MotoGP Hollanda GP Yarış Sonu

MotoGP Hollanda GP Podyum

MotoGP Hollanda GP ile sezonun dokuzuncu yarışı tamamlandı. Yarış MotoGP takviminin en özel pistlerinden biri olan Assen’deki, ‘’Hız Tapınağı’’ lakaplı TT Ring pistinde yapıldı. Yarışa ikinci sıradan başlayan Yamaha Fabrika pilotu, şampiyona lideri, Fabio Quartararo damalı bayrağı ilk gören isim oldu. Bu galibiyet Fransız pilotun bu sezon kazandığı dördüncü, kariyerinde kazandığı yedinci yarış oldu. MotoGP Hollanda GP ‘de podyuma çıkan diğer isimleri ise Maverick Vinales ve Joan Mir oldu.

Maverick Vinales geçtiğimiz hafta Almanya’da yarışı son sırada bitirmişti. Bu durum Yamaha içerisinde bazı homurdanmalara sebep olurken, Vinales Hollanda’da ilk sırayı kaybetmiş de olsa, hafta sonu boyunca ortaya koyduğu güçlü performans sonrası; sezonun ilk yarışı olan Katar GP’deki galibiyetten sonra ilk kez podyuma çıktı. Sezon boyunca istikrarlı bir performans sergileyen Joan Mir ise henüz galibiyet için savaşamasa da bir kez daha podyumda yer aldı. Johann Zarco, Ducati motorlu isimlerin en iyisi olurken, son haftaların başarılı ismi Miguel Oliveira, istikrarlı bir sürüş ile KTM’yi ilk beşe sokmuş oldu. Aldığı tur cezası sonucu Bagnaia yarışı ancak altıncı tamamlayabilirken, Marquez yedi, Nakagami sekizinci oldu.MotoGP Hollanda GP Podyum 2

Bu sonuçlarla birlikte, Fabio Quartararo zirvede biraz yalnızlaşmaya başladı. Fransız pilot, en yakın rakibi Zarco’nun 22 puan önünde girdiği haftadan 156 puan ve 34 puanlık farkla ayrıldı. Bu yarışın ikincisi Vinales hanesine yazdırdığı 20 puan ile ikincilik mücadelesine yaklaşmış oldu. Sezon boyunca yarış galibiyeti için mücadele edemeyen Mir ise yine başarılı bir sonuç elde etti ve 101 puana ulaşarak dördüncü sıraya yükseldi. Şampiyonanın üçüncülük basamağında ise 109 puanla Francesco Bagnaia oturuyor. Bagnaia ile yedinci sıradaki Oliveira arasında ise sadece 24 puan var.

MotoGP Hollanda GP Yarış Sonucu:

Yarış Özeti ve Önemli Anlar

Start

Yarış 24 derece sıcaklıkta kuru zeminde başladı. Ufak bir yağış ihtimali söz konusuydu ancak bu gerçekleşmedi. Pilotların Vinales dışındaki hepsi ön lastiklerinde orta hamur tercih etti. Vinales ise kuvvetli bir start için yumuşak hamur tercih etti. Arka lastiklerde ise çoğunluk sert hamur seçerken, 5 isim orta, 3 isim de yumuşak hamur seçimi yaptı.

Startın en çabuk hızlanan ismi Fabio Quartararo oldu. Fransız pilot aldığı güçlü start sonrası takım arkadaşı Vinales’i geçmek isterken, ufak bir temas yaşandı. Bu temas Vinales’in yarış galibiyeti ihtimalini bitiren olay oldu denilebilir. Yaşanan temas sonrası Quartararo da az da olsa ivme kaybetti ve ilk viraja girilirken, üçüncü sıradan kalkan Francesco Bagnaia ilk sırayı aldı. Vinales ise startta 3 sıra kaybetti. Bunun dışında starta yaşanan önemli olaylardan biri Rossi’nin çok kötü startıydı. Tecrübeli isim hızlanma kısmında motorunun ön kaldırmasına engel olamadı ve ciddi hız kaybetti. Henüz düzlükte yaklaşık 5 sıra kaybeden İtalyan pilot, ilk viraj dönüldüğünde ise son sıradaydı.

Bunun dışında startın kazananı tartışmasız Marc Marquez’di. Geçen yarışın galibi, startta tam 9 sıra kazandı. Startın diğer kazananları ise 2’şer sıra kazarak; sırasıyla, 5 ve 8.sıraya yükselen Suzuki pilotları Alex Rins ve Joan Mir oldu. Ayrıca Brad Binder 4, Enea Bastianini 3 sıra yükselerek iyi start alan diğer isimler oldu. Kaybedenler ise 3 sıra gerileyen Miguel Oliviera ve 5 sıra gerileyen Lorenzo Savadori oldu.

Start Anı:

https://twitter.com/MotoGP/status/1409119907107770370

Liderlik Kapışması

Çok daha çevik olması ve Ducati’nin uzun düzlüklerdeki avantajını kullanamadığı pistte avantajı olan Yamaha, Quartararo ile liderliği almak için erken bir atak yaptı. Quartararo 3.turun son şikanında Bagnaia’yı geçti. Ancak son virajda Bagnaia daha iyi bir çekiş yakalayarak yerini geri aldı. Bu sırada Rins ve Zarco’nun yaşadığı temas, çakıllara çıkan Rins için önemli bir podyum mücadelesinin sonlanmasına sebep oldu.

Rins’in Pist Dışına Çıkışı:

Quartararo Vazgeçmiyor

İlk denemesinin üzerinden 2 tur geçmişken Quartararo yine aynı yerde rakibini geçti. Bu kez son virajda yerini kaptırmayan Quartararo, Ducati’nin düzlük hızının kurbanı oldu. Bagnaia, düzlüklerde çok daha hızlı olan Ducati’si ile pozisyonunu yine geri aldı. Ancak Quartararo, geçiş yapmaktan vazgeçmedi. 6.turda Bagnaia’nın 11.viraj çıkışında yaptığı ufak hatayı affetmeyen Quartararo, bu kez rakibini daha erken geçti. Sonrasında ise birkaç viraj içinde aradaki farkı hemen açan Fransız, yerini sağlamlaştırdı. Hatta Fransız pilot geçişi yaptıktan sonraki 4 tur içerisinde farkı 2 saniyeye çıkardı.

Quartararo’nun Liderlik Hamlesi:

Ne Oluyor Bu Rossi’ye?

MotoGP’de 7, tüm kategorilerde 9 kez dünya şampiyonu olan Valentino Rossi, yaşlandığını gösteriyor gibi. İtalyan pilot, 2017 yılında son galibiyetini aldığı pistte, kötü startının ardından, 8.turda 7.virajda yaptığı kaza sonucu yarışa veda etti. Bu kaza Rossi’nin devrinin artık kapandığını gösteren, bu seneki üzücü örneklerden biri oldu.Rossi Kaza

Nakagami De Deniyor

Quartararo’ya geçildikten sonra bu kez ikinci sırayı korumak zorunda kalan Bagnaia, Quartararo’nun 2 kez geçtiği son şikanda, bu kez Taka Nakagami’ye geçildi. Ancak hemen pozisyonunu geri aldı. Ancak Nakagami pes etmedi. 11.turda geçişi yapamayan Japon pilot, bu kez 13.turda son şikanda ikinci sırayı aldı. Ancak 14.tura girilirken start düzlüğünde Ducati’nin gücüne direnemedi ve ikinci sırayı Bagnaia’ya geri verdi.

Bagnaia/Nakagami Kapışması:

https://twitter.com/MotoGP/status/1409125243059384323

Uyarılar ve Cezalar

Quartararo ve Nakagami’ye yaptığı savunmalar sırasında, pistin yeşil alanlarına taşan Bagnaia, iki kez uyarı aldı. Nakagami’ye yaptığı son savunma sonrası bir kez daha yeşil bölgeyle buluşan İtalyan pilot, bu kez uzun tur cezasına çarptırıldı. Bagnaia 15.turda cezasını çektikten sonra yarışa 8.sıradan geri döndü. Bu sırada Maverick Vinales de benzer bir sebeple uyarı aldı.

Nakagami Geri, Miller Yere Düştü

Bagnaia’nın cezasını çektiği turda, Taka Nakagami önce Vinales ve Zarco’ya ardından Oliveira’ya geçildi. Japon pilot bir tur içinde 3 sıra kaybetmiş oldu. Aynı turun 5.virajında ise Jack Miller kendisinden görmeye alışkın olmadığımız bir hata ile yerde kalarak yarıştaki şansını bitirdi. Miller 4 tur sonra mekanik arıza sebebiyle sallanan siyah bayraklar sonrası yarışı bırakmak zorunda kaldı. Nakagami ise 3 sıra kaybettikten bir sonraki tur bu kez yaptığı hata sonucu bir 3 sıra daha kaybetti. Japon pilot bir kez daha ilk podyumuna bu kadar yakınken bu şansı geri itti oldu. Aynı tur Jorge Martin ise yarışı bıraktı.

Ducati’lerin Zor Anları:

Joan Mir Podyuma

Yarışın 19.turu geldiğinde, Ducati motorların son direnç taşlarından olan Johann Zarco, pozisyonunu Joan Mir’e kaptırdı ve podyumdan düşmüş oldu.

Mir’in Podyum Hamlesi:

Marquez’in Gözü Daha Fazlasında

Yarışın startında 9 sıra kazanan İspanyol pilot, 20.turda Aleix Espargaro’yu geçerek yedinci sıraya yükseldi. Sonrasında ise Bagnaia’yı geçmek için bazı ataklar yaptı. Aynı tur Iker Lecuona ise son şikanın girişinde hata yaparak yerde kaldı ve yarışa veda etti.

Marquez Son Anda

Yarışın 24.turunda Bagnaia’yı kovalarken, Aleix Espargaro’ya avlanan Marquez, son tur pozisyonunu geri aldı ve yarışı yedinci sırada bitirdi.

Son tur ve önceki birkaç tur boyunca başka önemli bir olay yaşanmazken, Fabio Quartararo son turlarda Vinales aradaki farkı kapatsa da ilk sırada damalı bayrağı gördü. Yarışı Vinales ikinci, 2020 Dünya Şampiyonu Joan Mir üçüncü bitirdi.

Quartararo’nun İlginç Galibiyet Kutlaması:

MotoGP Hollanda GP Kazananlar ve Kaybedenler

Pilotlar

Fabio Quartararo

Yarışın en büyük kazananı tartışmasız Fabio Quartararo. Şampiyona lideri hem şampiyonadaki farkı 12 puan arttırdı hem de gerçek anlamda bir gövde gösterisi yaptı. Yarışın kazananlarından biri de göreceli bile olsa Marc Marquez oldu. İspanyol pilot bir nevi sıralamalardaki hatasını telafi etti ancak yine de yarışa yirminci sıradan başlayıp yedinci bitirmek önemli bir başarı. Bu iki isim dışında sayılabilecek isim uzun süredir podyum yapmadığını göz önüne alarak Vinales olabilir. Tabii ki Vinales’i poleden başladığı yarışı kazanamadığı için kaybedenlere yazmak da mümkün. Ayrıca Joan Mir de onuncu sıradan başlayıp podyum görerek güzel bir iş yaptı.

Yarışın kaybedenleri ise Taka Nakagami, Alex Rins ve Valentino Rossi. Nakagami yarışa dördüncü sıradan başlamış, yarış içerisinde ikinciliğe kadar yükselmişti. Ancak sonrasında yaptığı hatalar Japon pilotun ilk podyumuna mâl oldu. Alex Rins ise yaşadığı temas sonucu geri düştü ve bir kez daha, kendini hayal kırıklığı ile geçen bir hafta sonunun içinde buldu. Valentino Rossi ise üzücü de olsa MotoGP severlere ‘’Doktorun emeklilik vakti geldi.’’ dedirtti. ☹

Takımlar

Takımlarda net bir kazanan söylemek çok kolay. Yamaha Fabrika takımı yaptığı duble ile en yakın rakibi Ducati ile arasındaki farkı 42 puana yükseltti. Ayrıca verilecek ara sonrası Avusturya’da, Ducati’nin güçlü olduğu Red Bull Ring’de, yapılacak iki yarış öncesi güzel bir avantaj yakalamış oldu. Gridin diğer takımları ise birbirlerine çok yakın puanlar alarak fark yaratamadılar. Bu sebeple Yamaha dışındaki ilk 8 takımı yarışın kaybedenleri arasına koymakta sakınca yok.

MotoGP Dünya Şampiyonası Sürücüler Klasmanı:
MotoGP Dünya Şampiyonası Takımlar Klasmanı:

İkinci El Motosiklet İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here