Elektrikli otomobil piyasası iyiden iyiye kızışıyor. Dünyanın en zenginleri listesinde üst sıralarda olan Elon Musk’ın Tesla’sına yeni bir rakip doğdu, Amazon Zoox. Dünyanın en zengin adamı, Jeff Bezos tarafından finanse edilen bu start up aslında yeni değil, ancak Amazon tarafından satın alındıktan sonra 1,2 milyar dolar gibi büyük bir meblağ ile fonlanınca eşine az rastlanır derecede bir atılım sağladı. Yapılan anlaşmaya göre Amazon Zoox’un CEO’su Aicha Evans ve CTO’su Jesse Levinson aynı pozisyonda görevlerine devam edecekler.

amazon zoox
Amazon Zoox
Elon Musk ise Jeff Bezos’ın bu atılımını “Taklitçi” şeklinde yorumlayarak tiye aldı.

https://twitter.com/elonmusk/status/1276568125060689924?s=20

Şimdilik Tesla seviyesinde olmayan bu şirket, şüphesiz ki Amazon gibi zengin bir ebeveynin altında arka sıralardaki rakiplerinden hızlı bir şekilde kurtulup kendini ön sıralara atacaktır. Aslında bakıldığında otomobil sektöründe elektrifikasyon eski bir moda oldu denebilir. Bu sebepten Amazon Zoox için ana hedef otonom sürüş gibi görünüyor. Muhtemelen Amazon, bu otonom sürüş teknolojilerini kargo dağıtımlarında kullanmayı hedefliyor. Daha önce Amazon tarafından uygulanan drone ile kargo teknolojisine de şahit olmuştuk. Bu yüzden karadan yapılan otonom kargo dağıtımı fikri çok şaşırtıcı gelmedi bizlere.

Günümüzde otomobillerin sürücüsüz kullanımına engel olan yasalar mevcut. Ancak Amazon Zoox’a California yollarında bir deneme yapabilmesi için izin çıktı. Testlerdeki ilerlemeler şu an için sorunsuz ilerlerken yetkililerden ayrıntılı bir açıklama ya da tanıtım henüz gelmedi. Ancak Zoox’un web sitesinde “Talep üzerine mobilete dahil olmak üzere tamamen otonom bir sürüş gerçekleştirebilen bir otomobil üretme amacımız var.” şeklinde bir yazı mevcut. Ayrıca şirket, “Otonom mobilitenin benzersiz zorluklarını çözmek için sıfırdan simetrik, çift yönlü, sıfır emisyonlu bir araç tasarlamak için otomotiv, robotik ve yenilenebilir enerjideki en son yenilikleri uyguluyoruz” da dedi. Ayrıca Zoox vizyonu da tek cümleyle özetleniş, “Mekanlar arasında geçirdiğimiz zamanı daha faydalı, daha sosyal ve daha eğlenceli hale getirmek için yeni çözümler tasarlıyoruz.”

İşte trafikteki o tüm karmaşaya rağmen sorunsuz çalışan Zoox’tan bir görüntü. Sizce otonom sürüşlere yasal izin verilmeli mi?

İkinci El Otomobil İlanlarımızı Görmek için Hemen Tıklayın!

Arabanızı 1 Saat İçerisinde Değerinde Satmak için Tıklayın!

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here