Tecnam, Yalnızca COVID-19 Aşıları Uçak Geliştirdi

0
1033
Tecnam, Yalnızca COVID-19 Aşıları Uçak Geliştirdi

Tecnam, Yalnızca COVID-19 Aşılarını Taşımak İçin Uçak Geliştirdi

Üretici firmalara uçak parçaları tasarlayan ve küçük uçaklar tasarlayan İtalyan Tecnam şirketi, COVID-19 aşılarını hava yoluyla taşımak için küçük bir uçak geliştirdi.

Aşıların Özel Şartlarda Getirilmesi Gerekiyor

Pfizer şirketiyle anlaşan İtalyan hükumetini en çok zorlayan işlerden birisi de aşılarda uyulması gereken tedarik kuralları. Pfizer’a göre COVID-19 aşısı ciddi derecede soğuk sıcaklıkta, yaklaşık -70 °C’de (±10C°) saklanmalı ve taşınmalıdır. Aşılar çözüldükten sonra 2-8 °C sıcaklıkta yaklaşık 5 gün saklanabilir. Bu kuralların uygulanması haliyle zor olduğu için İtalyan havacılık şirketi, İtalyan dondurucu sistem üreticisi Desmon şirketiyle ortaklaşa bir proje yürüttü.

İki firma birlikte, Tecnam’ın 11 koltuklu P2012 mini uçağına aşı nakliyesi için gerekli özel ekipmanlı bir soğutma sistemi eklediler. Yolcu koltukları, “ultra dondurucu” ismi verilen bir kargo sürümü oluşturmak için kaldırıldı. Bu sayede P2012 TravelCare adlı Tecnam uçağı yolculuk başına 115.000 COVID-19 aşı dozunu taşıyabilecek bir hale getirildi.

Küçük Ama Etkili Bir Uçak: Tecnam P2012

Tecnam P2012 TravelCare, küçük boyutlu bir uçaktır. Bu sayede de büyük uçaklarda olan bir takım sıkıntıları bünyesinde barındırmaz. Bunlardan belki de en önemlisi Tecnam P2012 TravelCare’in iniş noktası olarak çok daha fazla seçeneği olmasıdır. Tecnam, daha büyük uçaklar için tehlikeli olabilecek toprak, çimen ve çakıl pistlerden yararlanılabileceğini belirtiyor. Bu sayede bir kamyonet veya teslimat kamyonunda çok daha hızlı ve daha güvenle belirlenen noktaya ulaşabileceğini belirtiyor. Ayrıca bu sayede bilim adamlarının uyarıda bulunduğu olabildiğince tek seferde teslimat olayı da gerçekleştirilmiş olur.

Tecnam P2012 TravelCare, aşıların taşınması esnasında -86 °C’yi koruyabilir. Daha fazla dağıtım için sistemin fişi çekildikten sonra yaklaşık 10-12 saat boyunca belirtilen -65 °C’yi de muhafaza edebilir. Dağıtım maliyeti ise bu uçak sayesinde uçuştaki bir doz başına 0,005 US $’a kadar düşebilir. Ayrıca Tecnam P2012 TravelCare 560 metreden daha kısa pistlere de rahatlıkla iniş yapabilir. Tüm bu etkenler düşünüldüğünde de aşı nakliyesindeki gecikmeleri azaltabilir, dağıtım maliyetlerini minimuma çekebilir. İtalyan hükumeti işbirliği noktasında henüz bir açıklama yapmadı. Ancak görece merkeze daha uzak bölgelere yapılacak olan teslimatlarda tercih edilebilir görünüyor.

Tecnam

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here