Dünyaca ünlü otomotiv devi Audi’den takdir toplayan bir proje. Günümüzde geri dönüşümün oldukça önemli bir haledir. Audi’den ise örnek bir uygulama daha geldi. Audi geri dönüşüm projesi için; yeni çıkardığı aracı Q8 E-Tron’un bazı parçalarını geri dönüştürülmüş eski ve kullanım dışı araçlardan yapacağını söyledi. Q8 E-Tron için emniyet kemeri tokalarının ham maddelerini eski araçlardan elde edip geri dönüştürüyor.

Audi Geri Dönüşüm Projesi

Audi daha önceleri bir pilot geri dönüşüm projesi başlatarak Karlsruhe Institute for Technology (KIT) ile ortaklığa gitmişti. Kimyasal kullanılarak yapılan bir geri dönüşümdü. Araba sektöründe kullanılan parçalar genellikle geri dönüştürülemeyen parçalardan oluşuyor. Bunun sebebi ise; aşınma, ısınma (temelde güvenlikten ötürü) gibi faktörleri ortadan kaldırmak amacıyla parçaların içine petrol benzeri maddelerin eklenmesidir. Geri dönüşümü zor olan bu parçaları, Karlsruhe Institute for Technology ile işbirliği sağlayarak geri dönüştürmeye başladı. Pilot projenin adı ise; “Otomotiv Mühendisliğinde Plastiklerin Kimyasal Geri Dönüşümü”ydü. Projenin başarılı olması durumunda yeni Q4 E-Tron’da kullanacaktı.

audi

Audi Q4 E-Tron için eski ve hasarlı araçlarındaki parçaları kullanarak yeni araçları için cam geri dönüşümü yaparak da bunu kanıtlamıştı. Günümüze geldiğimizde ise yalnız Audi Q4 e-tron için değil; şimdilerde yeni çıkardığı Q8 E-tron içinde geri dönüştürülmüş parçaları mevcut.

Audi

Audi Q8 E-Tron

Audi’nin ayrıca geri dönüşüm çalışma alanlarından biri de Q8 E-Tron’dur. Audi’nin bakım ve tadilatını yaptığı bayilerden artık kullanım ömrünü tamamlamış parçalara ulaşmak oldukça mümkün. Geri dönüşüm ile emniyet kemeleri tokalarının; ızgarları, mahfazaları, tamponları, gövde altı kapakları vb. kısımlarını kısmen karışık araba plastik atıklarından yeniden üretiyor.

Geri dönüşüm sürecinde ise; ilgili çalışanlar parçalardaki metal kısımları ve diğer materyalleri çıkararak plastik olan bölgeleri ayrıştırıyor. Ardından bütün otomotiv plastikleri karıştırılıyor. Kimyasal Piroliz yağı kullanarak geri dönüşüm gerçekleştirilmeye başlanır. Bu parçalar süreçten sonra granül hale gelir. Platik parçalar emniyet tokası haline gelerek süreç biter. Bu girişim ise LyondellBasell ile ortaklık sonucu yürütülen PlasticLoop projesinin bir ayağıdır.

Audi geri dönüşüm

Son olarak daha iyi bir dünya için geri dönüşüme her zaman destek olmalıyız. Audi sıkça geri dönüşüm faaliyetleri gerçekleştirerek destek olmaya devam ediyor. Pek çok otomotiv şirketi de kendi bünyesinde geri dönüşüm süreçlerine giriyor. Ayrıca Audi’nin diğer geri dönüşüme dair çalışmalarını merak ediyorsanız aşağıda yer alan linklerden ulaşabilirsiniz.

Audi’den Geri Dönüşüme Destek Projesi

Audi E-Tron Pilleri Çöpe Değil, Geri Dönüşüme Gidiyor

Audi Elektrikli Q8 e-Tron 2024 Tanıtıldı!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here