Koronavirüs ve Araç Temizliği

0
33280
Corona ve Araç Temizliği

Koronavirüs ve araç temizliği hakkında merak edilenleri yanıtladık. Arabanızı koronavirüsden nasıl korursunuz ve iyi araç içi temizliği için nelere dikkat etmeli, sorularının yanıtları burada!

Koronavirüs ve Araç Temizliği

Corona ve Araç TemizliğiKoronavirüs salgını, hepimize temizliğin önemini hatırlattı. Aslında günlük yaşantımızda zaten dikkat etmemiz gereken hijyen kurallarını koronavirüs salgını ile çok daha iyi anladık. Elleri yıkamak, bulunduğumuz ortamı havalandırmak, alışveriş merkezi- hastane – okul gibi toplu kullanım alanlarında sanitasyon ve hijyen uygulamaları yapmak, zaten her durumda olması gerekeni ifade ediyorken biz, bunları bugün koronavirüs ile önemser olduk.

Yeni Koronavirüs endişesiyle ev temizliği, kişisel hijyen konularına daha fazla önem veriyoruz. Peki, arabamız yeterince temiz mi? Arabadaki bakteriler ya da arabadaki virüsler ne olacak? Bu konuda bazı önemli bilgileri paylaşmak ve antibakteriyel araç temizliği konusunu biraz açmak istedik. Otomobil temizliği hakkında bilinmesi gerekenler şöyle:

Otomobilini Koronavirüsden Koru!

Otomobilde koronavirüs endişesi de giderek artıyor. Yüzeylere tutunarak uzun süre kalabilen ve genellikle el yoluyla vücuda bulaşabilen Koronavirüs için araç temizliği nasıl yapılmalı? Arabada Koronavirüs temizliği yapılırken dikkat edilecekler neler…

İkinci el araç alırken ve satarken de söz konusu yeni koronavirüs araç temizliği önlemlerini dikkate almanızı öneriyoruz!

Antibakteriyel Araç İçi Temizlik

Corona ve Araç Temizliği

Bir aracın içi, araç sahibi ve yolcularının büyük ölçüde vakit geçirdiği alanlar. Kirli eller, dış etkenler, toz, araçta geçirilen zaman içinde insan salgıları ve tüm bunların etkileri ile oluşan bakteriler, virüsler için oldukça müsait bir ortam sağlar. Peki, aracımızı bakterilerden, virüslerden nasıl temizleriz? Araç temizliği nasıl yapılır? Araç içinde  hijyen nasıl sağlanır?

Araç İçinde Koronavirüs Temizliği

Başlığımızı “araç içinde koronavirüs temizliği” şeklinde attık ama aslında araç içini düzenli olarak virüslere, bakteri ve mikroplara karşı temizlemek çok önemli. Bugün koronavirüs nedeniyle  pandemi ilan edildiği için bu virüs türü, çok gündemde. Ancak genel olarak virüslere karşı korunmak şart. Bu durumu, sadece yeni koronavirüs ile sınırlamak doğru değil. Peki, araç içini hijyenik kılmak için ne yapmalı? Bu sorunun yanıtını araç içindeki alanları tek tek inceleyerek verelim:

1. Klima Bakımı ve Klima Temizliği Yapın!

Bundan iki yıl önce arabam.com/blog’da “Klima Masum mu” başlıklı bir makale paylaşmış ve klima dezenfektasyonunun önemine vurgu yapmıştık. Pek çok çocuk hastalığını hatta kanseri tetiklediği varsayılan benzen maddesi konusunda da bilgi edinmek üzere bu makaleyi mutlaka okumanızı öneririz. Gelelim klima bakımı ve klima temizliği konusuna.

  • Klimanızın polen filtresini vakti gelince mutlaka yenisi ile değiştirin.
  • Klima polen filtresini 3 ayda bir temizleyin. En azında mevsim başında temizleyin.
  • Klimayı açtığınızda ilk beş dakika camlar da açık olsun. Klima açıldığında çıkan ilk havayı solumayın. Hele çocuklara sakın solutmayın!

2. Araçtaki Döşeme Malzemelerinin Temizliği

Corona ve Araç Temizliği

Halı, koltuk gibi kumaş malzemeler, bakterilerin içinde yaşayabileceği çok elverişli alanlardır. Bu nedenle hem evde hem de arabada en fazla virüs ve bakteri içeren yerler buralarıdır. Arabanızda halı ve koltukları, düzenli olarak yıkatın.

3. Elle Temas Eden Alanlar

Araç içinde her noktaya elimiz temas eder. Ancak kapı kolu, direksiyon simidi ve bagaj kapağı en yoğun temas ettiğimiz alanlardır. Bu nedenle bu kısımların güçlü dezenfekte maddelerle düzenli olarak silinmesi gerekir.

4. Torpido Gözü Çöp Gözü Olmasın!

Pek çok araç sahibi, kullanmadığı ıvır zıvırı, benzin alışverişi fişlerini ve gıda ambalajlarını buruşturup torpidoya sıkıştırır. Bu davranış, hava almayan küçücük torpido gözünün tam bir bakteri yuvasına dönmesine neden olur. Bu nedenle torpido gözünde çöp biriktirmekten vazgeçin. Bu alanı sıklıkla temizleyin.

Koronavirüs ve Araba Temizliğinde Kolay Uygulamalar

Yukarıda bahsettiğimiz alanların düzenli olarak temizlenmesi önemli. Bir de kendi başınıza araç temizliği için size bir kaç basit öneri sunalım istedik. Dünyada herhangi bir yaşam belirtisi olan varlığın bulunmadığı tek bir alan bile yok. Bakteriler, virüsler, mikroplar ve onlar gibi diğer gözle göremediğimiz tek ya da çok hücreli canlılar yer yerde. Onları tamamen yok etmek gibi bir olasılık yok ya da onların tamamen yok olduğu alanda bizim yaşama şansımız da yok. Bunlar, biyolog ya da mikrobiyolog olmayanlar için çok karmaşık şeyler:) Ama bir alanı insan sağlığı için elverişli kılmak mümkün.

Virüs ya da Bakteriler Asla Tamamen Yok Olamaz!

Öncelikle bir alanda tam olarak bakteri, virüs, mikrop temizliği ancak hijyen ve sanitasyon prosedürü ile mümkün olabilir. Bunun için de bazı cihazlar ve malzemeler gereklidir. Başka bir değişle virüs temizliği, profesyonel bir iştir. Ancak genel olarak kendinizi ve yakınlarınızı korumak amacıyla alabileceğiniz önlemler var. Bu basit önlemlerden bazıları şöyle:

Araçta Virüs Temizliği

Corona ve Araç Temizliği

  • Aracınızın içindeki tüm gereksiz şeyleri kaldırın. Çöpleri atın.
  • Aracınızı iç-dış yıkama yapılacak şekilde yımacıya verin.
  • Yıkamacıdan geldikten sonra detaylı temizlik için aşağıdaki uygulamayı yapın.
  • Bir kovaya çamaşır suyu koyup içini suyla doldurun.
  • Elinize eldiven takın.
  • Daha önce kullanılmamış olan temiz ve tüy bırakmayan bir bezi kovaya sokup çıkarın.
  • Bu bezi çok iyi sıkın. Sulu kalmasın. Ama hafif nemli olsun.
  • Şimdi, araç direksiyon simidini, kokpitteki yüzeyleri (dokunmatik ekranı değil), kapı iç kolları ve dış kollarını, bagaj kapağını silin.
  • Daha sonra bagaj içini de bu kovadaki suyla silin.
  • Aracı tüm kapıları açık olacak şekilde bir kaç dakika iyice havalandırın.

Araç Kiralarken Koronavirüs Endişesi…

Araç kiralamak, hem iş seyahatleri için hem de günlük ihtiyaçlarımız için çok sık tercih ettiğimiz bir yöntem. Çok da pratik. Hatta bazı durumlarda yeni bir araba almaktan çok daha ekonomik olabiliyor. Ancak sizden önce başkalarının kullandığı aracın içi, ne kadar temiz? Araç, içinde saatlerce soluduğumuz- hapşırıp öksürdüğümüz – terlediğimiz ve belki yediğimiz ya da içtiğimiz şeylerin ortalığa saçıldığı küçük bir alan. Peki, bizden önce herhangi bir enfeksiyon taşıyan biri bu aracı kullandıysa ve virüsler araçta duruyorken biz onu teslim alırsak ne olacak? İşte tam da bu noktada araç kiralama ofislerinin sorumlu davranması- hijyen ve sanitasyon için Devlet eliyle verilen sistemli uygulamaları sağlamaları önem kazanıyor. Yani araç teslim edildikten sonra dezenfekte edilmeli. Bu amaçla antibakteriyel dezenfektasyon spreyleri kullanılarak aracın hemen her noktası silinmeli.

arabam.com kiralık araç fiyat listesi burada!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here