Otonom Araçların Hız Sınırı Artırılıyor!

0
1142
Otonom Araç Teknolojisi

Otonom araçların hız sınırı artırılıyor. Birleşmiş Milletler (BM) sürücüsüz araçlar için yeni bir değişiklik kararı aldı. Yeni değişiklik tasarısına göre otonom araçların hız sınırında belli bir artış olacak. İlk olarak otonom araçlar ABD ve Çin’de trafiğe çıkmıştı. Şimdi ise bu teknolojik mobilite araçlarına yeni bir hız izni yolda.

Otonom Araçların Hız Sınırı 130 Km/s Oluyor

Otonom Araçların Hız Sınırı Artırılıyor!

BM Avrupa Ekonomik Komisyonu konu hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Bu açıklamada  Otonom ve Bağlantılı Araçlar Üzerinde Çalışma Grubu’nun otonom araçların trafiğe çıkma şartları hakkındaki yönetmelikte değişiklik yapmak için hazırlandığı yazıyor. Bu tasarıya göre otonom araçların 130 km/s hız yapması mümkün olacak. Eğer bu tasarı onay alırsa sürücüsüz araçların hız sınır artmış olacak. En son 2020 yılında alınan karara göre otonom araçlar saatte 60 km hız yapabiliyordu. Şimdi bu tasarı onaylandığı takdirde hız sınır iki katından fazlaya çıkacak ve 130 km/s olacak. Bu değişikliğin 21-24 Haziran 2022’de Dünya Araç Yönetmelikleri Uyumu Forumu’nda oylamaya açılacak. Eğer değişikliği onaylanırsa yeni hız sınırı 2023’te uygulanmaya başlanacak.

Hız Sınırının Artması İçin Bazı Şartlar Var

Otonom Araçların Hız Sınırı Artırılıyor!

Bu tasarıda otonom araçları daha hızlı kullanmak için bazı şartlar yer alıyor. Buna göre, yolda yaya ve bisikletlilerin olmaması gerekiyor. Ayrıca yolda farklı yöndeki şeritlerin arasında bariyerlerin olması gerekiyor. Ek olarak araca sürücünün her zaman müdahale etme imkanının olması gerekiyor. Ayrıca kullanılan araçların trafik kurallarına uygun aksiyon alma potansiyelinin olması gerekiyor. Bununla birlikte sürüşü kaydeden Otonom Sürüş Veri Depolama Sistemi de mutlaka aktif olmalı. Bu sayede olası bir problem çıktığında durum analizinin sağlıklı yapılabiliyor olması gerekli. Eğer bu şartlar sağlanıyorsa otonom araçların 130 km/s hıza çıkması sorun teşkil etmeyecek. Peki bu kurallara tabi tutulan araçlar ilk ne zaman yollara çıkmıştı? Otonom araçlar ilk olarak 2020’de “sürücüsüz taksi” adıyla piyasaya çıkmıştı. Şimdilerde bu araçlar, Otomotiv Mühendisleri Birliği’nin belirlediği 5 otomasyon seviyesinin 3 ve sonrasını kapsıyor.

Sıfır KM Araba Modelleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here