Dünya geneli araştırmalar yapan şirket J.D. Power, 2022 yılı otonom teknolojiler güven endeksini açıkladı. Yapılan araştırmaya göre hala bir çok kullanıcı otonom teknolojilere güvenmiyor. Diğer yandan bir çok kullanıcı da hala daha otonom teknolojilerin nasıl çalıştığı hakkında fikir sahibi değiller. Aslına baktığımızda bu teknolojiler dünya çapında oldukça yaygın durumda. Fakat sonuçlara baktığımızda bir çok kullanıcının hala bu teknolojiden haberi olmadığını veya buna aşina olmadığını görüyoruz. Şimdi sizler için derlediğimiz araştırma detaylarına geçelim.

Katılımcıların Yarısından Çoğu Otonom Teknolojileri Tanımlayamıyor

J.D. Power’ın her sene yaptığı otonom teknolojilere güven endeksi araştırmasının, 2022 yılı sonuçları açıklandı. Bu sonuçlara göre kullanıcıların bir çoğu hala bu teknolojilere güvenmiyor veya bunlar hakkında bilgi sahibi değil. Sonuçlara göre, araştırmaya katılan kullanıcıların %65’i otonom sistemleri tam anlamıyla tanımlayamıyor. Ayrıca katılımcıların %56’sı ise sürüş asistanlarını otonom teknoloji olarak nitelendiriyor. Aslında sadece bu sonuçlara dayanarak bile insanların otonom teknolojiler hakkında çok bir bilgisi olmadığını anlayabiliriz. Devam edecek olursak ise kullanıcıların geneli, otonom sürüş için hala hazır olmadıklarını ifade ediyor. Buna göre ise, kullanıcıların bu tür teknolojilere karşı hazırlık puanı 100 üzerinden sadece 39. Bu sonuç ise güven endeksinde geçtiğimiz yıla göre tam üç puanlık bir düşüş olduğunu gösteriyor.

Otonom sürüş teknolojisi

Araştırmaya Göre Bu Teknolojilere Güven de Oldukça Düşük Durumda

J.D. Power’ın gerçekleştirdiği araştırmada, kullanıcıların otonom teknolojilere güvenmediği de ortaya çıktı. Aslına bakarsak zaten bilmediğiniz veya tanımadığınız bir  teknolojiye nasıl güvenebilirsiniz ki? Ayrıca katılımcıların sadece %55’lik bir kısmı, otonom teknolojiler konusunda eğitim alabileceğini ifade etti. %45’lik kısım ise eğitim almayı bile reddettiler. Diğer yandan ise katılımcıların %41’i şu anda araçlarında bulunan sürüş destek asistanlarının kendileri için yeterli seviyede bir teknoloji olduğunu savundu. Bu kullanıcılara göre destek asistanlarından daha üst bir teknoloji kabul edilemez veya güvenilemez.

Araştırmayı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Lisa Boor ise sonuçlar ile ilgili bazı açıklamalar yaptı. Boor, “Mesajımız başından beri değişmedi. Endüstrinin her parçası, kullanıcılara bu teknolojileri en doğru şekilde anlatmak için birlikte çalışmalı. Güven sorunu ancak böyle çözülebilir.” dedi.

 

Daha Önceki Araştırma Sonuçlarını İncelemek İçin Tıklayın⇒

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here