamaları sonucu güçlendirilmiş dizel araçlarda oluşan kara dumandır. Araçlarının gücünden memnun olmayan kişilerin başvurduğu yöntemdir. Araç güçlendirme işi 3 adımdan oluşur. Stage 1 soft yazılım sebebiyle herhangi bir dumanla karşılaşılmaz. Stage 2 ve stage 3 te hard yazılım sebebiyle duman olur. Turbo büyütüldü. Yakıt sistemi geliştirildi. Yazılım sayesinde de silindirlere fazla yakıt gelmeye başladığı için Motor tam güç devrine ulaşana kadar ani gazlamalar varsa kara duman atar. Çevre ve hava kirliliğine yol açar. Kara duman atan arabaya binmek yasal değildir ve suçtur. Yakalandığı takdirde Araç Trafikten men edilir. Aşağıda güçlendirme aşamalarından bahsettik.

Soft Yazılım Nedir? (Dizel) | Stage 1

Otomobiller üretilirken satış yapılacağı ülke dikkate alınmaktadır. Her ülkenin zorunlu kıldığı bazı emisyon değerleri vs vardır. Mesela Peugeot 207 yi ele alalım. 1.4 hdi 68 hp gücüyle ülkemizde satışa sunulan bu araç yurt dışında bazı ülkelerde 1.4 hdi 90 hp olarak satışa sunulmuştur. Araçlar paket bazında da farklı güçlerde üretilebilmektedir. Renault’un sahip olduğu 1.5 Dci euro 3 motordan bahsedelim. Aynı yıla sahip Dacia logan da kullanılan 1.5 dci motor 65 hp güç üretirken, Megane 2 1.5 dci 105 hp lik versiyonu vardır. İşte soft yazılım, motor sağlığı düzgün olan turbo beslemeli otomobillerin gücünü arttırmaya yarar. Fabrika güç sınırları içerisinde olduğu için herhangi bir duman atma olmaz. Yazılım anlamında en çok önerilen de bu yazılımdır.

 

Stage 2  Yazılım (Dizel)  Nedir ?

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz stage 1 yazılımı yeterli bulmayan kullanıcıların, motorda ufak bazlı tadilatlar yaptırarak eriştiği bölümdür. Stage 1 e göre daha güçlüdür. Stage 2 de yapılan işlemler:

  • Turbo’nun Büyütülmesi,
  • İntercooler Kapasitesinin Arttırılması,
  • Yakıt sisteminin iyileştirilmesi,
  • Stage 2 Debriyaj Uygulamaları,
  • Manifold Uygulamaları,
  • Yazılımın Güncellenmesi

Stage 3 Yazılım Nedir ?

Stage 2 yazılımın yeterli olmadığı kullanıcılar genelde tercih etmektedir. Stage 3 genelde pist araçlarına yapılmaktadır. Cadde kullanımı pek de güvenli değildir. Aracın fren sisteminden aktarma organlarına kadar köklü bir değişiklik gerektirir. yapılan işlemler.

  • Yüksek Performanslı Fren Uygulamaları,
  • Güç Aktarma Organlarının Geliştirilmesi,
  • Stage 3 Debrİyaj Uygulamaları,
  • Yarış Tipi Eksantrik Uygulaması,
  • Forged Piston Uygulamaları,
  • Supap, Yay, silindir kapağı Uygulamaları,
  • Yazılımın güncellenmesi.

Buradan Chiptuning Nedir? ( Yazılım) Yazımıza ulaşabilirsiniz >>>

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here