F1 2020 Turkish GP’nin Önemli Anları

0
875

Beklenen gün geldi… 2020 yılında heyecanla izlediğimiz F1 2020 Turkish GP, 08 Ekim 2021 ve 10 Ekim 2021 tarihleri arasında tekrardan seyirciyle buluşuyor. 2020 yılında oldukça tartışmalı bir süreçten geçen Turkish GP, sıralama turlarında Mercedes-AMG F1 takımının yenilemeyen pilotu Lewis Hamilton, oldukça agresif ve caydırıcı cümleler kurarak, İstanbul Park’ı beğenmemişti. Ancak daha sonra pazar günkü yarışı kazanan Lewis Hamilton kararını değiştirerek, İstanbul Park’a övgüler yağdırdı. F1 2021 Türkiye GP’yi merakla beklerlerken F1 2020 Turkish GP’nin önemli anları ve olaylarına göz atalım…

F1 2020 Turkish GP  F1 2020 Turkish GPnin Önemli Anları

Formula 1 yarışlarının yapılacağı İstanbul Park’ın yönetimini devralan Intercity şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, 1 Eylül 2020 tarihinde Formula 1 tanıtım toplantısında konuşarak, F1 severleri heyecanlandırmıştı. 2020 yılında Belki de Vural Ak ve Intercity’nin başarılı yönetim kadrosu sayesinde Formula 1 yarışları dokuz yıl aradan sonra Türkiye’ye döndü. Ayrıca Yarışın İstanbul etabı 13-14-15 Kasım tarihlerinde İstanbul Intercity Park pistinde seyircili olarak gerçekleşti. 2012 yılından bu yana İstanbul Park’ın yönetimini devralan Intercity şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, Formula 1 tanıtım toplantısında Intercity Park ve Türkiye’nin Formula 1 yarışlarının yapılmasında oldukça istekli olduğunu sürekli olarak dile getirdi. Vural Ak, Formula 1’in yeniden Türkiye’ye gelmesi için uzun süredir görüşmelerin sürdüğünü ve bir yıllık kontrat ile Formula 1 Turkish GP’nin de takvime eklendiğini aktarmıştı. Ayrıca 2020 Formula 1 Türkiye GP’nin finansal, bütün süreç ve yükümlülüklerin tamamının Intercity tarafından karşılanacağı açıklandı.

Türkiye’nin turizmi açısından da oldukça önemli olan bu yarış sayesinde 2020 Formula 1 Türkiye GP’sini izlemek için 20 bin yabancı turist gelmesi ve en az 50 milyon dolar döviz girişinin olacağı varsayılıyordu. Ancak 2020 F1 Türkiye GP, Covid-19’un gölgesinde geçse oldukça gösterişli reklam filmleri ve sporcuların yarış içindeki gerginlikleriyle son derece heyecanlı ve inanılmaz oldu. Öte yandan 2020 yılında birçok ülkedeki Formula 1 yarışları, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sebebiyle iptal edilmişti. Bu yüzden spor severler, F1 Türkiye GP’ye daha da önem gösterdi. Ayrıca takvim ilerledikçe Türkiye’nin F1 maratonu daha da ciddi ve problemli boyutlara ulaştı. Amerika, Meksika, Brezilya, Çin, Japonya ve Avustralya’da 2020 yılında F1 yarışları iptal edildi. Avrupa’daki yarışlar ise seyircilerden uzak olarak gerçekleşti. F1 Türkiye GP için en önemli sorunlardan biri olan iptal edilme konusu gerçekleşmese de 2020 Türkiye Grand Prix’i seyircisiz olarak gerçekleşti.

Formula 1’in İstanbul’daki tanıtım filmi

Intercity İstanbul Park’ta 13-15 Kasım 2020 tarihlerinde gerçekleştirilen Formula 1 DHL Türkiye Grand Prix’si öncesinde çekilen tanıtım filmi, tüm dünyada yayınlandı. Red Bull Racing pilotu Alexander Albon ile AlphaTauri sürücüsü Pierre Gasly’nin yer aldığı ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde dünyanın ilk kıtalararası “pit-stop”unun da gerçekleştirildiği tanıtım filmi, oldukça etkileyici bir şekilde karşımıza çıktı. Ayrıca pilotlar Topkapı Sarayı, Galata Köprüsü, Sultanahmet Meydanı, Avrasya Tüneli ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü gibi İstanbul’un en güzel yerlerinde Formula 1 araçlarıyla geçiş yaptı.

Lewis Hamilton’ın yedinci dünya şampiyonluğu F1 2020 Turkish GPnin Önemli Anları

Belki de “F1 2020 Turkish GP’nin Önemli Anları” içeriğimizdeki en heyecan verici nokta Lewis Hamilton’ın yedinci dünya şampiyonluğunu, F1 2020 Türkiye GP’de ilan etmesiydi. 2020 yılında dokuz yıllık hasretin son bulmasından sonra ilk kez düzenlenen Türkiye GP’si, büyük bir heyecana ve unutulmaz anlara sahne oldu. Yenilenen asfaltın üzerine soğuk ve yağışlı hava da eklenince, pilotlar yol tutuşu konusunda zor anlar yaşadılar. F1 2020 Türkiye GP boyunca yarışa pol pozisyonundan başlayan Lance Stroll, yarışın yarısından fazlasını önde götürdü. Ancak yağmurun kesilmesiyle beraber Lewis Hamilton’ın hızlı yükselişi başladı. Mercedes’in Pilotu, liderliği ele alıp, 94. zaferini kazandı. Ayrıca yedinci dünya şampiyonluğunu ilan ederek F1’in efsanevi ismi Michael Schumacher’in de rekorunu geçti. Böylece Formula 1’in en önemli ve tarihi günlerinden biri Intercity İstanbul Park’ta gerçekleşti. Sezon sonunda Formula 1’in resmi internet sitesinde herkese açık olarak gerçekleştirilen oylama sonucunda Türkiye GP, katılımcıların oylarının %33’ünü alarak 2020 Sezonunun “En İyi Yarışı” seçildi.

Yetkililer, İstanbul Intercity Park asfaltını Eskitmeye Çalıştı

Formula 1’in en iddialı ve yetenekli sürücülerinden biri olan Hamilton, antrenman turlarından sonra oldukça iddialı söylemlerde bulundu. Özellikle şikayet sonrası Twitter kullanıcılarının yoğun eleştirisini aldı. Ancak deneyimli pilotun söyledikleri doğruydu. Böylece Hamilton’ın şikayeti sonrasında Intercity araçlarının İstanbul Park pistini eskitebilmek için turladığı görüldü. Yetkililerin videosunu McLaren teknisyeni “Kaygan parkur mu? Hiç sorun değil” diyerek paylaştı. Ancak 2021 Türkiye GP’nin daha sorunsuz ve daha mücadeleci geçeceğini söyleyebiliriz. Asfalt problemi ortadan kalktı ve pilotların İstanbul Park’ta ne yapacağı çok merak ediliyor. Sonuç olarak F1 2020 Turkish GP’nin Önemli Anları ve yaşananlar, tüm motor sporları hayranlarının oldukça ilgisini çekti. Ayrıca ortaya mükemmel denecek bir yarış takvimi çıktı.

İstanbul Park Tarihi ve Intercity Katkıları 

F1 ve Motor Sporları 

İkinci El Araç İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here