Günün modifiye seçimi olan Volkswagen Beetle, Meksika’nın geçmişini ve bugününü birbirine bağlayan 2 milyon boncukla süslendi. Volkswagen Light Bus ve Wedding Beetle gibi etkileyici ve sanatsal araçlar yaratma geleneğinin ardından, 2 milyondan fazla cam boncukla kaplı 1990 Beetle “Vochol” geliyor.

Günün Modifiye Seçimi: Vochol Adı?

” Vochol “adı, Meksika’daki Volkswagen Beetles için yaygın bir terim olan” vocho “ile Meksika, Nayarit ve Jalisco’nun batı eyaletlerindeki Wixárika yerli grubunun başka bir adı olan” Huichol “un birleşimidir. Modern Meksika’dan Sierra Madre dağlarıyla ayrılan Huichol sanatçıları, dekoratif boncuk işçiliği de dahil olmak üzere Kolomb öncesi geleneklerini yüzyıllar boyunca korumuşlar ”dedi.

 

Volkswagen, “Vochol’un” modern bir tuval üzerinde halk tekniklerini “kullanarak Meksika’nın yerli topluluklarının süregelen geleneklerini göstermek amacıyla 2010 yılında yeniden devreye alındı.

İki Huichol ailesinden sekiz sanatçıdan oluşan bir ekip günün modifiye seçimi için, ’90 Beetle’ın şasisini ve iç mekanını el ile titizlikle dekore etmekle görevlendirildi.

Günün Modifiye Seçimi İçin Kullanılan Bocuklar Her yerde Kullanılıyor

Araçta bulunan Huichol boncukları, renkli cam veya plastikten yapılmıştır ve geometrik desenleri ve hayvanların ve mahsullerin sahnelerini tasvir etmek için sanatsal olarak yerleştirilmiştir. Başlangıçta Huichol halkının kullandığı boncuklar tohumlardan, kabuklardan ve diğer doğal malzemelerden yapılmış ve takılarda, hayvan kafataslarında, kaselerde ve maskelerde kullanılmıştır.

 

Sanatçılar, Huichol ruhani inançlarını ifade eden renkli tasarımlarda Beetle’ı jantlardan ve yan aynalardan koltuklara ve direksiyon simidine kadar kapladı.

Vochol’un kapağında, bulutların içindeki iki yılan yağmuru temsil ediyor. Yanlar, Huichol kültürü ve ruhaniyetinin önemli sembolleri olan geyik, akrep, kuş ve peyote çiçeklerini tasvir ediyor ”dedi.

 

Kaputta, büyük bir güneş, insanlar ve tanrılar arasındaki birliği simgeliyor ve dört iki başlı kartal, içerideki yolculara koruma sağlıyor. Kanoyu yönlendiren bir şamanın görüntüsü arabanın arkasını süslüyor. ‘200 Bağımsızlık Yılı’ ve ‘Meksika Devrimi’nden bu yana 100 yıl’ ifadeleri, 1810’da İspanya’dan bağımsızlık savaşının başlamasının iki yüzüncü yılını ifade eder. Ayrıca, Meksika Devrimi’nin yüzüncü yılını kutlamak için çamurluklar boyunca Wixárika dilinde 1910’da yazılmıştır. ”

Şimdiye Kadarki En Büyük Boncuk Parçası

Toplamda, Vochol yaklaşık 2.277.000 boncukla kaplandı ve sanatçı ekibinin tamamlaması 9.000 saatten fazla sürdü. Başyapıt ilk olarak Meksika’nın Guadalajara kentinde tanıtıldı ve ardından Mexico City’de sergilendi. Sonunda ABD, Avrupa, Asya, Güney Amerika ve Orta Doğu’da bir müze dünya turuna çıktı.

Volkswagen, “Meksika’da ve dünyada bir popüler kültür simgesi olan Volkswagen Beetle’ı Huichol geleneksel zanaatı ile Vochol birleştiriyor. Bunun için modern bir dünyada halk sanatının kalıcılığının benzersiz bir gösterimi” dedi. “Araba belki de şimdiye kadar yaratılmış en büyük Huichol boncuk işi parçası.”

2.El Modifiye Araçlar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here