Bir arabanın değerini en iyi hangi renk tutar? Cevap sizi şaşırtabilir. Sizin için doğru renkte araba çok önemlidir ve aracın rengi kişiliğinizi yansıtabilir. Ancak, yeniden satış değeri söz konusu olduğunda, tüm renkler eşit olarak oluşturulmaz. Bazı araba renkleri diğerlerinden daha çok rağbet görür. Bu da uzun vadede arabanızı daha değerli hale getirebilir. Ama bir arabanın değerini en çok hangi renk korur?

Yeni bir araştırma, bir otomobilin renginin, en yüksek değer kaybeden rengin, en düşük değerin iki katından fazlasını kaybetmesiyle, değer kaybetme hızında nasıl bir fark yarattığını gösteriyor. ISeeCars, araştırmayı Sacramento, Stockton ve Modesto metropol bölgesindeki sürücüler için yaptı. Ve hangi renklerin yardımcı, zarar verici veya bir aracın yeniden satış değeri üzerinde minimum etkiye sahip olduğunu belirledi. Bu araştırma için 2017 ile 2020 yılları arasında 6 milyondan fazla yeni ve kullanılmış otomobilin fiyatlarını karşılaştırdı.

Çalışma, SUV’ler, pikaplar, üstü açılır arabalar, coupe’ler, sedanlar ve minivanlar dahil olmak üzere tüm araç segmentlerini analiz etti. Bazı önemli bulgular:

  • Popüler renkler: (beyaz, siyah ve gümüş) minimum etkiye sahiptir. Ayrıca bir aracın yeniden satış değerine yardımcı olmaz veya zarar vermez.
  • Sarı ve turuncu da dahil olmak üzere değeri korumak için en faydalı renklerden bazıları yaygın renk seçenekleri değildir.
  • En yüksek amortismana sahip üç boya rengi; mor, kahverengi ve altın renkleridir. Ancak düşük pazar payına sahip olduğundan, bir aracın ne kadar değer kaybettiğini tek başına belirleyemez.

Araba Renkleri Söz Konusu Olduğunda, Ne Kadar Parlaksa O Kadar İyi

Birkaç bayi lotunu incelerken veya sadece bir tanesini sürerken, parkın köşesinde duran sarı bir araba fark etmiş. Ardından “Kim bu renkte bir araba alır ki? Diye merak etmiş olabilirsiniz. Görünüşe göre, o arabayı satın alan kişi, eğer yeniden satmaya karar verirse, cebinde bir miktar nakit tutar. ISeeCars tarafından yapılan bir araştırmaya göre, sarı renk, bir otomobilin değerini üç yıllık bir süre boyunca en fazla koruma eğilimindedir.

Bir Arabanın Değerini En İyi Hangi Renk Tutar?

Araştırmaya göre şirket, 2,1 milyondan fazla ikinci el araba satışını analiz etti. Ayrıca her araba rengine ilişkin istatistikler çıkardı. Elde ettikleri bulgulara göre, ortalama otomobil ilk üç yılda değer kaybederken, sarıya boyanmış olanlar değerlerini en fazla tutuyor. Ve sadece yüzde 27 değer kaybediyor. Bunu izleyen renkler yüzde 30,6 değer kaybeden turuncu ve yüzde 30,9 değer kaybeden yeşildir.

Peki Ya Daha Popüler Renkler?

Daha çok “düz Jane” tipinde ve yüksek renklerden kaçınmayı mı tercih ediyorsunuz? O zaman beyaza sadık kalmak isteyebilirsiniz. Çünkü bu renk üç yıl içinde yüzde 32,6 oranında değer kaybeder. Ancak, gümüş veya siyah gibi daha koyu renkler istiyorsanız, sırasıyla yüzde 33,6 ve yüzde 34 olarak sıralanıyor. Bir otomobilin ortalama amortisman oranından daha yüksek olan daha dik bir amortisman bekleyebilirsiniz.

Mavi ve kahverengi renklerin her ikisi de yüzde 33,5 ile biraz daha düşük geldi. Eğer Midas dokunuşuna sahipseniz ve gerçekten altın renginde bir arabanız varsa. O zaman ne yazık ki arabanız listenin en altında olurdu. Çünkü bu renk yüzde 37,1 değer kaybediyor.

Bir Arabanın Değerini En İyi Hangi Renk Tutar?

ISeeCars CEO’su Phong Ly şunları söyledi: “Hemen hemen her gövde stilinde, altın rengi araçlar, herhangi bir rengin en kötü amortisman oranlarından bazılarına sahiptir. Bunun tek başına renk amortisman modelini açıklayamayacağını söyleyelim. Bu altın renginin neredeyse evrensel olarak düşük amortismanının daha düşük tüketici talebini yansıtabileceğini tahmin ediyoruz. Seçim göz önüne alındığında, tüketiciler sadece daha yaygın renkleri veya daha gösterişli renkleri tercih edebilirler.”

Bir Arabanın Değerini En İyi Hangi Renk Tutar? Akıllıca Renk Seçimi

Çalışma, belki de şaşırtıcı bir şekilde, turuncu ve sarı araçların değerlerini oldukça iyi koruduğunu buldu. Brauer, “Sarı gibi, turuncu da düşük hacimli spor ve güçlü arabalarda sıklıkla bulunur” dedi. “Turuncu o kadar yeni bir renk ki, genellikle sınırlı üretim araçlarının tercihi oluyor.”

Bir Arabanın Değerini En İyi Hangi Renk Tutar?

Kimseye gelecekteki değerlere göre bir araba rengi seçmesini tavsiye etmiyoruz. Ancak belirsiz boya tonlarının hayranıysanız bu akılda tutulması gereken bir şey. Ama her iki durumda da, arabanızın rengi kişiliğinizin ve yaşam tarzınızın bir yansımasıdır. Bu yüzden size en uygun olanı seçin. Seçtiğiniz arabanın rengi sarı olursa, bir dahaki sefere satmaya gittiğinizde daha şanslı olabileceğini unutmayın. Görünüşe göre, bu renk sadece bayi partilerinde öne çıkmak için yapılmamış.

İkinci El Otomobil İlanları

Araba Satın Alırken Renk Faktörü Ne kadar Önemlidir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here