Covid-19 İçin En riskli Seyahat Türleri Nelerdir? Pandeminin hayatımıza dahil olmasından bu yana bazı sınırlandırmalar da peşi sıra geldi. Bu sınırlandırmalar virüsten korunmamız için gerekli. Ancak bazen pozitif olma korkusuyla hayatımızı yaşayamadığımız zamanlar oluyor. Virüs, evimizdeyken dışarıya oranla bizi daha az korkutuyor. Çünkü hijyen sorumluluklarımızı dahil olduğumuz alan içindeyken yerine getirmek herkesin bu dönemde yapmaktan zevk alacağı bir eylemdir. Peki dışarda dezenfekte edildiği söylenen alanların içinde bulunmayı ne kadar güvenli buluyoruz? Örneğin seyahat etmek zorunda olduğumuz toplu taşıma araçları. Ayrıca yazımızda güvenli seyahat önerileri de paylaştık. Hemen aşağı kaydırın.

Covid-19 İçin En riskli Seyahat Listesi 

Bugünkü yazımızda şehir içi veya şehir dışı yolculuklarda en tehlikeli seyahat türüne değindik. Diğerlerine nazaran daha az tehlikeli olanı bulmaya çalışacağız. Covid-19 İçin En riskli Seyahat Türleri arasında daha az tehlikeli olan seyahat türüne kadar ulaşım listesi hazırladık. Listemizin ilk seyahat türü ile başlayalım.

Yolcu Gemileri

Covid-19 İçin En riskli Seyahat

Covid-19 İçin En riskli Seyahat Türleri arasın da ilk riskli araç yolcu gemileri. Yolcu gemileri yapılan korona virüs araştırmaları kapsamında seyahat sırasında en çok yayılım gösterecek virüsün yolcu gemilerinde olduğunu gösteriyor. Yolcular seyahat sırasında uzun bir süre boyunca aynı ortamda bulunacağı için virüsten korunmak zorlaşıyor. İnsanları riske atan bir başka konu ise boyutları gereği dezenfekte olması zorlaşan yolcu gemileri insanların dokunduğu yüzey alanı sayısının artmasıyla beraber yine virüsün bulaşma riskini de artırıyor. Covid-19 İçin En riskli Seyahat türleri listemize devam ediyoruz.

Metro, Tren ve Otobüs

Covid-19 Seyahat etmeyi zorlaştırıyor. Günlük hayatta belki de en çok kullandığımız bu üç toplu taşıma aracı en çok virüs yayan toplu taşıma araçları arasında listemizde ikinci sırada yer alıyor.

Sosyal mesafenin zorunlu olduğu ve bu kurala uyulduğu zaman tehlikenin daha az olduğu bu araçlar bazen olması gerekenden daha fazla yolcu taşıyabiliyor.

Mesainin sona ermesiyle evlerine dönmek isteyen insanlar metro tren ve otobüslerin kısa aralıklarla düzenlediği seferlerine rağmen eve hızlı ulaşma isteği nedeniyle yoğun bir insan kalabalığını ortaya çıkarıyorlar. Bu da yüzeylere temas sayısını artırıyor, hapşıran ve öksüren insanların olma ihtimalinin güçlendiği bir ortam oluşmasına neden oluyor.

Kendinizi bu ortamdan korumanın basit ama psikolojik olarak sizi yıpratan bir çözümü var. Eğer bu toplu taşıma araçlarından birinde bulunmak mecburiyetindeyseniz mümkün olduğunca az sayıda insanın olduğu araçları tercih etmeye çalışın. Araç içine bindiğiniz zaman yüzünüzü ortamdan tamamen izole edecek bir yüz kaplaması veya siperlik edinin.

Ellerinizde bir medikal eldiven olsun. Eğer ayaktaysanız dokunduğunuz bölgeleri en aza indirerek tek bir temas noktası ile denge kurmaya çalışın. Dokunmak zorunda olduğunuz bölgeleri dokunmadan önce diğer elinizde bulunan dezenfektan ile temizleyin ve sonrasında dokunun. Toplu taşıma araçlarının camları büyük risk taşıyor. Orayı dezenfekte etseniz bile dokunmamaya çalışın.

Oturduğunuz koltuğu oturmadan önce alkol bazlı bir dezenfektan ile sterilize edin. Sonra telefon veya tablet gibi teknolojik cihazlarınızın kullanımına burada son verin. Araçtan indikten sonra kendinizi steril yapmak adına eldivenlerinizi atmayı ve ellerinizi yıkamayı unutmayın. Siperlik içinse ön yüzünü çıkarıp dezenfekte etmeniz yeterli olacaktır.

Metro, otobüs hatları ve tren seferleri tam kapanma kapsamında düzenlemeler getirilerek sosyal mesafenin en uygun olduğu şekilde sınırlandırıldı. Bu sınırlamalar ile beraber kendimizi güvende hissetsek de her zaman kendi önlemimizi almamız gerektiğini unutmayın. Covid-19 sonrası toplu taşıma kültürüne alışmak zor olacak gibi görünüyor.

Hava Yolu Taşımacılığı

Normal şartlarda en güvenli yolculuk olarak bilinen hava yolu taşımacılığı Covid-19 İçin En riskli Seyahat Türleri listemizde ilk sırada olamadı. Ancak sergilediği tutum fena değil.

Hava yolu taşımacılığında öncelikli olarak alınan en etkili önlemlerden bir tanesi uçağa binmeden önce güncel iletişim bilgilerinin havayolu şirketine verilmesi istenir. Bu sayede uçuş esnasında pozitif vaka tespiti anlık olarak yapılır. Buna ek olarak havalimanında termal kameralar ile ateş ölçümü yapılıyor ve bu oldukça iyi bir tedbir. Check-in temassız bagaj önlemleri de yolcuların virüs tehlikesi ile karşı karşıya kalmaması için geliştirildi.

Hava yolu ile seyahat eden insanlar hijyen önlemlerinin bu alanda daha profesyonelce uygulandığını bilmelidir. Mesela uçakta hava dolaşımı filtrelendiği için zararlı virüs ve mikropların türemesine izin verilmez. Yine de yolcu önlemleri ne tür sağlık önlemi alınırsa alınsın hala hayati önem taşıyor.

Buna ek olarak risk faktörünün en aza inmesi tabi ki aynı şekilde sosyal mesafe kuralına uymakla mümkün oluyor. Sonra yolcuların hijyen kurallarına uyması ile temiz ve ferah bir yolculuk sizleri bekliyor olacaktır.

Karayolu taşımacılığına göre daha kısa süren uçak yolculuklar alınan önlemler nedeniyle yolcu psikolojisini de çok etkilemiyor.

Bu alanda alınan önlemler kapsamında yolcuların hangi kurallara nasıl uyması gerektiğini THY Genel Müdürü Bilal Ekşiden dinleyelim;

1)MASKENİ TAK. Her 4 saatte bir değiştirecek kadar yanında yedek masken olsun.

2)SOSYAL MESAFENİ KORU: Mümkün ve makul olan her yerde buna dikkat et.

3)HİJYENE DİKKAT: El yıkamak ve mümkün olduğunca ONLİNE İŞLEMLER ile seyahat

4) EL BAGAJI YOK. Küçük el çantası var.

6) KORİDORDA KUYRUK ve TEMAS YOK. Anons ile sıra numarasına göre:
– Biniş için arka sıradan öne doğru;
– İniş için önden arkaya doğru sırasını bekleyerek anons ile”

Uçak yolculuğu yapacaklara şimdiden iyi uçuşlar.

Uber veya Taksi Kullanmak

Diğer seyahat alanlarına göre daha güvenli olacağını düşündüğümüz bir seyahat türü mevcut. Bunlar uber veya taksidir ve korona virüs bulaş riskini azaltabilir. Ancak sizin haricinizde bu araçları kullanan yüzlerce insan olduğunu düşünün. Bu nedenle küçük bir temizlik ihmalinizin kötü sonuçlara yol açacağını unutmamanız gerekir. Gereken hijyen önlemleriniz ile beraber bu araçları kullanmak düşük risk taşıyacaktır. Diğer yolcu taşıma araçlarında kendinizi başka bir yolcu ile 2 metre mesafe sınırını korumak konusunda zorlanabilirsiniz. Ya da bu mesafeyi korumak zor olabilir. Uber veya taksi kullanımlarında ise sosyal mesafe aralığını koruyabilirsiniz.

Bu tip yolculuklar da şoförün yönü size zıt bir tarafta olacaktır. Bu nedenle herhangi bir hapşırma veya öksürük gibi durumlarda doğrudan etkileşim içinde olmazsınız. Hapşırma ihtimalini göz önünde bulundurduk ancak bu ihtimal oldukça düşük. Çünkü hapşırma eğiliminde olan ve kendisini iyi hissetmeyen şoför muhtemelen o gün çalışmayacaktı. Yani şoför konusunda içiniz rahat olabilir.

Öksürme hapşırma gibi olağan durumlar olduğunu düşünelim. Şoför hijyen konusunda çok kötü olursa bu büyük bir sorun. Bu durumda yüzünüzü koruma altına almalı ve araçtan inince kendinizi baştan aşağı dezenfekte etmelisiniz.

Şahsi Otomobil

Eğer kendinize ait bir otomobiliniz varsa büyük ihtimalle daha güvende hissedeceksiniz. Ancak otomobiliniz tek kişinin oturabileceği bir şekilde tasarlanmadıysa arabanıza binmesi muhtemel diğer yolcuların etrafa saçacağı bakterileri göz önünde bulundurmalısınız.

Aracınıza her bindiğinizde Detaylı bir dezenfekte işlemi gerçekleştirdiğiniz takdirde kendinizi güvende hissedebilirsiniz. Tabi ki aracınıza sadece siz biniyorsanız söylediğimiz bakteri ihtimallerini göz ardı edebilirsiniz.  Ayrıca Covid-19 arabada oturma düzeni hakkında yapılan uyarıları da dikkate almayı unutmayın.

Yürüyerek Seyahat Etmek

Listemizin sonuna yaklaşırken korona virüs bulaşma riskini azaltan bir seyahat yöntemi olan yürümek eylemini anlatalım. Tabi ki yürüyerek çok uzak mesafelere gidemezsiniz. Ancak form durumunuza göre sizi çok zorlamayan yerlere yürüyerek gitmek virüsten büyük ölçüde uzaklaşmak için etkili bir yoldur.

Yürüme eylemi listemizin en güvenli seyahat yöntemlerinde ilk sırada değil. Bunun nedeni yolda insanlar ile karşı karşıya kalma ihtimaliniz olması. Bu da tam anlamıyla güvende olduğunuzu göstermiyor. Siz istemeseniz bile dalgın olduğunuz bir anda sosyal mesafeniz olacaktır. İnsanlarla kazara temas etmek durumunda kalabilirsiniz. Dolayısıyla yürürken bile tedbiri elden bırakmamak gerekir.

Bisiklet veya Motosiklet Kullanmak

Covid-19 İçin En riskli Seyahat Türleri listemizin en güvenli sürüş seçeneklerine geldik. Bisiklet ve Motosiklet kullanmak yürümenin hızlı hali olarak düşünün. Ayrıca kendimizi siperlik maske ve eldivenin yanında kask ile de muhafaza edebilirisiniz.

Bisiklete binmek, temiz hava almak, egzersiz yapmak ve sosyal mesafeyi uygulamak adına çok mantıklı bir seçenektir. Diğer ulaşım yöntemlerine göre daha az temas noktası bulundurur ve dezenfekte edilecek alan sınırlıdır. Bisiklet ve motosiklet her ne kadar virüsten korunmak adına iyi bir seçenektir. Ancak siz yine de gidon çevresini ve temas ettiğiniz diğer noktaları steril hale getirmeyi ihmal etmeyin. Eğer kullandığınız araç kiralıksa temizleme işlemini tekrarlayın.

Şu an için tam kapanmadan muaf olan çalışanlar bu uyarıları dikkate alsa iyi olur. Tam kapanma sona erdiği zaman muafiyet kapsamına girmeyen kişiler de listemizde bahsettiğimiz uyarıları dikkate almayı unutmasın sakın. Koronavirüs risk haritası kırmızı olmaya başladı ve umarız bir an önce bu durumdan kurtuluruz.

Koronavirüs ve Araç Temizliği

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here