2035 Yılı İtibariyle Benzinli ve Dizel Araçlar Yasaklanıyor!

4
2726
benzinli ve dizel araçlar yasaklanıyor
Kaliforniya Valisi Newsom

ABD’nin Kaliforniya Eyaleti Valisi Gavin Newsom, geçtiğimiz çarşamba günü radikal bir karara imza attı. Bu karara göre 2035 yılı itibariyle Kaliforniya sınırları içinde satılan tüm binek araçlar sıfır emisyona sahip olacak. Yani 2035 yılı itibariyle Kaliforniya’da benzinli ve dizel araçlar yasaklanıyor. Karara göre belirtilen tarihten itibaren eyalet sınırları içerisinde fosil yakıtlı araçların satışı yapılamayacak.

Alınan yeni karara göre 2035 yılı itibariyle sıfır emisyon kuralına uymak için yalnızca tamamen elektrikli araçların satışı mümkün olacak. Hidrojen yakıtlı veya benzinli motor ile birlikte elektrik motoruna da sahip olan hibrid araçların da satışına müsaade edilmeyecek gibi görünüyor. Bu kapsamda benzinli ve dizel araçlar da yasaklanıyor. Bu kapsamda belirtilen tarihe kadar elektrikli araçların satışının ve kullanımının yaygınlaştırılması ve kolaylaştırılması için gerekli alt yapı çalışmaları hızlandırılacak.

benzinli ve dizel araçlar yasaklanıyor

Kaliforniya eyaletinde oluşan sera gazının %40’ına ulaşım neden oluyor. Bu yasakla birlikte sera gazı salınımının %35 düşürülmesi hedefleniyor. Ancak Kaliforniya Eyaleti’nde alınan kararın Trump yönetimi tarafından bir tepkiye maruz kalacağı düşünülüyor. Halihazırda Kaliforniya’daki emisyon kurallarının federal standartlara göre daha sıkı olması nedeniyle mahkemede mücadele veren taraflardan kim galip çıkacak zaman gösterecek.

Şunu da eklemek gerekir ki benzinli ve dizel araçların kullanımı tamamen yasaklanmayacak. Tüketiciler araçlarını kullanmaya devam edebilecek ve ikinci el pazarlarında alım-satım yapabilecekler.

Kaliforniya’da meydana gelen orman yangınları gökyüzünün rengini değiştirmişti

Kaliforniya Eyaleti’nde meydana gelen büyük orman yangınlarından sonra bu tarz bir kararın alınması dikkat çekse de benzer uygulamlar dünyanın farklı yerlerinde de görülüyor. Daha önce Norveç 2025, Almanya 2030, Fransa ve Birleşik Krallık ise 2040 yılında fosil yakıtlı araçların satışının yasaklanacağını duyurmuştu.

 

 

4 YORUMLAR

  1. şuan ki ilerleyiş ve yaygınlaşmayla beraber zaten ulaşımı kolaylaşacak. yine karbon salınımları dolayısıyla uygulanan vergiler artınca insanlar buna yönelecekler. peki soru; antika araç sahibi olanlar veya klasik araba tutkunlarının araçlarına ne olacak?

  2. şu yasaklar gelmeden en azından 1 sene şöyle 8 silindirli 12 silindirli bir araca binmek istiyorum. ilerde torunlarımıza anlatırız 🙂

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here