Audi devrim niteliğinde renk değiştiren boya teknolojisini geliştirmeye devam ediyor. Bu bir 1 Nisan şakası değil, Audi bunu yaptı. Daha da geliştirmenin yollarını arıyor.

Satış sonrası endüstrisinde, renk değiştiren boyalar çok popülerdir. Ancak üreticiler bazen bunları da teklif etmişlerdir. Bu boya kaplamaları, ışığın üzerlerinden nasıl yansıdığına bağlı olarak farklı görünür. Bunu yani ışık kaynağının yönüne göre renk değiştiren bukalemun boyasını hepimiz görmüşüzdür. Diğer bazı özel boya türleri ısı ile renk değiştirir. Ancak bu değişikliğin olduğunu görmek için ve alternatif görünümü görmek için arabanın üzerine sıcak veya soğuk su atmak gerekir. Efektin nasıl elde edildiğine bakılmaksızın, bariz estetik çekiciliğin yanında pek bir anlamı yoktur. Peki ya arabanız bir düğmeye dokunarak renk değiştirebilseydi? En azından Alman patent ofisine sunulan ve keşfedilen patentlere göre Audi’nin yapmayı planladığı şey bu.

Audi Renk Değiştiren Boya İçin Bir Patent Başvurusunda Bulundu; Ama Neden?

Audi buna “uyarlanabilir renk” diyor. “Siyah araçlar yaz ortasında beyaz araçlardan yüzde bir ila iki daha fazla enerji tükettiğinden” diyor. Audi’nin icadı, “görüntülenebilir bir görüntü ve arka plan rengine sahip bir grafik film katmanı, değiştirilebilir bir film katmanı ve bir renk kaplama katmanı” kullanır. Değiştirilebilir film katmanı, açık bir durum ve bir karanlık durum arasında değiştirilebilir. Değiştirilebilir film katmanına enerji verildiğinde, ya görüntülenebilir grafik, ekran filminin üst tarafında arka plan rengine karşı görüntülenir ya da ekran filminin üstünde yalnızca arka plan rengi görüntülenir.”

Audi Renk Değiştiren Boya Teknolojisini Geliştiriyor

Sektördeki diğer pek çok kişi gibi Audi de elektrikli bir gelecek için planlarını sürdürüyor. Bu nedenle marka her zamankinden daha temiz olmayı hedeflediği için enerji tüketimini herhangi bir şekilde azaltmak faydalı olabilir. Audi, uyarlanabilir renk buluşunun bunu başarmaya yardımcı olacağını iddia ediyor. Çünkü “siyah araçlar yaz ortasında beyaz araçlardan %1-2 daha fazla enerji tüketiyor.” Bu daha düşük tüketimi elde etmek için Audi, “gösterilebilir bir görüntü ve bir arka plan rengine sahip bir grafik film tabakası ekliyor. Bir değiştirilebilir film tabakası ve bir renkli kaplama tabakası içeren bir gösterim filmi kullanmak istiyor. Değiştirilebilir film tabakası, net bir durum ve bir arka plan rengi arasında değiştirilebilir. Değiştirilebilir film katmanına enerji verildiğinde, ya görüntülenebilir grafik ekran filminin üst tarafında arka plan rengine karşı görüntülenir ya da ekran filminin üstünde sadece arka plan rengi görüntülenir.” Tıpkı Rolls-Royce Phantom’daki Privacy Suite işlevi gibi.

Renk Değişimi, Askıdaki Sıvı Kristal Parçacıklara Elektrik Uygulandığında Meydana Gelir

Bu işi yapmanın yollarından biri, bir polimer sıvı kristal filme dayalı polimer dağılmış sıvı kristal parçacıklar (PDLC) kullanmaktır. Bir elektrik voltajı uygulandığında, sıvı kristal moleküller, elektrik alanında kendilerini yeniden düzenleyerek, önceden opak olan filmi göze şeffaf hale getirebilirler. Bu, kabin içinden kontrol edilebilir ve karanlık bir arabaya geri dönmek istediğinizde, sadece elektrik yükünü devre dışı bırakın. Bu işlemden sonra moleküller opak bir yüzey oluşturmak için yeniden düzenlenecektir. Bu, soğutmada daha az enerji tüketilebileceği ve otomobilin daha verimli hale getirilebileceği anlamına gelir. Böyle bir buluşun çok pahalı olabileceğini ve asla seri üretime geçmeyebileceğini belirtmekte fayda var. Ancak bir gün gelirse Audi e-tron GT gibi elektrikli araçlar bir düğmeye dokunarak daha verimli ve daha şık hale gelebilir.

Audi Renk Değiştiren Boya Teknolojisini Geliştiriyor

Bu, sıvı kristal partiküllere uygulanan elektrik voltajı ile devreye girer. Bu LCP’ler, metalik boyalardaki metalik parçacıklar gibi boya içinde asılıdır. Veya bir boya maskesi gibi bir polimer sıvı kristal film uygulanabilir. Bir elektrik yükü tetiklendiğinde sıvı kristal parçacıkları yeniden düzenlenir. Bu olduğunda, opak film şimdi şeffaf hale gelir. Artık maskenin veya boyanın altındaki renk ortaya çıkıyor. Koyu renginizi geri istediğinizde, sadece elektrik yükünü kesin ve moleküller önceki opak hallerine geri dönerler.

Sonuç, kabini ısıtmak veya soğutmak için daha az enerjiye ihtiyaç duyulmasıdır. Çalışacak mı? Tabii ki. Eklenen tasarruf, bir Audi’ye boya sistemi ekleme maliyetine değer mi? Bu şüpheli görünüyor, ki bu çok kötü.

Bu Boya Ne Kadar Pahalı Olabilir?

Arabanız için renk değiştiren boya satın alabilmek istemez miydiniz? Bir anahtarın çevrilmesiyle anında renk değişikliğine sahip olursunuz. Ancak 1950’lerde ve 1960’larda şeker renkleri modaydı. 1960 ve 1970’lerde incilerin ve metal pulların satın alınması ve uygulanması standart boyaya göre çok daha pahalıya mal oldu. Şimdi bu yeni boya türü de şüphesiz olacaktır.

Ama en azından inci ve şekerlemelerde, yeni gelişmeler ve uygulamalarla birlikte fiyat aşağı indi. Bu eski özel boyalarda olduğu gibi, bunun ilk olarak otomobilleri göstermek için uygulanmasını bekliyoruz. Sonra zamanla, günlük sürücülerimizden birinde kullanma fırsatımız olabilir.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here