Porsche Taycan Geri Çağrılıyor

0
1709

Porsche Taycan için 2019 ve 2021 yılı içerisinde üretilen 40.421 örneğin geri çağrılma kararı aldığı öğrenildi.

Otomobillerin geri çağrılma nedeni ‘ANA5’ ismiyle adlandırılan sorun olarak bilinmekte. Bu sorun sürücü ve yolcu koltuklarının kabloları ile ilgili bir durum olarak tanımlanmakta.

Daha önce böyle bir geri çağrılmaya Çin’de şahit olunmuştur. Toplamda 2020-2021 yılı olarak gelen 6.172 aracı kapsamaktaydı. Koltuğun boylamasına doğru yapılan ayarlarında kablo demetlerinin hasar görmesi sonucu hava yastıklarının ve emniyet kemeri gergilerinin devre dışı kalma tehlikesi bulunmakta.

 Porsche Taycan İçin İlk Geri Çağrılma Bu Değil

Ani bir güç kaybı yaşama durumundaki otomobillerin, 43.000 adet geri çağrılma olduğu konuşulmuştur. Otomobillerde çıkan sorunların yazılım müdahalesiyle düzeltilebileceği yönünde bilgiler mevcut. Fakat elektrikli otomobillerde en önemli sorun pil takımı olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm bunların dışında güç tahrik ünitelerini etkileyen sorunlarında çözüme kavuşturulması gerekmekte.

Bu noktada markalar, yüksek güvenilirlik derecesi iyi olan Porsche gibi güvenilirlik konusunda sektörde bir kalıcılık hedeflemekteyse sorunların çözümüne yönelik planlamayı iyi yapmak zorunda. Çünkü sorunların çözümünün fazla maliyetli olacağı aşikar. Öyle ki Porsche geleneksel modellerine göre elektrikli otomobil modellerine daha fazla yön vereceğini dile getirmiştir.

Porsche Taycan’ın 2021 yılının haziran ayından önce üretilen bazı versiyonları geri çağrılmıştır. Bu olaya göre otomobilin ani güç kaybı yaşamasına neden olan yazılım problemlerinin ortaya çıktığı biliniyor. Taycan elektrikli motorunu kontrol eden sistemle elektronikler doğru frekansla anlaşamadığı için sorunların ortaya çıktığı söyleniyor. Bu sorun sebebiyle can ve mal kaybı yaşanmamış fakat yüksek süratle otomobil kullanımlarında olası kazaları önlemek amaçlı geri çağırmalar yapılmıştır. Türkiye’de ise bu sorundan etkilenmekte olan bir modelin var olup olmadığı bilinmemekte. Bu dönem içerisindeki geri çağrılma temel model 4S, Turbo ve Turbo S dahil olmak üzere tüm Taycan ailesini ilgilendirmekteydi.

Porsche Taycan için kablo demetinde yaşanan sorunların EV bileşenleri ile alakalı olmadığı düşünülmekte. Yine de sorunların çözümü için markanın üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi beklenmekte. Çözüm odaklı yaklaşımlar olası bir kazayı engellemek için yapılması gerekenler tekrar incelenmelidir. Maliyetli sorunların ortaya çıkmasını engellemek adına üretim aşamasındaki çalışmaların geliştirilmesi ve daha kontrollü bir noktaya getirilmesi doğru olacaktır.

TRİNK SAT

ARABAM GARAJ

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here