Nostaljik Arabalar İle Otomobil Devlerinin Tarihsel Gelişimi

0
2291
1910 Ford-T

Nostaljik arabalar ile otomobil devlerinin tarihinin unutulmuş günlerine dönmeye hazır mısınız? Yıllar geçtikçe otomotiv sektörü de gelişiyor. Elektrikli arabalar, otonom sürüşler derken aklımız sürekli gelecekte. Geçmişe dönmeyi veya nostaljik arabaları unutmuş gibi gözüküyoruz. Şu anda alanında teknolojik devrimin liderliğini yapan bir çok firmanın ürettiği ilk araçları gördüğünüzde çok şaşıracak ve nostaljik bir gezintiye çıkacaksınız.

1886’dan Bu Yana Uzun Bir Yolculuk

İçten yanmalı motoru kullanan ilk otomobil hayatımıza 1886 yılında girdi. O günden bugüne kadar otomotiv sektörü gelişimini hız kesmeden devam ettiriyor. Neredeyse 130 yıldır yollarda bulunan ve sektörde başı çeken firmaların farklı tasarımları ve modelleri üretime devam ediyor. Fakat firmaların ilk göz ağrıları olarak tabir edebileceğimiz ilk üretim arabalarını görenler şaşırıyor. Hazırsanız hep beraber 130 yıldır otomotiv sektörünün nereden nereye geldiğini görmek için nostaljik arabalar üzerinden tarihsel bir yolculuk yapalım.

Nostaljik Arabalar: Otomobil Devlerinin İlk Üretimleri

1- Hyundai Pony (1975)

Otomobil Devlerinin İlk Arabaları

Hyundai’nin ilk seri üretim otomobili, o dönemin diğer otomobilleri gibi çok köşeli hatlara sahip olan Pony adlı station wagon olmuştur. Bu araç aynı zamanda Hyundai’nin ihracatını yaptığı ilk araç. Hyundai Pony adlı bu station wagon aracın motoru ve şanzımanı ise Mitsubishi’den alınmıştır. Aracın tasarımı Italdesign tarafından hazırlanmıştır. Diğer yandan ise gövde parçalarının bir kısmı da Ford Cortina’dan alınmadır.

Yeni Hyundai modellerini keşfedin⇒

2- Lamborghini 350 GT (1963)

1963’te tanıtılan ve Bertone’nin tasarımını yaptığı, v12 motorunu ise Giotto Bizzarini’nin bulduğu Lamborghini 350 GTV, markanın ürettiği ilk otomobildir.

Yeni Lamborghini modellerini keşfedin⇒

3- Porsche 356 (1948)

Otomobil Devlerinin İlk Arabaları

Porsche 356/1, Porsche’nin ilk otomobili olmuştur. Araç, Porsche 356 serisinin ön üretimi olarak Gmünd fabrikasında üretilmiştir. Ardından gelen 356, Porsche’nin ilk üretim modeli olarak Stuttgart’ta üretilmiştir. Porsche 356 Erwin Komenda tarafından alüminyum roadster şasi üzerine inşa edilmiştir. Model, Nisan 1948’de tasarlandı ve bir ay sonra tamamlandı. Resmi tanıtımı ise 8 Haziran 1948 yılında gerçekleştirilmiştir.

Yeni Porsche modellerini keşfedin⇒

4- Volkswagen Beetle (1938)

Volkswagen Beetle (1938) Otomobil Devlerinin İlk Arabaları

Kurulduğu günden bugüne, hafızalara kazınan tasarımlarıyla her dönem dikkat çeken Volkswagen, 1937’de Almanya, Wolfsburg’da kuruldu. Bunun ardından başta Ferdinand Porsche olmak üzere, 24 tasarımcı ve çalışanla faaliyete geçen tesislerde üretilen ilk araç  Beetle oldu. Fakat bu aracın üretiminde Porsche’nin liderliği önemli bir yer tutmaktadır.

Yeni Volkswagen modellerini keşfedin⇒

5- Toyota AA (1935)

Toyota AA

Toyota Motor Corporation, Eylül 1933’de dokuma tezgahı fabrikasının otomobil üretimine adanmış yeni bir bölümünde Kiichiro Toyoda tarafından kuruldu. Kısa süre sonra 1934’de bölüm, ilk Tip A motorunu üretti ve ardından Mayıs 1935’de Model A1 binek aracında kullandı.

Yeni Toyota modellerini keşfedin⇒

6- Volvo ÖV 4 (1927)

Volvo markası, 1927 yılında İsveçli Assar Gabrielsson ve Gustaf Larsson tarafından kurulmuştur. Ardından ilk otomobili olan Volvo Cars ÖV4’ü aynı yıl içerisinde piyasaya sürmüştür.  Ancak o yıl şirket sadece 297 araba üretimi yaptı.

Yeni Volvo modellerini keşfedin⇒

7- Rolls-Royce 10 hp (1904)

Rolls-Royce 10 hp

Rolls-Royce 10 hp, Royce Limited tarafından Charles Rolls ve Henry Royce arasında anlaşma sonucu üretilen bir otomobildir. Bunun ardından araç, Aralık 1904 tarihinde Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtılmıştır. Diğer yandan ise şirketin ürettiği ilk otomobildir ve toplam 16 adet üretilmiştir.

Yeni Rolls-Royce modellerini keşfedin⇒

8- Benz Patent – Motorwagen (1886)

Otomobil Devlerinin İlk Arabaları benz

Tabi ki de tarihin ilk otomobilinin hangisi olduğunu söyleyebilmek oldukça zordur. Fakat genel olarak Karl Benz tarafından üretilen Benz Patent Motorwagen ilk otomobil olarak kabul görür. Ayrıca Karl Benz, bugün ki Mercedes-Benz şirketinin atası olarak kabul edilen Benz Şirketi’nin de kurucusudur.

Yeni Mercedes-Benz modellerini keşfedin⇒

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here