Chip Tuning (Yazılım) Nedir?

4
16847
Chiptuning

 

Günümüzde performansını beğenmediği için çok sevdiği araçlarını satıp değiştiren birçok insan var. Bir takım insanlardan da “aracıma yazılım attırdım 50 hp gücü arttı” gibi cümleler duyarız. Peki nedir bu yazılım işi? Chip Tuning nedir? Ne gibi bir zararı vardır? Gerçekten gücü artırıyor mu?

Sizler için bu konuyu araştırıp yazımızda  sunduk.

Motora Anahtar Dahi Değdirmeden 50 HP Güç Artışı Mümkün müdür?

Chip Tuning, araçların Motor beyni (ECU) içerisinde bulunan yazılımı değiştirerek motorun gücünü arttırmak için kullanılan yöntemdir. Bu yöntem günümüzde genellikle aracı daha güçlü, daha keyifli bir hale getirmek aynı zamanda yakıt tüketimini de düşürmek için kullanılır.

Remmapping

Chip tuning uygulamaları, Aracın motor kontrol ünitesinde yer alan MAP adı verilen bir dosyada gerçekleşir bu dosya içerisinde yakıt püskürtmesi ateşleme değeri avans değeri bulunur. Chip Tuning işlemi Remmapping olarak da adlandırılabilir.

Otomobil Yazılım değiştirme işlemi ile gerçekleştirilen yakıt tasarrufu ve performans konusundaki değişikliklerin yanı sıra aynı zamanda araç hız sınırı eklenmesi, araç hız sınırının kaldırılması ve motor gücünün sahip olduğu gücün azaltılması gibi işlemlerde yazılım değiştirme yöntemi ile gerçekleştirilmektedir.

Bu işlemin araçlara uygulanma sırası ilk olarak araçlarda bulunan obd 2 soketine ecu map okuyucu cihaz takılır bu cihaz ECU’ dan map’i çeker bir yedeği alındıktan sonra aracın motor durumuna km’ sine ve kullanıcının isteğine göre map’ te oynamalar yapılır bu işleme remap adı verilir.

Dyno test
Dynotest

Yazılım değiştirme uygulaması iki farklı şekilde yapılmaktadır.

1.yöntem chip tuning yukarıda bahsetmiş olduğumuz yöntemdir. Araca hiçbir parça takılmadan gerçekleşir. Obd 2 den bilgisayara aktarılan veriler. Yedeği alınarak ve yeniden düzenlenerek. Araca yüklenir. Stage 1 olarak adlandırılan sağlık lı bir şekilde yapılan yazılım aracınıza Ortalama 30-40 Hp güç kazandırır. Tork değerlerinde de hatrı sayılır derecede artış olur. Bu güç artışı aracınızı aynı hızlarda kullandığınızda size yakıt tasarrufu olarak geri döner.

Chiptuning
Chiptuning

2.yöntem aracınıza Powerbox adı verilen mazot pompasına bağlanan bir cihaz takılır. Bu cihaz motora giden birim zamandaki mazotu ayarlayarak aracınızdaki gücü arttırır.Motorunuz sağlıklı çalışıyor ise bu uygulamaların motorunuza zararı yoktur. Aksine faydası vardır.

power box
Powerbox module

İkinci El Otomotiv ilanları için Tıkşayınız >>>

 

4 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here